torsdag, juli 19, 2007

favoritspråk

Pumans dotter har på sin blogg en omröstning om vilket språk som man har som favortspråk. Intressant fråga. Jag tror det beror mycket på vilken relation man har till språket och i vilka sammanhang man har hört det talas. Jag som älskar Frankrike och allt franskt har naturligtvis franska som favoritspråk. Ibland har jag tänkt att jag förstår spanska för bra för att det ska låta vackert. Jag vet inte om det är så men kanske försvinner lite av språkens vackra ljud om man förstår allt. När min mamma besökte mig i Madrid klagade hon på att spanska lät hemskt , språket lät hårt och människorna som talade det lät som om dom bråkade med varandra.

Jag har en svensk kompis som tycker att finska är otroligt vackert. Något ganska få svenskar brukar tycka. Hon hade en finsk svärmor och exets finska släkt som hon tyckte var underbara och dom gjorde en hel del trevliga resor till Finland. Kanske är det därför hon är så förtjust i finska. Hon har till och med försökt lära sig finska men inte kommit så långt än. Alltid annat som gjort att hon inte haft tid och hon klagar över att det är svårt.

En dansk kompis tyckte att svenska var otroligt vackert. Något han påstår att många danskar tycker.

Förutom franska så gillar jag även italienska. Tycker det låter vackert. Så tycker jag att arabiska i skrift är väldigt fint. Det skulle vara kul att kunna skriva lite arabiska. En annan favorit är japanska i skrift. Men jag blir nog aldrig så ambitiös att jag lär mig arabiska eller japanska men bli bra på franska har hög prioritet så det ska jag väl ta tag i , i framtiden.

Vilka favoritspråk har ni som läser och varför? Vilka språk vill ni lära er eller skulle vilja kunna och varför?

18 kommentarer:

Anna sa...

Jag älskar verkligen spanska som språk både hur det låter och vissa sätt att uttrycka sig på som inte går att direktöversätta till svenska på något bra sätt. Franska är också jättevackert, skulle så gärna vilja prata flytande franska. Jag funderar över vilka språk jag skulle vilja lära mig, det vore kul att kunna typ japanska eller någon form av kinesiska men eftersom jag mest reser till sydeuropa är de språken fortfarande mest intressanta. Skulle vilja bli flytande på katalanska också, även om det känns lite onödigt att lägga ner tid på ett så litet språk när jag inte bor där. Men språk är kul helt enkelt :-)

Nadia sa...

Jag skulle nog allra helst vilja lära mig arabiska. Det låter rätt coolt, har ett vackert skriftspråk och dessutom (inbillar jag mig) att det är så annorlunda jämfört med svenska att det skulle vara en riktig utmaning att lära sig språket.

Portugisiska tycker jag annars låter himla fint, i mina öron klingar det vackrare än både franska och italienska och andra språk somm brukar var populära på listor över fina språk.

Jag tror också att det kan vara svårt att tycka till om huruvida ett språk låter vackert eller mindre vackert när man kan det väl. svårt att se det ur just det perspektivet då. Madridspanska kan ju förresten låta rätt hård, kanske inte den mest skönljudande spanskan trots att jag gillar dialekten eftersom jag har bott där.

Förövrigt måste nederländska vara ett av de fulaste språken som finns, många konstiga halsljud där.

Thérèse sa...

Anna - ja språk är kul. Lite katalan vore kul att kunna men precis som du säger är det ett lite för litet språk att lägga ner tid på att bli flytande på. Jag tillhör ju dom som hellre reser till Madrid än Barcelona också så då har jag mer nytta av spanska.

Nadia - jag gillar också portugisiska. Tycker det låtr vackert. Man förstår en hel del skriven portugisiska med spanskan tycker jag ,det är värre när dom pratar. Jag har dock pratat spanska med portugiser som verkar ha förstått min spanska mycket bättre än jag förstod deras portugisiska. Lite baskiska vore också kul att lära sig , mest för det är så annorlunda och inte släkt med något idag talat språk. En teori är att det är språket som talades på en stor del av den iberiska halvön innan romarna kom med latinet som sen utvecklades till spanska.
Nederländska är märkligt med alla halsljud. Låter inte så fint. Kan berätta att min kompis som gillar finska har bott i Holland och pratar nederländska....
Tyska är inte heller jordens vackraste språk tycker jag

Haydee sa...

