torsdag, mars 13, 2008

Catedral de Justo

Om man åker ut på den karga kastilianska högplatån ungefär 2 mil öster om Madrid kommer man till det lilla samhället Mejorada del Campo. Egentligen skiljer sig inte samhället särskilt mycket från andra små samhällen i trakten. Fast man har en stor och märklig turistattraktion , Catedral de Justo.

1961 fick Justo Gallego Martinez en bonde och före detta munk i trakten en uppenbarelse från Jesus. Sen dess har han byggt på katedralen, oftast 12 timmar om dagen , alla dagar utom söndagar. Han bor alldeles i närheten och lever på donationer han får och sin pension. Han har också sålt av mark han ärvt för att finansiera sitt bygge. Tydligen har han varken använt ritningar eller maskiner i skapandet av sin katedral utan alla är gjort med enklare verktyg. Bygget har blivit välsignat av en biskop och det är tydligen nödvändigt för att få kalla det katedral. Så många andra intressen än katedralbygget och att gå i kyrkan på söndagar har han inte enligt en intervju jag läste. Men han håller på Real Madrid och tittar på fotboll ibland sa han.

Personligen tycker jag det finns andra ställen utanför Madrid som jag nog i första hand skulle rekommendera någon som besöker området. Men visst har man tid och är intresserad kan katedralen vara värt ett besök. Med all respekt för Justo Gallego så har jag personligen nog lite svårt att förstå hur man så fanatiskt kan engagera sig i något vad det än är. Men visst är både katedralen och historien bakom ganska fin och lite märklig.


Catedral de Justo

Inga kommentarer: