tisdag, januari 13, 2009

karneval vs semla

I går såg jag semlor på ICA och tänkte att det var ju väl tidigt. Fettisdagen infaller i år 24 februari. Det är då man ska frossa inför den sju veckor långa fastan fram till påsk. Någon riktig fasta helt utan mat i sju veckor har det väl inte handlat om utan mer äta mindre och enklare mat. I dagens okristna Sverige bryr väl sig knappast någon längre om fasta men semlor äter vi ju och tydligen börjar många redan straxt efter jul med detta.

I Sverige festar vi loss lite så där lagom , måttligt och stillsamt med ett bakverk innan fastan. Kanske köper man sig en semla på väg hem från jobb eller skola och sitter ensam eller med familjen i sitt kök och mumsar.I den latinska världen tycker man inte att det räcker med att äta en bulle i stillhet utan här vill man ha fest , rejäl fest. När vi äter semlor i stillsamhet till kaffet hemma i köket går man man ur huse och firar karneval. Det är fest , dans , musik , mat , dryck och fullt av människor ute på gatorna.

Mest berömd är väl karnevalen i Rio de Janerio och Madi Gras i New Orleans. Men i hela den latinska världen kan man gå på karneval. En stor och känd finner man på ön Trinidad y Tobago. I Europa är karnevalerna i Las Palmas , på Teneriffa , i Cadiz , i Venedig, i Nice och Köln berömda. Men alla spanska , italienska , portugisiska , franska städer har någon form av karneval vid den här tiden. Jag var på den i Cadiz och den var jättekul. Såg även karnival i ett regnigt och kylslaget Madrid men trots vädret var stämningen på topp och folk dansade på gator och festade i öltälten.Fast jag gillar både karneval och semlor. Visst är det kul med fest , dans och folkliv men det är också mysigt att sitta hemma i soffan med familjen och äta en smaskig semla.

6 kommentarer:

Sara sa...

Hola favorita! Länge sedan jag hade tid och möjlighet att surfa... Men da har jag mycket kul att läsa!

Lisbeth sa...

Hej.
Jag såg också att de sålde semlor när jag var på stan igår.
snacka om att jag blev sugen :-)

// Lisbeth

Erica sa...

Jag tycker det är synd med den här inflationen av traditioner som sker hela tiden. Jul redan i oktober/november och semlor alldeles för tidigt. Det tidigaste jag har hittat Semlor var för några år sedan då jag besökte Ronneby den första december och hittade semlor på ett konditori. Visserligen tycker jag mycket om semlor, men hade inte en karneval varit så mycket roligare? Karnevaler borde ju vara någotman inte kan ha i förtid. Det tar liksom bort effekten då. Kan du inte lobba för att införa en karneval i början av året som liver upp det lite? ;-)

Ha en bra dag!

xprodoksit sa...

good costum

Lisa sa...

Måste erkänna att jag tycker att semlor är lite överskattade. De är goda, men inte så där vansinnigt fantastiska egentligen. Går hellre på karnival! Dock brukar jag proppa i mig ett par semlor om året bara för att de ser så läckra ut ;) Men inte i år blir det inga för min del.

Per sa...

Visserligen är det ju gott med färsk semla, fast visst känns det lite beige att sitta hemma och äta semla när andra rullar hatt på karneval. Torr semla köpt i paket på butik, typ ICA är helt värdelöst. Gillar även wiener-semlan starkt.