fredag, juli 06, 2007

en Pelle Svanslös dag

Uppsala är ju staden där Pelle Svanslös , Elaka Måns , Maja Gräddnos , Bill , Bull, Gammel Maja i domkyrkotornet och dom andra katterna bor. Idag har vi haft en riktig Pelle Svanslös dag. Vi började medPelle Svanslös promenad som kostar 40 kronor och utgår från Domkyrkans entré. Hela sommaren dagligen 11 , 12 , 13 och 14. Biljett köps på plats och promenaden tar lite mindre än en timme. Tjejen som guidade oss var jättebra och alla barn var väldigt engagerade och letade katter. Jättekul om barnen läst Pelle Svanslös innan och känner igen figurerna. På Pellepromenaden får du se var katterna i Gösta Knutssons böcker bodde. Vi utforskar bakgårdar, källargluggar och skjul. I Uppsala bodde bland annat Måns, Bill, Bull, Frits och Frida.Efter Pelle-promenaden åt vi lunch vid restaurang Åkanten vid Saluhallen som syns på bilden. Maten var god och vi satt alldeles vid Fyrisån. Inte Medelhavet kanske , men dottern tyckte det var roligt att mata änderna i ån med bröd.

Sen blev det en tur på stan och lite köp av barnkläder och annat innan vi begav oss till Pelle Svanslös hus som ligger på Dag Hammarskjölds väg 9 , mitt emot Uppsala Slott. Där kostar inträdet 60 kronor sommartid och övriga året 50 kronor. Två våningar där barnen kan leka vilt. Klättra och klä ut sig , få ansiktsmålning (min dotter blev målad som katt med rosa nos och röda morrhår), lyssna på när Pelle Svanslös läser saga och mycket annat. Väldigt livligt ställe där barn verkligen kunde leka av sig och vi föräldrar ta det lite lugnt och kanske ta en fika, och betrakta dom små , dom som inte störs av den höga ljudnivån förstås men som förälder brukar man bli lite härdad....
Jag kan rekommendera både Pelle Svanslös promenad och Pelle Svanslös hus för den som turistar med barn i Uppsala. Pelle Svanslös hus kanske är mest lämpligt för barn över 4 år och för att få ut mest Pelle-promenaden bör man nog ha läst böckerna och känna till karaktärerna. Upplandsmuseet ska förutom intressanta historiska utställningar ha en fin Pelle Svanslös hörna. Tyvärr har jag inte varit där sen jag var barn eller möjligen tonåring. Men Pelle-hörnan finns kvar. Museet ligger på Kvarnholmen mitt i Fyrisån vid Sankt Eriks Torg. Är absolut värt ett besök.

Två andra museum i stan som jag nyligen besökte och varmt kan rekommendera är Gamla Uppsala museum vid Gamla Uppsala högar.som är en spännande plats straxt norr om stan. Gravhögarna från 400- och 500-talet är mycket mäktiga på plats och Gamla Uppsala kyrka som ligger alldeles bredvid och är bygd ovanpå det gamla hednatemplet är sevärd. Bredvid Högarna finns också restaurang Odinsborg där man kan dricka mjöd i horn i vikingamiljö. Dom har tydligen god mat också och ett fantastiskt julbord har jag hört. Själv har jag bara fikat och köpt glass på kaféet på nedervåningen. På området ligger också Disagården en gammal bondgård som ser ut som det såg ut förr och där barnen kan klappa djur.Det andra museumet jag kan rekommendera är det i Gustavianum vid Universitetetsparken. Nära Sankt Eriks Torg där Upplands museet ligger och mittemot Domkyrkan. Här finns vetenskapshistoriens samlingar samt klenoder som den Anatomiska teatern och konstskåpet från Augsburg. Här finns även utställningar om faraonernas Egypten, antikens Grekland och den svenska forntiden och medeltiden och mycket annat. Museets hemsida

Naturligtvis är Uppsala Slott med Gunilla klockan och sin fantastiska utsikt värt ett besök , speciellt den gamla Vasaborgen är spännande. Uppsala Domkyrka och universitetsbiblioteket Carolina Redivia med goternas Silverbibel från 500-talet och Olaus Magnus Carta Marina från 1500-talet samt en stor samling medeltida handskrifter. Botaniska trädgården med det tropiska växthuset och Linnéträdgården med sitt trevliga fik är också värt ett besök. Ulva kvarn vid Fyrisån norr om stan är mysigt och här håller många konstnärer till. Kan också vara kul att besöka.

