torsdag, juli 12, 2007

dra dit pepparn växer!Jag är väldigt förtjust i kryddstark mat , både olika typer av chili och curry är favoriter. Trots att jag alltid gillat stark mat var det inget jag åt särskilt ofta under min uppväxt , varken hemma eller i skolmatsalen (skolmatsal = bamba på göteborgska och det ordet gillar jag så mycket att jag använder det trots att jag varken pratar göteborgska eller bor i Göteborg längre).

Trots att mina föräldrar och mattanter på 70-80-talet inte åt så mycket stark mat är det något som har ätits av människor väldigt länge. I utgrävningar vid Silviagrottan i södra Mexico har man nyligen funnit att människor som bodde där för 10000 år sedan odlade över 10 olika sorters chili. Man odlade även squash , majs , bönor och avokado där i södra Mexico för 10000 år sen. Grödor som är populära i områdets lokala maträtter än idag. Mexico är det land där det konsumeras mest chili per person , på andra plats kommer Sydkorea.

Mina barn har också alltid gillat ganska kryddstark mat. Idag när dom fick välja vad dom ville ha till middag bad dom mig laga jättegod linssoppa


bilden på linssoppan är tagen av Barajagjohanna

Någonstans har jag läst att cayennepeppar , som ju görs av chili (eller spansk peppar som just den sort man använder till cayenne kallas) , är världens mest använda krydda. Om det stämmer eller inte vet jag inte men den är definitivt väldigt spridd över världen och går att använda i nästan alla typer av maträtter.

Som kuriosa kan nämnas att Frankrike hade en illa beryktad fångkoloni med ett svåruthärdligt klimat i närheten av staden Cayenne i Franska Guayana, som sannolikt ligger till grund för uttrycket: Dra dit pepparn växer!

14 kommentarer:

Nadia sa...

Jag är också förtjust i kryddstark mat. Den skall vara stark, men inte så stark att smaken av råvarorna totalt försvinner.
Har du förresten prövat mörk choklad med chili i? Jättegott!

Thérèse sa...

Nadia - jag har kikat på mörk choklad med chili i affären men inte vågat köpa , fast jag sa absolut prova. Verkar spännande.

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Lyckad rubrik!

Vilka kloka barn du har som gillar min soppa!

Thérèse sa...

Niklas - tack , jo barnen är kloka på många sätt men kanske inte alltid när det gäller mat. Visst går det att få dom att äta vegetariskt men kött speciellt kyckling är det dom helst äter , grönsaker är inte så populärt , iallafall inte hos dottern.

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

I synnerhet vad det gäller mat förefaller de vara ypperligt klloka!

Thérèse sa...

Niklas - icke! Att vara klok när det gäller mat är att äta vegetariskt! Mina barn är tyvärr galna i kött men det kanske kan ändras med åren. Kött är ju "mat" som varje tänkande människa bör undvika.

Cliff Hanger sa...

Jag skulle gärna dra dit pepparn växer. Åtminstone för en vecka eller två.

Thérèse sa...

Cliff hanger - jag med faktiskt , av någon anledning är jag lite nyfiken på staden Cayenne , vore kul att besöka någon gång

Pumita sa...

Jag har säkert tjatat om det förr men frukt med chilipeppar (vanligt i Centralamerika och Mexiko) är supergott!

Thérèse sa...

Pumita - ja , det är supergott så det kan inte tjatas för mycket om , chili är gott till det mesta.

Per sa...

I den mexicanska delstaten tabasco, som ju är gjord av chili, serveredes det inte så mycket mer tabasco än i övriga mexico. Tabasco serverades till allt, framförallt den gröna sorten av tabasco. Inte heler såg jag nån svartbuskig mexican med revolverhölster och pikadoll som slog upp svängdörrarna på cantinan, fast det hade ju inte så mycket med chili och göra förstås.

Karlavagnen sa...

Har varit i Cayenne och Franska Guyana flera gånger. Fransk styrning har satt sina spår och det räknas som Frankrike när man flyger dit. Är ett departement (län) av Frankrike.

Thérèse sa...

Per - Tabasco i Mexico är ganska fnt , jag har varit i Villahermosa och strax utanför stan låg parken La Venta där man hade gamla olmek-statyer. Väldigt fint. Olmekerna levde i området långt innan aztekerna och maya

Karlavagnen - vad spännande! Blir lite nyfiken på vad du gjorde där , knappast ett vanligt resmål. Är det en blandning av karibien och frankrike? Det är väl ett ganska multietsniskt område om jag fattat rätt , med folk från Asien , Sydamerika och Europa

KARLAVAGNEN sa...

Stämmer bra att det är multietniskt område med fantastisk fauna och flora. Slumaktigt eller i alla fall väldigt fattigt och basic i vissa delar och supermodernt a la Frankrike i andra delar.