tisdag, januari 20, 2009

fusk

Läste idag att två stora matkedjor hade märkt om frukt från Israel. Sharonfrukter och avokados har legat i kartonger märkta Israel medan butiken skyltat med att frukterna har varit från Spanien och Kenya. . Icas kvalitetschef Mats Ovegård säger att det är en slump att just israeliska varor skyltats fel. Jag har nog lite svårt att tro på att det är en slump.

Som konsument bör man ha rätt att välja vilka länders varor man vill eller inte vill köpa.

Systembolaget har förresten ett vin i sitt sortiment från Israel som inte står under Israel utan övrigt ursprung om man kikar i deras katalog. Vinet produceras av Golan Heights Winery i Israel.

Jag kan tänka mig att det i Sverige finns både en rörelse för att bojkotta varor från Israel såväl som att stödköpa varor från Israel. Oavsett vilken ståndpunkt man har eller om man inte bryr sig alls bör man ändå som konsument ha rätt att få korrekt information om varans ursprung så man kan välja hur man vill agera.

Är man väldigt angelägen om att veta en varas ursprung kan man faktiskt titta på EAN-koden , streckkoden, som finns på varje förpackning. Dom tre första siffrorna är en landskod som visar varifrån varan kommer. Varor från Israel har en EAN-kod som börjar på 729 , varor från Sverige har en kod som börjar på 731. Här finns en lista över alla landskoder i EAN-systemet.

6 kommentarer:

Per sa...

Hur kan man tro att sharonfrukt kommer någon annanstans ifrån än från Israel?

Cecilia sa...

Fruktansvärt. Men så är det. Jag har bojkottat Israelvaror i många år i Sverige, även om det bara varit sharonfruktor framför allt och avokados. Det känns bra för mig. Men ska det ge resultat så ska det vara många som gör det naturligtvis. Och det har ju gett omedelbara konsekvenser tidigare, bla bojotten av franska viner.
Thérèse - du som är lite intresserad av Cuba, titta gärna in på min blogg. Flera bilder från en Cubadag i Espana i söndags!

Anonym sa...

Måste säga att det är synd att affärerna minskar min möjlighet att stödköpa israeliska varor. Tack för tipset om 729, det skall jag spana efter.

Sen är det nog så att man skall alltid ta effekterna av bojkotter med en nypa salt om man försöker tala om effekter. Många tar fram Sydafrika som exempel, utan att samtidigt nämna om kalla krigets slut hade någon inverkan...

/Jonas i Nacka

Thérèse sa...

Per - tror den odlas i andra länder också , ingen frukt jag brukar äta så jag har dålig koll

Cecilia- Visst är det så att man ska vara många som bojkottar för att det ska ge resultat. Ska kika på din blogg

Jonas - Jag är som du lite tveksam till effekterna av bojkott. Tror också effekterna av stödköp är ganska små. Själv är jag ganska lat så gå och kolla streckkoder och liknade skulle jag nog kunna tänka mig i teorin men står jag i affären blir det nog inte så mycket med det.

Cliff Hanger sa...

I fruktdisken i "min" livsmedelsbutik hade de skyltar för alla frukter med ursprungsland. Men just på avocadon stod det inte vilket land den var från. I stället stod det "Stor!". De var förvisso stora, men jag gissar att de var från Israel och att matbutiken ville fokusera på annat.

Thérèse sa...

Cliff hanger - då skulle jag också misstänka att dom kom från Israel , just avokado brukar ju ofta komma därifrån