fredag, juni 29, 2007

spansk film



Ikväll har jag äntligen sett Pedro Almodóvars film Volver (Att återvända). Det var verkligen på tiden för redan förra våren var jag flera gånger på väg att se den på bio i Madrid men varje gång kom annat mellan.

Jag tyckte mycket om filmen och kan rekommendera den. Den var varm och mysig på något sätt samtidigt som den innehöll obehagligheter som incest och mord. Jag noterade även att huvudrollsinnehavaren Penélope Cruz och jag sjunger lika dåligt eller iallafall halvdåligt. Ska det sjungas för ett födelsedagsbarn , allsång på en fest eller annat då vi är fler sjunger jag naturligtvis med och jag tror inte någon tar skada men världen är nog inte mogen för att höra mig sjunga solo. Jag sjunger ganska dåligt eller som jag skrev halvdåligt.

Jag ska väl inte avslöja för mycket av handlingen. På dvd-omslaget står "Tre generationer kvinnor överlever både solvindar, eld , vansinne, skrock och till och med döden tack vare godhet, lögner och en gränslös vitalitet. Raimunda är gift med en arbetslös arbetare och har en tonårsdotter. Hennes syster Sole livnär sig som hårfrisörska. Deras mor har precis omkommit i en brand tillsammans med sin make. Modern uppenbarar sig först för sin syster , sedan för Sole, även om de viktigaste och oavklarade frågorna hon lämnar efter sig berör Raimunda och Agustina, hennes granne i byn"

Spansk film i Sverige har ju på senare år blivit lika med Pedro Almodóvar Jag gillar honom men vissa av hans filmer tycker jag "bara" är oky andra tycker jag väldigt mycket om. Jag var inte så förtjust i La Mala Educacion (Dålig uppfostran) och en del av hans tidiga filmer är väl konstiga i min smak. Förutom Volver (att återvända) är Todo sobre mi madre (allt om min mamma) och Tacones lejanos (höga klackar) samt naturligtvis Mujeres al borde du un ataque de nervioso (Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott) mina favoriter. Speciellt i Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott finns många fina Madridmiljöer. Även filmen Hable con ella (Tala med henne) som nog inte hamnar på min Almodovar-favoritlista , men är en okey film , har fina Madridmiljöer.

Nu är spansk film väldigt mycket mer än Almodóvar. En annan känd regissör är Alejandro Amenábar som visserligen är född i Chile men uppväxt i Spanien. Han har bland annat gjot dom kända filmerna Abre los ojos (Öppna ögonen) och Lengua de las mariposas (Fjärilarnas tungor). Både sevärda. Hollywood gjorde en sämre variant på Abre los ojos för några år sen som heter Vanilla sky där bland annat Tom Cruise , Cameron Diaz och Penélpe Cruz är med. Se den spanska orginalversionen istället , mycket bättre. Penélope Cruz är även med i den förresten.

En annan känd och sevärd spanska film är Belle epoq som utspelar sig under spanska inbördeskriget på 30-talet. Här finns en 17årig Penélope Cruz i en av huvudrollerna. Även om Land och frihet av den brittiska regissören Ken Loach inte är någon spansk film är den en bra skildring av spanska inbördeskriget. Den lär ha berört många spanska biobesökare djupt när den visades på spanska biografer 1995.

Till sist måste jag nämna en ganska rolig film. Bajarse al moro som jag tyvärr inte har något svenskt namn på. Mycket fritt översatt kanske Åka ner och hämta en moro Det är en ordlek för här betyder inte moro , mor i betydelsen nordafrikan utan är slang för hasch. Det handlar om några hippies i Madrid och en av tjejerna åker till Marocko och smugglar hem hasch. En mycket ung Antonio Banderas sns i en mindre roll om polis. Antonio Banderas är för övrigt med i flera av Almodvars filmer bland annat Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott och Átame! (Bind mig! Älska mig!)

