måndag, juni 04, 2007

tzay

Idag har jag premiärätit tzay Genom Barajagjohannas blogg hörde jag för första gången talas om vegetariska grillspett av sojaprotein vid namn tzay. Dom var ganska dyra. Jag betalade 13.50 styck för marinerade grillspett. Dyra men väldigt goda. Fanns två marinader så jag köpt ett av varje och caribean curry var betydligt godare än texas honey. Lite knepiga att få tag på var dom också. Letade i flera affärer. För den som bor i Uppsalatrakten och vill prova finns dom på ICA Kvantum i Gränby centrum , i delikatessdisken.


Bilden är från Barajagjohannas blogg

Helgen har varit bra. Familjeutflykt med barnen och deras pappa som är på besök från Madrid. Jag har fått födelsedagspresenter igen och spanska godsaker som t.ex god spansk ost , fino mm. Ett femårskalas har jag och dottern också hunnit med. En kompis till henne fyllde fem. Jag har hunnit plugga en del och fått två sovmorgnar. Något jag ofta saknar för jag avskyr att gå upp på morgonen men måste även på helger eftersom barnen vaknar. Vi är skilda , bor på olika ställen men är inte ovänner och då och då är det trevligt att göra något tillsammans med barnen som vi faktiskt har ihop. Något som barnen också uppskattar.

Dessutom har ju sommaren äntligen kommit till Sverige. Väldigt trevligt med sol, värme och blå himmel. Jag har till och med lyckats få en svag solbränna trots mycket innesittande över böcker.

Hade lite planer på att göra något roligt barnfritt i helgen när jag hade någon som tog hand om barnen men jag känner fortfarande ingen att ringa och föreslå bio eller utekväll. Har bara bott här i två månader så någon gång ska jag väl lära känna folk men ibland känns det lite ensamt och svårt att lära känna nya människor. Så istället för bio eller utekväll på egen hand tyckte jag det var ganska trevligt att ha en annan vuxen på besök att umgås med. Jag komme ju att ha barnvakt fler gånger och möjlighet att göra trevliga saker. Får bara lite utekvällssug när värmen kommer , uteserveringar öppnar överallt och jag inser att jag inte varit på fest eller haft en utekväll sen oktober.

Fast nu skulle det här inte bli så personligt , även om alla tips på hur man lär känna folk är välkomna, utan jag skulle ju skriva om vegetarisk grillning. Ni som inte har provat tzay borde verkligen göra det. Mycket gott. Man behöver absolut inte vara vegetarian för att uppskatta det. Tyvärr lite dyrt men någon gång kan man väl unna sig såna läckerheter. Jag kommer absolut att göra det igen.

15 kommentarer:

Karlavagnen sa...

Hej! Tack för tipset på veg grillspett. Undrar om de finns i Madrid? Inte direkt ett samhälle för veganer.

Nu har jag bott i Madrid i sex månader och har lyckats träffa min fjärde granne av tio så sakta men säkert... Så med tiden kommer du att träffa mer och mer bekanta. Speciellt nu när folk är ute och rör på sig mer och inte sitter hemma och häckar. Liten egen tid kan ju vara helt ok. Man kan t ex behöva göra just ingenting, eller pyssla om sig själv. Lite pill i naveln tid är viktigare än vad vi inser. Cykelhjälm på och ut och cykla!!! Du är på rätt väg - tro mig!

niklas (fd Hans Ångest) sa...

Vad F-N hade tzay att göra i delikatessdisken på Kvantum? Borde inte en bättre plats vara vid torrfodret för kaniner?

barajagjohanna sa...

Man behöver verkligen inte vara vegetarian för att gilla spetten - köttätarna var ju mer förtjust i dem än jag!

Kul att du äntligen har fått dina spanska specialiteter!

becka sa...

Åh det är så fruktansvärt gott! Min absoluta favorit. Kram:-)

christel sa...

