tisdag, januari 06, 2009

Los Reyes

Idag är det trettondagsafton. Inget särskilt i Sverige för dom flesta. En ledig dag för många som jobbar och sista dagen på jullovet för dom som går i skolan. I Spanien däremot är det idag spanska barn får sina julklappar. Det är dom tre vise männen eller los reyes magos som kommer med presenterna precis som dom gjorde till Jesus för drygt 2000 år sen. Dom såg stjärnan som tändes när han föddes , började rida genom öknen och var framme först idag. Jesus fick ju guld , rökelse och myrra men dagens spanska barn önskar väl sig häftigare saker som dataspel och annat.

I går kväll ställde dom spanska barnen ut sina skor fulla med hö till kamelerna och under natten lämnade los reyes eller Baltasar , Gaspar och Melchor som dom heter , presenterna.

Idag går parader genom alla spanska städer där förutom Los Reyes diverse sagofigurer och musikanter ingår. Baltasar , Gaspar och Melchor kastar ut godis till alla barn som kommer och tittar. Det är i allmänhet mycket folk som är ute och tittar på paraderna och det är väldigt kul. Något jag kan rekommendera om man besöker Spanien vid den här tiden och ett måste om man reser dit med barn. Här har jag skrivit om en parad jag såg i Madrid för något år sen.

Naturligtvis äter man en god middag och en massa godsaker också. Bland annat en särskild kaka som Sandbarnet har skrivit om och fotograferat Inlägget innehåller mer om Reyes och rekommenderas varmt.Här är två bilder jag hittade på wikipedia. Båda från Mexico. Dels en parad i Mexico City och dels Los Reyes i ett köpcentrum. Har tyvärr inga egna kort varken från den parad jag såg i Fuencarral , Madrid eller i Sevilla.

4 kommentarer:

Sandbarnet sa...

Mer från Los Reyes - kul! Inne hos mig blev det dock mest fokus på en Roscón de Reyes eftersom jag inte orkade vänta på paraden uttåg igår. Frestande Roscón hittar du på http://sandbarnet.blogspot.com/2009/01/felices-fiestas.html

Thérèse sa...

Sandbarnet - vilket bra inlägg du skrivit , tänkte också skriva om kakan men nöjde mig med parader , presenter och godisregn. Tog mig friheten att länka ditt inlägg för det kompletterar liksom det här. Fina bilder hade du också och vilken söt kung du hittade i Roscón

pumita sa...

Skönt med en ledig dag - det är ungefär så jag ser på Tres Reyes här hemma men det är förstås spännande att se hur man firar det i andra delar av världen.

Thérèse sa...

Pumita - en ledig dag är nog så dom flesta ser det som. Fast är man i Spanien eller Latinamerika är det kul att gå ut och titta på parader och gott att äta kakan. Annars tycker jag att när vi inte kunde få en extra ledig dag när 6 juni blev helgdag kunde dom slopat trettondagen istället för annandag pingst. Nu har många varit lediga ganska länge och annandag pingst var alltid en måndag så det blev alltid en långhelg. Nu är jag inte så kyrklig av mig så det är möjligt att dom som är det anser trettondagen viktigare än annandag pingst. Det har jag ingen koll på. Kul att du är tillbaka!