tisdag, mars 18, 2008

Ordlös onsdag - Semana Santa i Sevilla , SpanienFör att se fler ordlösa bilder gå in här

18 kommentarer:

El Rubio sa...

Häftigt, även här i Honduras är Semana Santa stort.

Think Twice sa...

Verkar vara ett stort firande, anar att det hänger ihop med påskens traditioner!

Thérèse sa...

El rubio - visst är det häftigt , i Sevilla kanske firandet är lite väl häftigt...

Think twice - ja det är påskprocessioner som pågår hela veckan runt om i Spanien men Sevilla har nog det största firandet med flest och längst procession. Semana Santa som det står i rubriken är påskveckan på spanska.

Åsa sa...

Oj, nu är det sådan där procession igen. Kul med traditioner men tycker det ser superläskigt ut. Varför sådana strutar på huvudet vid religiösa firanden?

Thérèse sa...

Åsa - håller med om att det ser lite läskigt ut. Fast på plats känns det inte ett dugg läskigt. För ju tankarna till strutgänget i KKK. Dock har den här traditionen inget med rasister i sydstaterna utan är mycket äldre än så. Fanns redan på medeltiden , kanske tidigare. Jag har hört att förr benådades en fånge och fick gå med i processionen iklädd strut innan han släpptes. Fast riktigt varför dom har just dom här kläderna vet jag inte. Får kolla upp det och återkomma.

Randi sa...

Häftig bild
- men liiite läskig också.

Sara sa...

Ännu en anledning att resa till Sevilla!

Åsa sa...

Dessa dräkter verkar göra make-up överflödig =)

Della sa...

Lite småläskigt sådär, när dom har strutar på huvudet.

Maleé sa...

Så länge strutarna är blå tycker jag inte dsom är så skrämmande - det är värre när dom är vita. Glad påsk!

Karolina sa...

Håller med, lite läskigt...men färgen på struten avslöjar ju att det inte är KKK som är i farten, tack och lov!

Marianne sa...

Strutarna på huvudet går väl an, men varför täcka ansiktet. Det är det som gör att det ser läskigt ut. Strutar har ju våra stjärngossar med och dom är ju bara söta.

LottaM sa...

tanken går genast till det förfärliga trippel K ... men bilden är fin med alla sina blåa färger ...

Nässelblom & choklad sa...

Håller med om att bilden är lite oroande. Men nu verkar det ju inte alls vara så. Spännande nya världar man får upptäcka här på fotorundan!

Anonym sa...

Håller med Therese om att det lite grann för tankarna till KKK, men resten av bilden visar ju med all tydlighet att det är något annat :)

Barbamorsan sa...

Oj så olika liknande saker kan vara i betydelse...

Thérèse sa...

Jag har bara som hastigast kollat lite på nätet om jag kunde hitta något om kläderna. Det här var ungefär vad jag fick fram. Många väljer att bära dräkter med huvor där de inte visar ansiktet. Enligt traditionen är det de som vill bikta sig som sonar sina synder bakom bilden av Kristus eller Jungfru Maria. Den höga huvan bär man för att man inte genom en persons längd ska kunna identifiera denna.

Det spanska påskfirandet är väldigt vackert. Dom enorma och vackert utsmyckade tronerna släpas runt i timmar. Tronerna kan väga flera ton och dom med Maria brukar vara dom vackraste och mest utsmyckade. Jag gillar särskilt processionerna som går sent på kvällen eller på natten. Dräckterna , den vackert utsmyckade tronen , trummorna , klockorna och ibland sång samt all rökelse i trånga gränder skapar verkligen en speciell känsla. Då tonerna är tunga att bära går processionerna mycket långsamt och liksom vaggar fram vilket ger en känsla av att tronen liksom flyter fram.

Sen kan jag ärligt säga att när jag bodde i Sevilla bodde jag på en trång gata nära katedralen där näsan alla processioner gick förbi. Det blev lite för mycket av det goda. Det var nästan omöjligt att sova för dom höll på nästan hela nätterna och att ta sig in och ut ur huset var ett projekt då gatan verkligen var packad av folk. Men jag såg allt fint från min balkong och slapp trängas. Fast jag hade gärna nöjt mig med att se en eller ett par processioner. Det hade känts tillräckligt

Thérèse sa...

För den som vill läsa mer kan jag passa på att rekommendera Annas inlägg om Semana Santa