måndag, januari 12, 2009

Tandborstproblem

Fråga: Jag har ett problem som jag tror jag delar med de flesta singelkvinnor. Ibland har man övernattande gäster av motsatt kön, och de brukar vilja lämna sitt "bomärke" i form av en för dem reserverad tandborste. Men om de kommer sällan, och dessutom inte är ensamma om att hälsa på, så blir det snabbt en försvarlig mängd nästan oanvända tandborstar att hålla reda på. Så min fråga är: Är det comme-il-faut att bara ha en enda tandborste? Gästerna lär ju inte märka någon skillnad?

Svar: Så roligt för dig att ha så många spontanövernattande gäster med behov av ditt förråd av gästtandborstar! En kollektiv tandborste rekommenderar jag inte av hygieniska skäl för din egen skull. Istället föreslår jag dig att skaffa en bytta där du ställer som en bukett dessa använda tandborstar, var och en försedd med en namnlapp (kanske även datum?) på synlig plats i badrummet. Det bör lösa ditt svåra problem.

Den här frågan är från Magdalena Ribbings etikett-spalt i DN. Gillar både frågan och Magdalena Ribbings svar. Men jag måste ha missat något för när jag har varit singel har jag tyvärr inte haft detta problem. Fråga och svar är inklistrat här på bloggen. Orginalet hos dn finns här


Jag är väldigt förtjust i att läsa Magalena Ribbingsfrågespalt i DN. Som alla vet är Magdalena Ribbing expert på vett och etikett och folk kan skicka in sina frågor om detta till henne.
Mitt intryck är att många ofta komplicerar till saker som egentligen kan lösas med sunt förnuft och vanlig artighet. Magdalenas svar är ofta väldigt bra och visar på just detta.

Dessutom har jag sett att hon upprepade gånger vänt sig mot seden att mannen måste fria (jag kan inte förstå varför man som kvinna ska gå och vänta på det , i dagens Sverige borde det väl vara okay även för kvinnor att fria). Även seden att mannen ska be kvinnans föräldrar om hennes hand tycker Magdalena med rätta är omodern och dessutom påpekar hon ofta att man visst kan bära rött på bröllop , det betyder inte alls att man haft ihop det med brudgummen. Det finns mycket andra myter som att man inte kan ha vissa kläder vid vissa tillfällen och att bestiken ska ligga på ett visst sätt för att visa vad man tyckte om maten och likande som Magdalena Ribbing brukar avfärda.

8 kommentarer:

Nadia sa...

Jag tycker också att Ribbing är kul. Jag fick en bok av henne i present en gång "stora vett-och etikettboken" hette den (eller något liknande) Hon är ofta bra på att ge goda och ibland lite spydiga svar när det behövs. Fast emellanåt kan jag tycka att hon är lite väl snusfönuftig :)

Anonym sa...

Tack för en lösning på mina problem. /Thomas

Thérèse sa...

Nadia - Har inte läst någon bok av Magdalena Ribbing men gillar också henne fast håller med om att hon kan vara lite snusförnuftig ibland. Jag kan också tycka att frågorna i DN ofta kanske inte är så mycket etikettfrågor som man behöver Magdalenas råd för att lösa. När det blir frågor av typen "Min granner säger inte hej när vi möts i trappen , ska jag hälsa ändå , vad är korrekt?" "Måste jag bjuda min svärmor på släktmiddagen fast jag inte tycker om henne , är det oartigt att inte bjuda henne när jag bjuder resten av släkten?"

Thomas - ha ha , skönt att jag kunde hjälpa till med dina problem

Cecilia sa...

Kul med dina etikettsfrågor! Låt killen välja vilken tandborste han vill. Alternativt kan han ta med sig en egen.

Betr frierier så kan man väl äta gott och ta ett glas vin och diskutera saken tillsammans. Behövs det något knästående 2009. Tycker inte. Däremot kan jag tycka att M Ribbing är lite väl konservativ ibland, men jag tror hon blivit lite bättre med åren.

Johanna sa...

Vad bra att en vett- och etikettexpert kan låta sig tänka out of the box. :)

En fråga, eller två egentligen.. som vore roliga om du tog upp i bloggen, kanske i kommentarerna eller i ett blogginlägg eller något! :)

- Om du flyttade till Spanien igen, vilken stad skulle du då välja och varför?

- Om du bara fick välja mellan att flytta till Barcelona & Málaga då, vilken stad skulle du då välja och varför?

Thérèse sa...

Cecila - vill poängtera att det här är inte mina problem direkt. Här finns bara en tandborste utöver min och barnens och fler är inte aktuellt. Jag håller med när det gäller giftemål , när vi gifte oss så pratade vi om det och kom överens. Sen smet vi till Paris och snuvade släkt och vänner på bröllopsfesten. Men det var en mycket trevlig Paris-vecka. Visst kan Ribbing vara lite konservativ , fast jag tror också hon blivit bättre

Johanna - Frågan om jag skulle vilja flytta till Spanien igen och då till vilken stad fick jag faktiskt av en kompis igår. Funderade en del på det. Vet inte än men kan säkert göra ett blogginlägg av det. Ska bli kul att skriva. Är ganska dålig på Malaga och Barcelona även om jag har besökt båda städerna så jag vet inte vilken jag skulle välja , tror det skulle bli lite , lite fördel Malaga. Får fundera och ta upp det i inlägget

Anonym sa...

Det är kul att läsa Ribbings vett- och etikettspalt! Tycker att hon oftast ger bra svar.
/Anna S.

Thérèse sa...

Anna - Håller med jag tycker också det är kul och att hon ger bra svar.