Fint inlägg! Jag är ingen vegetarian dock, men gillar grilla Halloumi (stavning?) när jag är med vegetarianska kompisar.Jag har inte vägarna förbi Uppsala så ofta, annars kunde jag jättegärna hängt med på uteservering! Jag hoppas verkligen du tar dig ut på pub eller fest snart, jobbigt att vara ny i en ny stad förstår jag. Kanske med någon du pluggar med eller men barnens kompisars föräldrar? Annars gå ut själv, gå ut sent och börja prata med ngn trevlig person i baren.. Lycka till!

Thérèse sa...

Karlavagnen - ha ha nej i Madrid är inte utbudet av såna här saker så stort. Jag saknade quorn en del när jag bodde där. Håller helt med , tid att göra ingenting är viktigare än man tror. Jag har faktiskt redan pratat med tre av mina fem grannar , egentligen kanske fyra för en grann verkar aldrig vara hemma. Fast umgås mer med dom än prata i trappen vet jag inte. Får välta mod till mig och gå ut och festa loss själv eller försöka lura hit en kompis från någon annan stad.

Niklas - dom passar ju utmärkt i delikatessdisken bredvid goda oliver , ostar och annat gott men av någon märklig anledning hade köttbitar ,korvar , skinkor , patéer och annat som inte hör hemma bland delikatesser också hamnat där. Måste ha blivit något fel

Johanna - nej absolut inte , köttätarna jag grillade med gillade dom också. Väldigt gott men väl dyrt. Tack för att jag fick låna bilden ;)

Becka - jättegott , har inte provt förut men ska absolut göra det igen. Lite dyrt bara. Kram

Thérèse sa...

Christel - tack , hade varit kul tt hänga med dig på någon uteservering. Jag får väl kolla upp dom jag känner vagt som t.ex barnens kompisars föräldar eller ta mod till mig oh gå ut själv. Har hört vissa säga att om har haft riktigt kul när dom har gjort det. Är det trist kan jag ju faktiskt gå hem , ska nog göra ett försök
Halloumi är jättegott att grilla. Man kan ha det på grillspett med kött (om man inte är vegetarian) och grönsaker

Linda sa...

Tzay bara MÅSTE jag testa! :D Tack för tipset, det har jag helt missat hos Johanna av någon anledning...

Thérèse sa...

Linda - ja det måste du , speciellt dom currymarinerade var underbart goda. Lite dyra bara men någon gång kan man väl kosta på sig det. Till skillnad från quorn är dom dessutom helt veganska

Per sa...

Jag har smakat dom och var faktiskt jättegoda, även om jag föredrar att grilla svensk chorizzo, dvs grillkorv med lite krydda i (riktig chorizzo är något helt annat, och ska helst inte grillas). Har även smakat "falsk baicon" (hälsoaffär vid vasaplatsen i göteborg) och liknande, ibland ganska gott men ganska onödigt dyrt.

Thérèse sa...

Per - ja visst är dom jättegoda , mycket godare än chorizo menar du väl? Chorizo ser inte särskilt gott ut tycker jag...

Per sa...

Mja, jag vet inte, men som grillföda går dom föra faktiskt. I Sverige kan man ju nästan bli vegetarian nu förtiden eftersom det finns så många goda alternativ! Annat än när jag var vegetarian i slutet av 80-talet (bangade ur med salami pga kir-fylla på en studentfest)

Thérèse sa...

Per - det stämmer att det i Sverige finns otroligt gott om vegetariska biffar , bollar , bacon , korvar , färs och en massa annat av quorn , sojaprotein och annat. Väldigt stort och bra utbud men jag köper ändå inte så mycket sånt. Tycker det är ganska dyrt.

Det är inte försent att vända tillbaka till den rätta vägen dvs. vegetarianismen. Nu lär du väl knappast ha kirfylla på sudentfest så risken för återfall in i salamiträsket borde vara mindre

Per sa...

Jag får väl se om jag flyttar tillbaka till Sverige, men mina barn äter kött. Hur får man barn att tycka om vegetariskt?

Thérèse sa...

Per - du kan väl vara vegetarian fast dina barn äter kött. Det ä väl inte så svårt att få barn att äta vegetariskt och även barn som äter kött kan väl äta vegetariskt ibland och gilla det.