Tre andra kända och sevärda filmer är den vackra och erotiska filmen Lucía y el sexo (Sex och Lucia) samt Piedas (kanske Stenar på svenska om den har svensk titel) och Los Amantes del Círculo Polar (Dom älskande vid Polcirkeln) Densista är något så märkligt som en spansk film som delvis utspelar sig i norra Finland vid Polcirkeln.

Spanjorerna är stora filmälskare och att gå på bio är ett populärt nöje som bara kostar ungefär hälften mot i Sverige. Det görs mycket bra spanska film. Det här var bra ett axplock av några av dom mer kända filmer som gjorts på senare år. Tyvärr har man Spanien den tråkiga vanan att dubba film även på bio men dom flesta städer har en eller flera biografer som visar filmerna V.O (Version Orginal) och textade på spanska. Är man intresserad av spanska språket och kan lite är film ett roligt sätt att träna språket, öka sitt ordförråd, lära sig nya uttryck , höra verben i olika sammanhang och mycket annat.

Det blev extremt mycket länkar i det här inlägget för det hade blivit förlångt att beskriva handlingen i varje film. Istället kan den som är intresserad klicka sig vidare och läsa om filmen. Har ni som läser tips på fler spanska filmer som jag borde nämnt så tveka inte att lämna i kommentar eller sju.

20 kommentarer:

Nadia sa...

Regissören Alex de la Iglesia glömde du juh! Han är en av mina spanska favoriter och har mest gjort svarta komedier. Filmerna är ofta hysteriskt roliga och väldigt annorlunda. "Crimen perfecto" såg jag senast, skitkul, om du inte har sett den så se den! Annars är "la comunidad" också bra, den har förresten visats på svensk TV. "Grannskapet" eller något liknande tror jag att den hette då.

Nadia sa...

Volver tyckte jag förresten också var riktigt bra. Liksom du är jag inte helt Almodovar frälst även om jag tycker att han gjort en hel del bra filmer.

Anna Malaga sa...

Mâste tipsa om Isabel Coixet och Juanma Bajo Ulloa...när jag hinner ;-)
Jag gillar Hable con ella, men kan inte med Todo sobre mi madre av nâgon anledning.... fâr fundera med pâ det....
Förresten, nâgon som sâg Amenabars film med Nicole Kidman och vad tyckte ni i sâ fall om den?

Pumita sa...

Ojjojoj, här var det många bra filmtips!

Åh, jag äälskar Volver! Har sett den tre gånger. Nu måste jag "pausa" lite. ;D Tyckte både om Allt om min mamma och Tala med henne... och Kvinnor på gränsen... lika mycket ungefär. Dålig uppfostran såg jag aldrig. Klarar inte av att se såna filmer. Lengua de las mariposas var också bra. Du har ju bara listat mina favoriter!

När jag pluggade spansk för länge sedan fick jag för mig att jag skulle se en spansk film för att träna på hörförståelse. Det inte så många spanska filmer som går på bio här i Sverige, men just då råkade de visa De älskande vid Polcirkeln. Det var, precis som du säger, en mycket mycket märklig film men på något sätt medryckande. Jag gillade den också.

På A-kursen hade vi Bajarse al moro som kurslitteratur och det var extrakul för mig att läsa eftersom den utspelade sig i Madrid. Själva historian är ju ganska tragisk, men säkert inte helt ovanlig.

Anonym sa...

Jag har sett både Volver och Todo sobre mi madre på mina spanskalektioner.. de filmerna var konstiga, men jag gillade dem verkligen jättemycket. Ska försöka få hyrt Hable con ella någon dag när inte vädret är på topp..

Thérèse sa...

Nadia - oj jag är verkligen inte någon filmkännare ven om jag försökte låtsas i mitt inlägg ;) Känner faktiskt inte till Alex de Iglesia men Crimen perfecto har jag faktiskt sett och den gillade jag.

Anna - tyvärr har jag inte sett hans film med Nicole Kidman , förutom Abre los Ojos har jag bara sett Mar adentro som han gjort , tror jag.

