torsdag, juli 05, 2007

Venezuelas nationaldagIdag är det Venezuelas nationaldag. För några år sen beslutade en släkting som fyller år idag att fira sin 50 årsdag på den venezuelanska ön Isla Margarita. Hon tänkte att det skulle vara kul spansk-karibisk fest med salsa och annat kul på födelsedagen. Det var det inte utan allt var stängt och folk hade en ledig dag. Tydligen var dom lika dåliga på att fira sin nationaldag som vi svenskar är. Släktingen tyckte ändå att resan var lyckad och dom gjorde en utflykt till världens högsta vattenfall Salto Angel i Venezuelas djungel. Jag fick också ett fint pärlhalsband från Isla Margarita när släktingarna kom hem.

Själv besökte jag Venezuela för några år sen och tycker det är ett fantastiskt land att turista i. Skrapar man bara ihop pengar till flygbiljetten så är det otroligt billigt att leva , äta , shoppa , resa där. Landet är vackert och bjuder på allt från Amazonas djungel till Karibiska stränder med färgglada dykning på korallrev och Andernas toppar samt internationella storstäder med enormt utbud av restauranger och shopping. Huvudstaden Caracas skryter med att vara Sydamerikas restaurangtätaste stad och man har också Sydamerikas största shoppinggalleria. Överallt hörs musik , medryckande karibiska rytmer. Människorna är vänliga , hjälpsamma och skämtar mycket.

Synd att så få turister hittar hit för det är verkligen ett land jag varmt kan rekommendera att turista i. Det är enkelt och billigt att resa runt med bussar och inrikesflyg. Eller nåja , enkelt vet jag inte. Busstationerna i Venezuela är ofta ganska röriga med massor av olika bussbolag och priser och standard kan variera kraftigt. Man får gå runt och leta bästa pris och en tid som passar. Dom flesta bussbolag har stora skyltar med priser och tidtabell vid sin disk vid busstationen. Lite omständigt men absolut inte jättekrångligt. Bussarna jag reste med var både billiga och bekväma.Ett annat land som också har nationaldag idag är den lilla örepubliken Kap Verde utanför Afrikas västkust. Där har jag aldrig varit så jag vet inte hur det är att turista där men det vore absolut kul att åka dit någon gång. Jag tror det är väldigt fint men ganska fattigt.

2 kommentarer:

Per sa...

Jo det är intressant att åka dit och man kan även hitta paradisiska stränder och dricka drinkar om man vill. Cumana var en rätt trist stad jag besökte 1 dag där, men annars trevligt. Överallt denne Bolivar förstås, som jag antar är upphovsmannen till deras nationaldag, eller nåt med den 5:e (V) republiken (i ärlighetens namn tycker jag nationaldagar är ganska ointressant).

Bolivarianismen är en omhuldad ideologi som mång bekänner sig till, en slags variant av svensk gammaldags reformistisk folkhems-socialism kan man säga något förenklat.

Thérèse sa...

Per - Cumana var ganska okey stad , där såg jag förresten Sagan om konungens återkomst för första gången. Kul att gå på bio i Venezuela. Dom har textade filmer och inte den där trista dubbningen som man har i Spanien. Däremot var Puerto la Cruz en riktigt tråkig stad.