fredag, juli 27, 2007

ökat köttätande skadar miljön

Nu kan jag inte låta bli fast dom som känner mig vet att jag knappast är en fanatisk vegetarian. Tvärtom egentligen , mina barn och många andra av mina närmaste äter kött och jag brukar aldrig säga något om det. Jag tycker det är en privatsak vad människor väljer att inte äta eller dricka så jag brukar aldrig kommentera sånt. Själv firar jag 20 år utan kött i sommar och 19 år utan fisk. När jag var yngre fick jag ibland kommentarer för att jag åt vegetariskt men nu händer det i princip aldrig.Idag läste jag en artikel i SvD om att vårat ökande köttätande skadar miljön. 1990 åt svensken i genomsnitt 27 kilo kött per år .2005 åt svensken i genomsnitt 43 kilo kött per år. En väldigt kraftig ökning på bara 15 år. Undrar varför just köttkonsumtionen ökat så mycket? Kan det ha något med populära dieter som Atkins , GI och liknande där man ska äta mycket protein?

Enligt artikeln visar undersökningar att äta ett kilo kött har samma miljöpåverkan som om man kör bilen i tre timmar och samtidigt lämnar alla lampor tända hemma. På SVTs Rapport idag pratades det om studien och Livsmedelsverket funderade tydligen på att ändra rekommendationer angående hur mycket kött vi bör äta.Jag tycker egentligen inte att alla behöver bli vegetarianer utan man ska göra som man själv tycker känns bra. Däremot tror jag att vi äter mer kött än vi behöver. Jag tror inte det är farligt eller skadligt att äta kött men vi behöver inte så mycket kött och vi klarar oss utmärkt helt utan om vi skulle vilja. Dessutom skulle tydligen miljön må bättre av att vi åt mindre kött.
Undersökningen som finns beskriven i den populärvetenskapliga tidningen New Scientist, är gjord av ett japanskt forskarlag på National Institute of Livestock and Grassland Science, som har mätt klimatpåverkan vid nötköttsproduktion. Förutom att uppskatta köttets påverkan på växthuseffekten tittade man även på andra följder; försurning av vatten, övergödning och energiåtgång.

Resultatet är nedslående. För varje kilo producerat kött skapas växthusgaser motsvarande 36,4 kilo koldioxid. Därutöver släpps stora mängder gödningsmedel ut samtidigt som stora mängde energi krävs. Totalt motsvarar det utsläppen från 25 mils bilåkning och 20 dagars oavbrutet användande av en 100-wattslampa.

8 kommentarer:

Pumita sa...

Jag brukar inte heller kommentera andras ätande eller drickande, det är upp till var och en, men kan ändå inte låta bli att tänka att vi inte kan fortsätta leva som vi gör och då borde alla ta sitt ansvar.

P.S. Vilka äckliga bilder. ;)

Thérèse sa...

Pumita - jag håller med dig , alla borde ta sitt ansvar för vi kan inte fortsätta leva som vi gör nu. Det gäller inte bara köttätande utan mycket annat man konsumerar och inte minst bilåkning (flyg också förstås även om jag själv kommer att ha svårt att sluta resa). Man behöver ju inte sluta helt men det går nog att köra lite mindre bil och att äta mindre kött. Det borde ju gå att minska köttkonsumtionen till den nivå den var 1990

Bilderna har jag tagit på spanska och engelska wikipedia och ja , dom är äckliga.

Nadia sa...

Läste också notisen som i ärlighetens namn är rätt skrämmande...Man får väl hoppas att det leder till att fler tänker lite mer på vad dom stoppar i sig och vilka konsekvenser det får för miljön. Man behöver ju inte äta kött 7 dagar i veckan.

Och ja, efter att ha sett dom här bilderna så blir man verkligen inte sugen på en blodig biff...

Thérèse sa...

Nadia - precis alla behöver ju inte bli vegetarianer utan man kanske inte behöver äta kött sju dagar i veckan. Så kan man ju också minska på mängden kött och öka mängden grönsaker och annat vid varje "kött-måltid"

Ulrika sa...

Sen är det tyvärr så att miljöpaniken tar fokus från mycket annat, till exempel rent humana frågor.

Se på etanolbilar till exempel. Åh vad bra utropar alla. Jovisst, till man börjar se vad västvärldens "miljövetande" gör med världens fattiga.

I Latinamerika får bönderna bättre betalt för att sälja majs och vete till etanoltillverkning istället för att sälja det som föda, och priserna trissas upp. Detta gör att fattiga inte kan köpa det och svälter istället.

Men hey, så länge vi i väst kan kalla oss miljövänliga så är väl inget annat viktigt?

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Gud så lågt att skriva ett dylikt inlägg under en tidsperiod då jag varit isolerad från omvärlden...

Martin sa...

Jag tror att det är effektivare handel iom EU och liknande som gjort att kött blivit relativt billigare.

Sen tror jag att ekologiskt jordbruk, om man ens ska ha köttproduktion får ner växthusgaserna från nötuppfödning. Moderna kraftfoder gör att dom fiser mer korna!

Bra inlägg!

Thérèse sa...

Ulrika - jag håller med om att det ibland blir väl mycket miljöpanik. Jag är själv inte så bra på att tänka på miljön egentligen. Eftersom det är ett globalt problem kan inte något som är miljövänligt i ett land förstöra miljön i ett annat land. Då är det väl inte särskilt bra för miljön.

Niklas - jag vet , hade naturligtvis dig i åtanke när jag skrev inlägget men visste att du inte kunde läsa det just då

Martin - tack , jag håller helt med dig