fredag, juli 20, 2007

Uppsala som turiststadSåg på dom lokala nyheterna på TV att Uppsala vill satsa på turism. Man vill locka med bra shopping och restaurangutbud. Dessutom påpekades det att Uppsala är 2-3 grader varmare än genomsnittstaden i Mellansverige och man har dessutom ett svenskt värmerekord från 30-talet. Eftersom Uppsala inte ligger vid kusten är det mindre blåsigt här än i till exempel Stockholm. Det regnar tydligen också mindre än i många andra delar av Mellansverige.Jag tror dom här "turistnissarna", kommunalpampar eller vilka det nu är som kommit på det här är ute och cyklar. Uppsala kan aldrig locka med ett behagligt klimat och idag tror jag knappast att någon reser hit för schysst shopping eller restaurangbesök. Däremot är Uppsala en trevlig stad på många sätt och det är en mycket gammal stad med intressant historia. För den som är intresserad av kultur och historia finns mycket att se och göra. Som exempel kan nämnas den kända Domkyrkan , högarna och det fina museet i Gamla Uppsala , det gamla universitetshuset , museumet i Gustavianum , Linnéträdgåden och Linnés bostad , Uppsala slott med den spännande Vasaborgen , har man barn med sig är Pelle Svanslös hus och Pelle Svanslös vandring en kul aktivitet. Man kan se fantastiska gamla handskrifter som goternas Silverbilber och Olaus Magnus Carta Marina på universitetsbiblioteket Carolina Redivia. Och mycket annat.Det måste väl finnas turister som är intresserade av annat än att shoppa och festa? Vill man äta en god middag finns faktiskt ganska många bra restauranger att välja på men vill man festa hela natten kanske man inte har kommit till rätt stad. Iallafall var det den erfarenhet jag gjorde när jag som hastigast spanade in Uppsalas nattliv för en vecka sen.

9 kommentarer:

Nadia sa...

Jag har aldrig varit i Uppsala men tycker att det verkar vara en trevlig stad som jag gärna skulle besöka. Men kanske inte pga av stadens tropiska klimat eller förträffliga shoppingutbud då;)

Thérèse sa...

Nadia - precis Uppsala är en mysig stad och här finns mycket som kan intressera turister men det är knappast det tropiska klimatet eller det förträffliga shoppingutbudet. Säg till om du ska till Uppsala så sätter jag på kaffe eller blandar till en tinto de verano

sarachella sa...

Jag är dels född i Uppsala och bodde även där flera år under min tonårstid efter en sejour till Småland. I dagsläget har jag min pappa och farmor kvar i stan. Och visst är Uppsala en fin stad tycker jag, en bra lagomstad där man har tillgång till det mesta. När jag bodde där upplevde jag att det var de olika studentnationerna som var mest populära vid utgång, åtminstone bland de yngre? Sen finns ju alltid närheten till Stockholm också, så visst är Uppsala en bra stad tycker jag. Däremot har jag iofs alltid tyckt att stan är ett riktigt blåshål... och man saknar havet.

Pumita sa...

Uppsala verkar vara en trevlig stad! Jag har ju bara varit där ett par gånger och hälsat på en kompis som inte bor där längre så jag kan inte säga att jag vet så mycket om hur det är där. Sommartid måste det ju vara supermysigt. Jag hoppar gärna över det där festandet som saknades och har inget större behov av att hångla mot bardiskar heller. ;D

Thérèse sa...

Sarachella - jag växte också upp i Uppsala och tyckte då stan var ett riktigt blåshål. Sen jag flyttade hit igen har jag inte tänkt på det men det har ju varit vår och sommar blir väl kännbart i höst. Jo studentnationerna är populära vid utgång men jag känner mig lite väl gammal och känner ingen annan som har kårleg. Närheten till Stockholm är trevligt för där finns ett större utbud av allt och jag har släkt och vänner där. Tycker egentligen mer om Stockholm , är föd där , bodde där som liten och sen ett tag efter gymnasiet. Men nu trivs jag ändå i Uppsala fast jag skulle vilja lära känna fler , ibland är det lite ensamt men det blir nog bättre med tiden

Pumita- Jag är vl inte direkt någon festprisse heller , inte längre , var väl det ett tag i 20 års åldern. Så festande och hångel mot bardisk lyser med sin frånvaro. Uppsala är fint och du är välkommen på ett besök. Jag kan vara guide , göra kaffe och blanda mojitos ;)

Martin J Frid sa...

Som skåning gillar jag ju Lund bättre men nog skulle Uppsala kunna bli en bra turiststad. De gånger jag varit där har jag nog tyckt det var en smula svårt att ta sig runt, har man inte bil så är det ju buss eller taxi som gäller. Och kommer man med tung resväska till Uppsala från Stockholm så är det bara för mycket kånkande innan man äntligen hittar till hotellet.

I våras var ju japanska kejsarparet också i stan, så kanske det leder till fler besökare från Fjärran östern?

Pumita sa...

Thèrèse, det låter som en superb plan! Grattis på namnsdagen! :)

Cliff Hanger sa...

Varmt, ingen kust och mycket fin historia och kultur - det påminner om Prag, som jag precis kommit hem ifrån.

Thérèse sa...

Martin - jag gillar också Lund , det är en fin stad fast mycket mindre än Uppsala. Uppsala är inte så stort så det är ganska lätt att gå och cykla runt i centrum.

Pumita - tack för att du kom ihåg min namnsdag ;) Håller med om att det låter som en bra plan

Cliff hanger - Prag skulle jag väldigt gärna vilja åka till. Såg att du verkade haft en bra resa. Men lite större än Uppsala är det nog.