Fast nu skulle det här handla om barnturism. Får väl ta vuxenturism en annan gång. Men även barn kan nog uppskatta Uppsala högar , museum , slottet och domkyrkan. På tal om barnturism så finns en museiejärnväg Lennakatten som min son har åkt med skolan och gillade mycket. När man kommer fram till Lenna kan man bada vid det fina Fjällnora badet , där finns också gott om plats att grilla , en stor servering och djur att titta på och klappa. Tror det finns ett hundbad också om man har med sin fyrfota vän.


Här finns mer att läsa om turism i Uppsala och Uppland.

11 kommentarer:

Pumita sa...

Åh, tack! Vilket härligt inlägg! Jag gillar Uppsala, fast jag inte har varit där så många gånger.

Thérèse sa...

Pumita - Uppsala är fint och det finns mycket historiska sevärdheter här men kommer du hit sätter jag på kaffe eller blandar till en mojito. Jag var faktiskt ganska duktig på att göra mojitos när jag jobbade på bar i Cadiz. Kombinerade spanskastudier med barjobb där en sommar och jag lärde mig att prata mycket mer på baren än i klassrummet. Var faktiskt ett jättebra sätt att lära sig prata därför fortsatte jag trots usel lön.

Haydee sa...

Åh, nu började jag längta till Uppsala. Jag studerade där en termin och hade även en pojkvän där ett tag, men ändå så känner jag att jag inte känner staden så väl. Pelle Svanslös -promenad vill jag absolut ta någon gång!! :) Den där skylten på Pelle är bara för underbar! :)

Däremot så var högarna en besvikelse för mig. Fast det kanske handlade om att det regnade när vi var där och orkade därför inte ta någon lång promenad.

Thérèse sa...

Haydee - jag säger väl som till Pumita , har du vägarna förbi så tar vi en fika ;) JO , Uppsala är fint men kanske lite , litet. Fördelen är ju att avstånden är kota och vill man ha en större stad tar tåget till Stockholm bara 40 minuter. Ska du gå Pelle Svanslös promenad är det bra att ha med ett barn som "kamouflage". Har du svårt att få tag på något är min snart 6 åriga dotter snäll , lätt att ha med sig och inte ett dugg rädd att prata och umgås med folk och dessutom är hon himla söt också.

Haydee sa...

Heh, tack! Jag ska hålla det där i minnet! :)

barajagjohanna sa...

Lennakatten åkte jag när jag tog studenten... :) Alla skolans studenter åkte den från Södra Årsta där skolan ligger, in till Östra station. Mycket roligt, faktiskt.

Åh, Pelle Svanslös! Jag skulle gärna gå med dig och barnen på det. :) Min pappa som bodde i Uppsala som ung och är helt förtjust i staden, tog med mig och brorsan på Pelle Svanslös-vandring när vi var små. Jag minns inte jättemycket, bara att det var roligt.

Pumita sa...

Kaffe eller mojito, det spelar inte så stor roll när man har trevligt sällskap! :) Det tål att tänka på!

Thérèse sa...

Haydee - ha ha det tycker jag absolut du ska hålla i minnet. Jag har hittills träffat två bloggkompisar och det har varit så trevligt att jag gärna träffar fler ;)

Johanna - Ha ha jag ha inte åkt Lennakatten sen jag var barn men det är nog kul särskilt om man gör det på studenten. Du år gärna gå Pelle Svanlös promenad med mig och barnen , jag vill också göra det har inte gjort det sen jag var barn. Det här inlägget var bara halvsant , det var mina föräldrar som var ute med barnen och jag skrev vad dom berättade , själv ägnade jag mig åt något jag inte tänkt skriva rapport om ;) Så jag måste absolut gå Pelle-promenad någon gång ;)

Pumita - det är sant , vi skulle säker kunna hinna med både kaffe och mojto ;)

barajagjohanna sa...

HAHAHAHAHAHA!!!

Pumita sa...

Är det hångelrapporten du syftar på?! ;D

Thérèse sa...

Pumita - ha ha ha , jag skrev vad mina barn berättat att dom gjort med mina föräldrar samt tipsade om några museum jag gillar. Jag hade tänkt följa med men fick annat för mig. Vad jag gjorde kommer jag inte att rapportera om här om det nu var hångel eller annat ;)