Av de språk som jag studerat (engelska, svenska, tyska, franska och italienska) är det egentligen bara tyskan som jag tycker inte alls låter vackert. Italienskan är mitt favoritspråk nummer uno, men även talad franska tycker jag låter jättevackert. Vissa engelska dialekter är bara så härliga, medan vissa, varav de flesta i USA, får mig nästan att spy. Svenskan har jag ju nu själv som andraspråk och skulle så gärna vilja ha den rikssvenska melodin fullt ut och inte bryta på finska alls. Skånska vore det också tufft att kunna. :)

På jobbet möter jag dagligen tiotals språk vilket jag fortfarande tycker är så fascinerande. Egentligen skulle jag vilja lite av alla språken, men i synnerhet tigrinja, persiska och arabiska är jag intresserad av.

Att man kan imponera folk med att bara säga några få ord eller uttryck på deras modersmål har jag märkt för länge sedan, men det jag lärt mig de senaste åren är att folk blir jätteglada när man kan visa att man känner till deras språk, även om man inte kan ett enda ord på det språket. T.ex. mötte jag en man från Kongo för ett tag sedan och när jag frågade om det var lingala han hade som modersmål så höll han tappa hakan. "Hur kunde du veta det??"

Oj, nu skrev jag en miniroman här. Sorry! :)

Thérèse sa...

Haydee- Be inte om ursäkt för din "miniroman" Jag har alltid tjatat om att jag älskar många och långa kommentarer. Anonyma som oanonyma går bra och kommentarerna behöver absolut inte ha med ämnet i inlägget att göra. Här får an skriva om vad man vill. Era kommentarer är själva grejen med att blogga annars skulle jag skriva för byrålådan eller nåt. Jag gillar att diskutera med er som läser här.

Jag håller med dig om att det kan imponera på människor att man kan några ord på deras språk , man blir också vänligt bemött. Jag brukar sällan klara en längre konversation på franska men börjar jag på franska är det lättare att gå över till engelska sen.

Människor brukar också uppskatta att man känner till deras land och språket som talas där.

Jag gillar finlandssvenska väldigt mycket.Tycker det har en vacker sjungande ton. Fast då menar jag främst den svenska svenskspråkiga finländare talar. Skånska är kanske inte min favoritdialekt men den har väl också sin charm. Jag har varit mycket i Skåne och har både släkt och vänner där och gillar landskapet. Vissa norrländska dialekter är fina och naturligtvis gillar jag göteborgska.

Kul att möta så många språk på jobbet varje dag.

Pumita sa...

Ja, du vet ju vad jag tycker: spanska, spanska och spanska. ;) Nej, riktigt så enkelt är det inte. Jag tycker om många språk, fast lite mindre än om spanska, och tycker inte att något språk låter direkt fult. Det ska väl vara holländskan kanske. Den spottas fram på ett speciellt sätt. Träffade några holländare på min CA-resa och blev inte stormförtjust kan jag säga. Hur språket låter beror mycket på vem som talar det. Min omröstning handlar egentligen inte om vilket språk som låter vackrast, utan vilken som är favoriten öht. Mina favoriter förutom spanskan är italienska, portugisiska och norska. Riktig äkta engelska är också vackert... och sofistikerat. ;)

När det gäller skriftspråket tycker jag att arabiska, hindi och thai + ryska är vackra. Kan skriva mitt finska namn på arabiska, men skulle vilja lära mig mer.

Thérèse sa...

Pumita - håller med dig om att norska och riktigt äkta brittisk engelska är fint. Jag tycker väl heller inte att något språk är fult , holländska och tyska låter väl inte jättevackert kanske men inte fult heller.
Såg egentligen att din omröstning handlade om favoritspråk , skrev lite fel bara ska ändra.

christel sa...

Jag skulle gärna prata franska, och det för att det låter så vackert och charmigt. Franska charmiga killar tycker jag är otroligt trevligt, engelska med fransk accent går också bra.

Jag har väldigt svårt att hålla isär olika asiatiska språk (Thailändska, kinesiska, japanska, vietnamesiska). Jobbar med flera fillipiner och deras språk påminner om spanska, så det har jag lårt mig höra skillnad på.

Håller med Nejma om att Nederländska låter fult! Och amerikansk eller london-engelska! Gillar skottländsk eller irländsk dialekt bättre. Jag gillar inte tyska heller. De flesta tyskar jag träffat är stela och tråkiga, kanske därför? Du får alla mina fördommar komma ut i ett enda inlägg ;)

Thérèse sa...

