lördag, mars 15, 2008

osvensk fest och osvensk kötthantering

Jag har skrivit om det tidigare att Sverige är ett av dom få länder där osvensk är något positivt. "Han/hon är så härligt osvensk".

Men så enkelt är det inte. Osvensk är bara positivt i vissa sammanhang. Sånt som rör kultur och mentalitet och "flum" skulle man kunna säga. "Vilken härligt osvensk fest". Osvensk fest är det när alla dansar och är glada utan att vara aspackade? "Den här författaren har skrivit en så härligt osvensk roman". "Det var karneval i Norrköping igår , vilken härligt osvensk stämning". Jag har faktiskt varit på karneval i Norrköping. Det var världens kortaste karnevalståg och kryllade av aspackade människor dessutom var det ordentligt mycket kallare och regnigare än på karnevalen i Sydspanska Cadiz.

Talar man däremot om viktiga saker som säkerhet är inte osvensk positivt. "Vilken härligt osvensk kötthantering min ICA-butik har". Här kan jag faktiskt berätta att min ICA-butik är en av tre i Uppsala som har packat om och ändrat bäst-före-datum på köttfärsen. Men jag har aldrig köpt köttfärs där eller någon annanstans. "Han är så härligt osvensk som alltid kör utan bilbälte". "Vilken härligt osvensk el-installation , ingen s-märkning där inte utan han har bara dragit kablarna lite som han vill". "Vilket härligt osvenskt hotell , det vimlade av kackelackor på rummet".

4 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Hahaha, fast just när det gäller köttfärs är spanjorerna bättre pâ att hantera den. Man väljer ut en köttbit i köttdisken, expediten maler den och man gâr hem och lagar till den. Mycket bättre än att köpa förpackat!
Kul inlägg!

Sara sa...

"Vilken mysigt osvensk inställning till jämställdhet och vilken härligt osvensk avsaknad pa sopsortering"!
Jag har faktiskt ofta hört det där uttrycket tom om människor som är extra utatriktade och avslappnade... Men vi svenskar kanske ska bli bättre pa att ta at oss äran för bra saker; Sverige är ju ett jättestarkt "varumärke" ute i världen.
Att sälja in en svensk bil ger ett helt annat intryck än att sâga att den är italiensk; vad gäller säkerhet iaf.

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Ha ha!

Thérèse sa...

Anna - ja , det har du rätt i när det gäller köttfärsen.

Sara - jo jag tror också att svenskar är dåliga på att inse vilket bra varumärke Sverige och svenska varor är utomlands