söndag, mars 23, 2008

Rumänien

Egentligen är Rumänien en vit fläck på min karta. Jag har verkligen dålig koll på landet. Ändå försökte jag åka dit en gång för längesen. Tog tåget från Budapest men det blev stopp vid gränsen. Vi skulle få vänta där hela natten för att på morgonen fixa med visum. Vi var redan väldigt trötta och Rumänien kändes inte så viktigt så då var det mer lockande att ta tåget tillbaka till Budapest och sen vidare till Wien. Det här var när jag var ung och tågluffade och Rumänien fortfarande styrdes av Ceauşescu. Något återbesök har det inte blivit och landet ligger väl inte i topp bland mina drömresor även om jag tror det kan vara kul att åka dit.

Jag har en avlägsen släkting som är gift med en kvinna från Rumänien. Dom åker regelbundet dit och hälsar på och jag har fått höra om några bröllopsfester. Fyra dagars fest med 300 personer verkar vara rumänskt bröllop. Låter ju kul men också ganska jobbigt om jag ska vara ärlig. Jag fick också veta att i norra Rumänien mot gränsen till Ukraina har man ganska speciella gravstenar. Väldigt mycket information om den döda står på gravstenen , allt från dryckesvanor till information om den dödes älskarinnor.

Förresten så har det rumänska språket utvecklats ur latinet precis som italienska , spanska, franska och portugisiska. Rumänien var en viktig romersk provins och kallades då Dacia precis som det inhemska bilmärket kallas idag. Jag vet att det finns en hel del ord som liknar ord på andra latinska språk. Till exempel heter hus casa både på spanska och rumänska och sova heter dormir på båda språken. Fast rumänskan är också starkt påverkad av dom slaviska språken i omgivningen. Min släktings fru som är en bit över pensionsåldern har berättat att när hon var ung så var det franska som alla lärde sig som andraspråk i Rumänien. Ungefär som vi i Sverige idag lär oss engelska. Så franska är väldigt gångbart bland medelålders och äldre rumäner. Fast idag har det tappat en del av sin status och unga väljer oftast att lära sig engelska som andraspråk.

Så har ju förstås greve Drakula bott någonstans i Rumänien och jag tror att man kan besöka hans borg. Har för mig att det är en av landets större turistattraktioner. Fast som sagt jag har inte så mycket koll på Rumänien och en resa dit har kanske inte högsta prioritet för mig.

9 kommentarer:

Petra H sa...

Jag bodde tillsammans med tre rumäner i Italien, innan dess visste jag inte att rumänska var så närbesläktat med italienska (och de andra latinska språken). Jag kunde faktiskt förstå dem ibland - när jag kommenterade (på italienska) på något de sa, brukade de säga "Men vi pratar ju rumänska" - ok, jag trodde det var italienska och huvudsaken var ju att jag förstod, ha ha ;-)

Haydee sa...

Min lillebror och hans flickvän ska åka på interrail i sommar och ett av resmålen är just Rumänien. Själv skulle jag kanske valt lite andra länder om jag åkt iväg så där. Jag har en rumänsk kompis som jag var en bra kompis med när hon bodde här i Sverige, och denna kompis sade alltid att man ska vara riktigt försiktig i Rumänien om man åker utan lokala människor. Risken för rån är visst rätt stor.

Cliff Hanger sa...

Då har man lärt sig nåt nytt idag också. Kul kuriosa med gravstensinformationen.

Thérèse sa...

Petra - jag visste inte heller att rumänska var likt andra romanska språk. Egentligen har jag inte hört det så mycket men det vore kul att höra hur mycket jag som kan spanska skulle förstå.

Haydee - det har du säkert rätt i att man ska vara försiktig för risken för rån. Det bästa är så klart om man kan resa runt med lokala människor men det är ju inte alltid så lätt

Cliff hanger - jag tyckte också det var kul med gravstenarna.

Anonym sa...

Min första utlandsresa gick faktiskt till Mamaia i Rumänien 1981. Det var långa fina stränder, men oj vilken skillnad det var mellan turisternas och den lokala befolkningens situation. Det fanns speciella butiker där enbart turister fick handla, och jag kommer ihåg när vi var inne i Constanta, där stod det vakter vid butikshyllorna och det var en omständlig procedur för att betala en vara. Utbudet och standarden på varorna var en helt annan än hemma. På det sättet kändes det inte helt okej att vara turist där för förtrycket och fattigdomen var tydlig. Kommer ihåg detta trots att jag inte var gammal då.

Angående gravstenarna - Så lustigt.Då gällde det att leva ett hederligt liv annars fick man skämmas även efter döden!

Sofia sa...

Jag var i Rumänien i två dagar under min tågluff (när jag var 17) och hann samla på mig flera erfarenheter som kan vara kul att berätta i efterhand. Bland annat mutade vi en tågkonduktör med en flaska schampo, med hjälp av min skolfranska, eftersom ingen pratade engelska. Vi lyckades bli lurade på pengar på en restaurang och fick svartväxla nya eftersom bankerna var stängda (jag var för ung för att ha visa-kort). Men jag antar att landet förändrats en hel del sedan dess.

Thérèse sa...

Sofia - ha ha låter som en kul resa. Jag var ju också på väg dit under en tågluff när jag var 17 men det blev tyvärr inte av. Antar också att landet har förändrats en hel del sen dess

Joakim sa...

Jag tänkte besöka Rumänien i sommar(bl.a) och tänkte försöka se lite av landsbygden i landet.
Angående det här med rånrisk, jag tycker att alla vart de än kommer ifrån säger att det är hög rånrisk just där, vare sig man kommer från Göteborg eller från Bukarest.
Det känns lite uttjatat.

Ann-Sofi sa...

Mycket har hänt i Rumänien sedan jag var där första gången 1990.
För er som funderar på att åka dit eller bara vill veta lite mer föreslår jag att ni tittar på min hemsida www.campingromania.se.
...och rånad det kan man bli överallt.