Christel - kul att få ut dina fördomar ;) Jag håller naturligtvis med dig om franskan. När jag för cirka et år sen skrev ett blogginlägg om en att jag tyckte engelska med fransk brytning var charmigt fick jag massa protester. Skönt att höra att de finns fler som tycker som jag

Jove sa...

Jag tycker alltid att ALLA svenskar säger hur vackert språk finskan är, haha..

Mitt absoluta favoritspråk är spanska, som jag vill prata flytande. Det är verkligen världens vackraste språk!

Thérèse sa...

Jove - ok , då kanske jag har fel om finska , har hört en del som sagt tvärtom.

Är säker på att du blir flytande på spanska med tiden. Det är ett bra språk att kunna som pratas av många.

Lisa sa...

Jag älskar också franskan och när jag bodde i Frankrike njöt jag av att höra språket överallt omrking mig. Har läst ryska också (men gav upp, för komplicerat). Tycker om det, men mer pga någon mystisk stämning - som i mitt tycke omger de slaviska språken - än för att det är vackert.

Jag älskar skotsk och nordirländsk engelska, däremot tycker jag att londondialekten låter så ansträngd.

Om man talar om skriftspråk är japanska, kinesiska och arabiska vackra.

Och när det gäller svenskan så påstår min pojkvän (som är dansk) att danskar tycker att vi låter berusade när vi talar (men det har kanske mer att göra med att danskar oftast möter fulla svenskar i Köpenhamn).

Thérèse sa...

Lisa - ha ha kul kommentar från din danska pojkvän. Men det kanske har att göra med att Köpenhamn kryllar av fulla svenskar. Det lär ju finnas ett talesätt i Köpenhamn som lyder ungefär "Håll staden ren , hjälp en svensk till färjan"

Haydee sa...

Oki, inga fler ursäkter om miniromaner. :)Jag tycker likadant, det är kommentarerna som får mig att fortsätta blogga. Så jag uppsattar även din första kommentar hos mig! :)

Det är verkligen roligt att ha ett jobb där man får bemöta så många olika människor med så olika bakgrunder både kulturellt och språkligt. Så vill jag alltid ha det!

Att bli bättre bemött när man kan några ord på landets språk är sant. Och jag tror faktiskt att det är just hos fransmännen detta gäller i allra högsta grad. :)

Först under mina år i Sverige har jag förstått att det finns många olika finlandssvenska dialekter som alla låter helt olika. Vad jag fått höra så är det ofta den här Mark Levengood-varianten som svenskar tycker om. :) Själv menar jag att alla som talar så låter så otroligt snälla att man måste undra om de verkligen är det också.

Jag tycker inte heller om alla skånska varianter: vissa tycker jag är så grötiga att de låter mest fula. Men sedan finns det några varianter som låter så.. sexiga på något sätt! :D

Pumita sa...

Nu får jag sticka ut hakan lite (det är ju inte så ofta jag gör det) men jag gillar inte finlandssvenskan, speciellt den från Österbotten låter hemsk! Det finns en finlandssvensk skådespelerska som jag inte vill namnge... det går rysningar genom hela kroppen när jag hör henne bräka. Fyyyy! Mark L. har jag lärt mig att lyssna på och gillar för att han säger så bra saker, oftast. :)

Christel: Intressant det där med spanska influenser på filippinskan (har ingen aning om vad språket/-en heter). Inte så konstigt eftersom det har varit spansk koloni.

Haydee sa...

Glömde säga en sak om nederländskan. På en utlandsresa träffade jag två grupper av holländare: den ena gruppen från norra delarna av landet och den andra från södra delarna av landet. Även om jag inte förstod språket så kunde jag höra en stor skillnad på hur de talade sitt modersmål. Nu minns jag inte vilken grupp det var, men den ena hade den här "framspottningen" som Pumita nämner här ovan, medan den andra saknade den på något sätt.

Men holländare är roliga, oavsett hur vackert eller fult deras språk är. :)

Haydee sa...

Angående det där med att det är få svenskar som tycker att finska är vackert:
http://littleheidiofthemountains.blogspirit.com/archive/2007/02/03/finskan-ar-ett-fult-sprak.html

Lugnetetc sa...

Jag skulle vilja prata engelska med en tydlig dialekt helst från Liverpool (som jag precis förälskat mig i) eller Skottland. Det vore bara såå himla coolt och inte alls snobbigt som det kan bli med vissa andra dialekter.

Italienska (helst med toskansk dialekt) är så himla fint...