måndag, mars 10, 2008

spanska parlamentsvalet

Som jag trodde vann spanska socialdemokraterna PSOE valet. Dom fick 169 mandat och högerpartiet PP fick 154 mandat av kongressens 350. Så PSOE får ingen egen majoritet utan får regera med stöd av småpartier. Valdeltagandet blev också större än väntat 75.3%. Kanske spelade mordet på en före detta socialistisk politiker i Baskien i fredags roll. Efter mordet avbröt dom stora partierna sina valkampanjer och den mördade politikern Isaías Carrascos änka och dotter uppmanade spanjorerna att gå och rösta för att hedra hans minne.

Jag har ju mest bloggat om spanskt vardagsliv och hur det är att bo i Spanien. Spansk politik tillhör inte det området där jag varken har stort intresse eller större kunskaper. Fast eftersom jag läser spanska tidningar så har jag så klart lite koll på dom olika partierna , deras åsikter och kandidater.

Kan rekommendera Spanienbloggen och spanska tidningar på nätet om man vill läsa mer om spanska valet. Vill man grotta ner sig i röstsiffror är kanske spanska valmyndighetens hemsida något.

Inga kommentarer: