måndag, mars 24, 2008

dom första chaterturisterna

På 50-talet började dom första chaterresorna till Costa del Sol i södra Spanien. Det som då mötte resenärerna var en helt annan värld än dagens Costa del Sol med sin massturism. Flygplatsen i Malaga som idag är som vilken modern europeisk flygplats som helst ska ha varit liten och getter fick jagas bort från landningsbanan innan planen kunde landa och starta.

Orten Torremolinos som blivit synonymt med massturism var då en liten fiskeby med några hundra innevånare. Idag bor 60000 personer här. 1957 då dom första chaterturisterna från Sverige kom till Torremolinos fanns bara ett hotell och några enkla restauranger men den långa fina stranden och solen och värmen var samma som idag. På 50-talet slapp man dagens ständiga bilköer längs kusten för då sköttes fortfarande många transporter av åsnor.

Då var Spanien verkligen mycket billigt och svenska kronor räckte hur långt som helst. Ingen förstod svenska och inte heller engelskakunskaper var så utbredda. Utanför hotellen stod bönder med åsnor lastade med varor dom försökte sälja till turisterna och på gatan strök herrelösa hundar av obestämd ras. På 50-talet var Spanien fortfarande en diktatur under Franco så det var gott om civilgardister på gatorna. Kyl och frys var fortfarande sällsynta och toaletterna kunde vara ett hål i golvet.

Maten var annorlunda och exotisk och en och annan svensk drabbades säkert av turtistmage. Det fanns till och med svenskar på dom första chaterresorna som inte vågade äta den lokala maten utan tog med konserver och spritkök på resan.

I filmen Sällskapsresan som spelades in på Kanarieöarna i slutet av 70-talet finns en rolig replik som visar hur exotiskt dom svenska turisterna uppfattade Spanien. Under en rundvandring i en by säger fru Storch en av turisterna till guiden Lasse (Ted Åström)
- stackars människor att behöva leva så här
och hon tittar medlidsamt på några spanska tanter som sitter och stickar. En av tanterna säger då på spanska.
- stackars människor behöva släpas runt som en skock får

Visst har massturismen förfulat vissa områden på Costa del Sol och Kanarieöarna men samtidigt har den också skapat arbetstillfällen och ökat det ekonomiska välståndet för lokalinnevånarna. Men visst vore det roligt om Costa del Sol och Kanarieöarna fortfarande var relativt oupptäckta bland turister och man kunde få ha stränderna för sig själv. Men det går att hitta egna stränder och små orörda byar i trakten. På Costa de la Luz som ligger mellan Gibraltar och Cadiz inte långt från solkusten finns fortfarande realtivt orörda byar och man kan hitta en egen strand. Man kan också göra en kortare utflykt till byar innanför kusten eller staden Malaga för att hitta områden som inte är lika påverkade av turismen.


På Wikipedia hittade jag den här bilden på Torremolinos från ovan.Det syns hur tättbebyggt hela strandområdet är

2 kommentarer:

Johanna sa...

Jag älskar verkligen Costa del Sol, det är såå vackert där!

Thérèse sa...

Johanna - visst är det vackert med havet , bergen och stränderna men en del bebyggelse är kanske inte så vacker. Mycket tråkiga betonghus byggdes på kort tid när turismen i området fick en så explosionsartad utveckling