onsdag, januari 28, 2009

cykelolycka

Känner mig som jag har varit rysligt dålig på att blogga. Är väl en kombination av idétorka och att jag varit allmänt lat och slö i stort. Blir väl såna perioder ibland.

Allt är bra för övrigt men jag är less på kyla och isiga gator. Jag vill cykla men vågar inte riktigt. Känner dock många som vintercyklar men jag är för feg. Bröt dessutom fotleden vid vintercykling för över tio år sen. Inget jag vill göra om. Gips och kryckor är fruktansvärt jobbigt. Man kan knappt göra något känns det som. Duscha blir ett stort projekt och att ta en kopp kaffe eller te från köket till soffan går inte när händerna är upptagna av kryckor. Dessutom tog det betydligt längre tid att bli återställd än jag trott. Gipset satt på i fyra veckor men jag kunde inte gå utan kryckor förrän efter cirka 2-3 månader. Det gick lite pö om pö. Jag gick kortare sträckor och hade kryckor ibland så minns inte exakt när jag helt slutade med dom. Det är som sagt över tio år sen och nu fungerar vänstra fotleden lika bra som den högra. Det enda som sysn är ett litet ärr från operationen.

Jag känner dock många som vintercyklar. En vän till mig cyklade omkull på is i söndags och fick en fraktur på knät och slog i huvudet rejält. Han tuppade av en kort stund , det blev ambulans till akuten men huvudet klarade sig med bara lite ytliga skrapsår i ansiktet. Kunde ju gått mycket värre.

Han har nu helgipsat ben , från fotleden upp till ljumsken och hoppar fram på kryckor. Gipset ska sitta i minst fyra veckor och kryckorna lär han få ha flera veckor efter att det tagits av.

Måste säga att det här fick mig att börja tänka på att skaffa cykelhjälm. Har tänkt på det förr men det blir liksom aldrig av. Jag har aldrig haft det och när jag lärde mig cykla hade ingen hjälm. Men det är ju inte för sent att lära om. Eftersom mina barn har cykelhjälm tycker jag att jag borde föregå med gott exempel och ha det.

Visst en cykelhjälm hade inte skyddat min vän mot fraktur i knä eller skrapsår i ansiktet men han hade kanske inte tuppat av när han slog i huvudet. Nu fick han inga skallskador som tur var och inte någon hjärnskakning. Han mår bra , är lite medtagen , har ont ibland och har ganska tråkigt eftersom han inte kan göra så mycket mer än ligga hemma och läsa och titta på film. Mysigt ibland men blir segt i längden.

Själv tänker jag inte cykla förrän isen är borta och jag borde skaffa mig en hjälm och lära mig använda den.

12 kommentarer:

Pumita sa...

Tråkigt med bloggtorka men så är det ibland. Det går upp och ner.

Nej, vet du vad... skaffa dig hjälm och var rädd om dig! Hoppas att kompisen kryar på sig. Det lät riktigt läskigt det där.

Andreas sa...

Detta fick mig att tänka till!

Skall nog börja använda hjälm oftare nu. Förstår ej varför det skall vara så svårt!

Skaffa en hjälm åt dig och så köper du en till din vän tillika!

Della sa...

Har hjälm och dubbar på cykeldäcken. Det känns ok.

Anonym sa...

Intressant att se hur många våndas över det här med hjälm.Jag har aldrig använt cykelhjälm och kommer aldrig göra det då jag inte förstår hysterin bakom det. Cykling är ju inte farligt. Ingen vånda, bara njutning men jag cyklar inte heller på isgator.Var och en måste få göra som de känner men varför våndas ni om ni nu tycker hjälm är så nödvändigt, det är för mig en gåta.

Anonym sa...

Somfliga stravfa Gud direkt - andra stravfa han när de nyttja velociped för skamflig transport.

Thérèse sa...

Pumita - ja det är väl så med bloggandet , går upp och ner. Lite fånigt att be om ursäkt för att man inte bloggar egentligen. Ibland blir det liksom inte av.
Jo det var läskigt. Vi bor nästan grannar så jag har varit lite assistent och gått till affären och hjälpt till lite. Mycket som inte går att göra när man går på kryckor.

Andreas - jo jag började också tänka på hjälm efter det här. Har aldrig använt tidigare men man kanske borde.

Della - låter förståndigt så här års. Funkar dubbar bra? Jag har aldrig provat. Hjälm är väl en vanesak antar jag. Tillhör dom som inte är vana... Äger inte ens någon

Anonym 1 - Jag har ibland tänkt på hjälm eftersom mina barn har det. Tänkt att då borde jag också ha det åtminstoen när jag cyklar med dom. Men jag är som sagt ovan med hjälm , äger ingen och har aldrig använt. Har inte tänkt så mycket på olyckor men när någon man känner råkar ut för något så börjar man ju tänka på det. Vet ju att det inte skyddar mot brutna ben men han fick en rejäl smäll i skallen också fast allt gick bra. Precis som du cyklar jag inte heller när det är isigt ute.

Anonym2 - Intressant tanke även om jag inte riktigt hänger med. Förklara gärna det där med skamflig transport.
Är inte själv troende och inte heller han som råkade ut för cykelolyckan.

Andreas sa...

Jag förstår faktiskt inte hur en sån enkel sak kan vara så svår att använda. Dock är det tanken som är värst, verkar det som. Får skylla på trots åldern.

Men har bestämt mig nästa cykeltur så är hjälmen på. Måste inse att det kan gå på tok i denna halka och då kan hjälmen vara bra att ha.

Ta tag i saken o skaffa dig en, är egentligen väl investerade pengar.

Della sa...

Dubbar är helt suveränt! Det blir lite tyngre att trampa, men det känns mycket säkrare.

Thérèse sa...

Anderas - Jag förstår inte heller det. Får väl också skylla på åldern men det är ju en ganska dålig ursäkt.

Della - Jag kanske skulle prova det. Fast jag tror ändå inte jag vågar cykla på is och snö. Att det blir lite tyngre att trampa kan man väl stå ut med om riskerna för att halka minskar.

Anonym sa...

Vad är problemet med att ha hjälm?
Om jag hade ansett cyklingen vara en högriskaktivtet som kräver allehanda utrustning, hade jag inte tvekat en sekund att använda en, men nu råkar jag dock inte tycka att cykling är särskilt farligt och väljer då odramatiskt bort den. men ni som upplever att ni riskerar era liv så fort ni närmar er ett cykelstyre bör genast skaffa en. Eller finns tvekan där nånstans för att ni trots allt innerst inne önskar att hjälmen aldrig hade blivit uppfunnen för att ni aldrig hade behövt ta ställning?

Andreas sa...

Theresa - Ta till veckoslutets projekt o skaffa en hjälm till dig nu, så får vi motivera varandra att använda.

Anonym - Kanske ingen högrisk aktivitet, men är glad att jag har en hjälm om jag råkar ramla och slå huvudet! Är en billig försäkring!

Anonym sa...

Andrea. Bra att du trivs med din hjälm. Själv har jag cyklat dagligen i 45 år och ännu inte ramlat av cyklen så för mig känns hjälm något överdrivet. Sån tur att vi får välja själva.Hjälm kan i många fall ge ett skydd och reducera en skada men kalla det inte livförsäkring. Det finns inga sådana försäkringar och det gör mig lite rädd att höra hur mycket tilltro många sätter till en hjälm. Bättre se till att man inte ramlar. Det bästa sättet att överleva en olycka är att se till att den inte inträffar.Ha en tevlig cykelhelg..