Pumita - jag hade nästan på känn att vi skulle kunna ha samma filmsmak ;) Vi skulle nog inte ha några problem att enas om en film om vi skulle på bio ;) Mala Educacion tycker jag inte du behöver se , jag hade också svårt för den , inte precis någon munter film om jag säger så.

Jove - Almodovars filmer är "kostiga" men jag gillar flera av dom. Jag tycker hellre du ska hyra Kvinnor på gränsen till nervsammabrott än Tala med henne för den är mycket bättre och roligare

Thérèse sa...

Pumita - jag har inte läst Bajarse a moro bara sett filmen och visst r historien sorglig men filmen är på något sätt ändå ganska rolig och fina Madrid-miljöer. Vi såg den faktisktpå en spanskalektion då jag läste spanska i Cadiz för rätt många år sen

Pumita sa...

Jag är inte heller såå förvånad över att vi gillar samma typ av filmer. ;D

Undrar om det går att få tag i Bajarse al moro här i Sverige. Boken var rolig att läsa för språkets skull också. Huvudpersonerna är ju äkta madrileños och vokabulären därefter, ganska mycket slang och så. Superintressant!

Thérèse sa...

Pumita - om du inte bara vill hyra utan kan tänka dig att köpa spanska filmer på dvd har El Corte Ingles stort utbud och säljer via webben. Jag har själv aldrig köpt något på deras webbsida men känner en tjej som beställt en del filmer och böcker till Sverige och det har fungerat hur bra om helst , tydligen är leveranserna väldigt snabba. Det finns säkert en hel del andra ställen på webben man kan köpa spansk film som t.ex Amazon. Vi försökte faktiskt hyra Bajarse al moro i Madrid men kollade bara hos 2-3 dvd-uthyrare i vår förstad Alcobendas , dom hade den inte men dom hade inte något enormt utbud av film heller

Thérèse sa...

Pumita - ja , det är en hel del slang i filmen också. Vi som säg den läste spanska på avancerad nivå men ändå skrev alla ner ganska många ord och uttryck som vår lärare sen fik förklara ,nästan bara slang. Men det är kul att lära sig sånt också. Även om historien är sorglig är filmen ändå ganska rolig

Carin sa...

Kul läsning! You´re the one (Una historia de entonces) är en helt fantastisk film som jag kan se hur ofta som helst. Den senaste som tog mig med storm var Banderas BAKOM kameran - El Camino de los ingleses. Jag har skrivit om den på min blogg idag eftersom jag såg om den igår!

Pumita sa...

Det var bra tips, Thérèse! Bajarse al moro kanske jag inte skulle köpa, men det finns många andra som skulle vara roligt att ha. :)

Camino de los ingleses låter som en sevärd film också.

Thérèse sa...

Carin - jag läst det och blev väldigt sugen på att se den. Jag vet att Antonio Banderas har regisserat en film tidigare med frun Melanie Griffith i huvurollen men jag har inte sett den. Kommer inte ihåg namnet men Alabama ingår i filmens titel

Pumita - det är faktiskt kul och nyttigt , inte minst för språket , att ha lite spansk film och lite spanska böcker hemma och då och då titta på.Jag borde kanske också köpa några filmer tycker också att Camini de los Ingleses låter spännande

Anna Malaga sa...

Crazy in Alabama

Thérèse sa...

Anna - tack

Anonym sa...

Versaute Amateure

Sex flatrate blog

amateurs sex

Anonym sa...

Interessant!

Anonym sa...

It is perfect time to make some plans for the longer term
and it's time to be happy. I have read this submit and if I may I desire to suggest you few attention-grabbing things or advice. Maybe you can write next articles relating to this article. I desire to read even more things approximately it!

Review my web-site http://cc.jbcourse.com/user/view.php?id=1220&course=1

Anonym sa...

I feel that is one of the most important information for me.
And i'm happy studying your article. However should commentary on some normal issues, The web site taste is ideal, the articles is actually great : D. Excellent process, cheers

Take a look at my web page afternoon

Anonym sa...

Hi, after reading this amazing article i am too cheerful to share
my experience here with friends.

My blog; vegetables juice