onsdag, juli 04, 2007

spansk bebisbonus

Spanien har bland dom lägsta födelsetalen i Västeuropa och det har länge diskuterats hur man ska få spanska kvinnor att föda fler barn. Det finns en oro fr befonkningsminskning på sikt. Befolkningen i Spanien har visserligen ökat med
10 procent sedan 2000, men det är främst tack vare invandringen.

Så Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero meddelade i dag att alla barn som föds från och med kungörandet och har föräldrar som laglig bor i landet får en bonus på 2.500 euro, motsvarande drygt 23.000 kronor. Arbetande mödrar belönas med ett skatteavdrag medan hemmafruar kan kvittera ut pengarna direkt.

Framtiden får väl utvisa om det blir fler små spanjorer. Personligen tror jag inte att en sån bonus skulle göra mig varken mer eller mindre bebissugen.

11 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Vilken förmögenhet!! Gör inte av med allt pâ samma ställe, bara...
Hemmafruar fâr inte ens barnbidraget pâ 100 euro för barn under 3.

Thérèse sa...

Anna - Oj det visste jag inte att spanska hemmafruar inte får barnbidrag. Fast är inte det spanska barnbidraget ett skatteavdrag som man får tillbaka på deklarationen varje år? Jag har fått för mig det. Jag hade ju svenskt barnbidrag när jag bodde i Madrid för man får behålla det 1 år om man flyttar till ett annat EU-land 6 månader i övriga världen tror jag. Eftersom jag flyttade tillbaka blev det inte aktuellt att kolla upp hur det skulle funkat om vi bott kvar.

Göra av med på samma ställe? Tänker du på den där trevliga restaurangen vid stranden som har så goda drinkar eller något liknande ;)

Anna Malaga sa...

Har för mig att man fâr välja mellan skatteavdrag och att fâ pengarna i handen.

Tjaa, inte kan man väl festa upp bebisbonusen...? ;-)

Per sa...

Jag sa till en kompis för länge sedan , när han ville locka ut mig på öldrickande -det är lugnt, barnbidraget har kommit! Han skrattade gott och nu har han barn själv.

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Äntligen ett hållbart argument för att skaffa barn!

Thérèse sa...

Anna - en äkta spanjor investerar väl bebisbonusen i drinkar och tapas och kanske några bebiskläder

Per - jag berättade en gång barnbidragets storlek för en kompis som beklagade sig att han hade ont om pengar. Några månader senare var hans flickvän gravid. Vet inte om det fanns något samband

Niklas - Blir du sugen på att flytta till Spanien och skaffa barn alltså?

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Njae...

Får man bonusen om man agerar donator? I så fall kan jag tjäna en ordentlig hacka!

Thérèse sa...

Niklas - ha ha , tror inte det , du får kolla men jag tror du måste befrukta en kvinna , hålla henne i handen under förlossningen, klippa navelsträngen och sen erkänna faderskapet för att få pengarna. Förresten får du inga pengar alls för dom betalas ut till barnets mamma.

becka sa...

Det är väl i alla fall ett steg i rätt riktning att de gör det lättare för folk som väljer att fylla på befolkningen med små knattar. I de flesta länder utom Sverige (och kanske ett par till) är ju läget katastrofdåligt, ingen föräldrarledighet, ingen föräldrapenning osv. Ett par månader med en liten ersättning är lyx för dem. Och då tycker jag ändå att svenska föräldrar borde få vara hemma ÄNNU längre än nu (18 månader)

Pumita sa...

Oj, det var mycket pengar!! Fast jag blir lite kluven... på vissa håll i världen får man betalt för att skaffa barn för att man är för få och på andra håll får man betalt för att inte göra det, för att de är så många redan. Snurrigt värre!

Thérèse sa...

Becka - i Spanien är föräldrarledigheten 4 månader och några pappadagar finns inte men ska visst införas tror jag , eller det diskuteras iallafall att det ska införas. Fast många stannar hemma längre utan att få betalat eller tar hjälp av föräldrar och svärföräldrar att passa dom små. Eller så väljer många att inte skaffa barn alls. Fast det finns också dagis för så små som 4 månader.

Pumita - håller med att det är lite kluvet. Samtidigt som det pratas om att Europas befolkning blir allt äldre och det föds för få barn i hela västeuropa pratas det om at vi är för många människor på jorden och att jordens befolkning öka för snabbt