onsdag, juli 04, 2007

svensk okunskap om u-länder

Svenskarna vet mindre om utvecklingen i världen än vietnameser. Det visar en undersökning som FN har gjort. Svensken tror att medellivslängden är 30 år i utvecklingsländerna , vietnamesen svarar mellan 65 och 69 år. Rätt svar är 65 år. Telefonintervjuver har gjorts bland 5000 personer i Sverige , Finland , Norge , Danmark och Vietnam. Danskarna är mest pessimistiska men svensken är väldigt okunnig om situationen i u-länderna.

Det är faktiskt något jag länge tänkt på att många svenskar är okunniga om världen utanför Västeuropa och USA. Att bilden av u-länderna som ofta förmedlas i till exempel tidningar och TV ofta bara visar hemskheter och elände. Många tänker bara på svältande barn med flugor i ögonen när man nämner Afrika. Bilden av u-länder i svensk media är ofta väl ensidig och ibland till och med fördomsfull.

Nu gäller det här absolut inte alla svenskar. Det finns naturligtvis gott om svenskar med stort engagemang och stor kunskap om u-länder. Fast det känns lite tråkigt att vi var mest okunniga i den här undersökningen.

6 kommentarer:

Per sa...

Jo tyvärr är det nog så. Beskrivningen av svältande barn med flugor i ögonen är det nog många som förknippar med afrika. Vem minns inte biafra från 70-talet? Jag har en dröm att åka dit nån gång. alla som varit där brukar vara helt frälsta. vanligen oerhört vackert och trevliga människor, fast bordertowns är ju alltid pest i fattiga länder. Har varit i tranjer i marocco och det var lite mycket.

En del äldre har också liknande fördommar om Spanien. Man kan inte dricka vattnet! I Madrid är det precis av samma kvaité som i vilken svensk stad som helst. Som om det var ett fattigt jordbruksland under Franco.

Thérèse sa...

Per - håller med om att en del speciellt äldre tror att Spanien är ett land där man brukar jorden med mulåsnor och åder samt att vattnet inte går att dricka utan att man drabbas av hemska sjukdomar. Nu är ju inte vattnet i Madrid särskilt gott även om det är fullt drickbart.
Biafra var en udda drömresa , tror inte det är så roligt ställe men du kan ju rapportera när du varit där.
Tanger är väl en ganska fin stad , speciellt gamla delen men lite jobbiga försäljare förstås. Finns trevligare ställen i Marocko

barajagjohanna sa...

Du har nog rätt. Och det värsta är att folk inte ens verkar bry sig.

Nadia sa...

intressant undersökning. Visst har du rätt i att många svenskar nog inte vet så mycket om länder utanför västeuropa och USA. När reportage väl dyker upp i media handlar det ofta om elände och misär. Fast jag hade nog inte trott att svenskarna skulle vara sååå okunniga ändå.

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

U-land? Vad är det?

Thérèse sa...

Johanna - ja , det är tråkigt att folk inte bryr sig

Nadia - jag hade inte heller trott att svenskar skulle vara så okunninga. När jag till exempel jämför svenska och spanska TV-nyheter tycker jag att Sverige har en mycket bättre omvärldsbevakning. Fast spanska tidningar är bra om än vinklade men jag tycker det är ganska ok att journalister öppet visar om dom är höger eller vänster. Bättre att veta än att dom utger sig för att vara opartiska men ändå uppenbart inte är det.

Niklas - jag gillar inte heller begreppet u-länder men det finns inget bra ord för dom fattiga länderna. Tredje världen låter inte heller bra och knappast aktuellt nu när Sovjet inte finns. Nord och Syd om rika och fattiga länder känns också som en dålig term