fredag, juni 15, 2007

skolavslutning med spanska, bloggskada och paella

Var på skolavslutning på min sons skola idag. Vid fikat efter att barnen sjungit sommarsånger för oss satt jag bredvid en lärare från en annan klass. Jag har hälsat på henne förut men aldrig pratat med henne. Hon va från Chile och hade sin man från Valencia i Spanien med sig så det blev att damma av spanskan som jag alltför sällan pratar. Iallafall för en liten stund. Dom pratade ju båda utmärkt svenska. När jag var och mötte barnens pappa på Arlanda i början av juni pratade jag lite med en mycket spansk äldre dam som inte kunde svenska som väntade på sin man. Även min dotter pratade till min stora glädje spanska med den spanska damen på flygplatsen. Jag inledde med att jag bott i Madrid men numera så sällan pratar spanska så min spanska är usel. Så märkte jag när jag började prata att den faktiskt inte alls är usel utan jag kan säga vad jag vill och så gott som alltid grammatiskt korrekt. Damen förstod inte heller varför jag hade sagt att jag var usel på spanska men jag blir så osäker när jag så sällan pratar. Jag läser , ser film och skriver mail regelbundet på spanska men pratar inte så ofta.

Åter till skolavslutningen. Läraren som var född i Chile sa att hon ibland pratat spanska med min son. Han hade då svarat henne på spanska. Några gånger hade han till och med sagt till henne att han ville da un beso dvs. ge henne såna spanska kindpussar och sen gjort det. Gulligt tyckete hon. Eftersom jag inte vill att mina barn ska tappa den spanska dom ändå kan blev jag glad att höra det för han är ganska ovillig att svara mig på spanska om jag försöker prata hemma. Det är lättare att få dottern att göra det. Hon sjunger på spanska. I bilen vill hon ofta lyssna på salsa och sjunga med. Så läser vi barnböcker och ser på spanska barnfilmer och någon gång pratar vi spanska med varandra.

Hur som helst började den chilenska läraren berätta om att hon ofta åkte till släkten i Chile som fanns spridd mellan Santiago , Valparaiso och en liten by mellan dessa städer. Bloggskadad som jag är så tänkte jag direkt på Nadia Jag var på väg att säga att jag hade en kompis som varit ganska länge i Chile och att jag hört mycket om hennes intryck från landet. Visst är Nadia en av mina bästa bloggkompisar men det blir lite konstigt att förklara för en utomstående som inte är fast i "bloggträsket". Samtidigtkänns det verkligen bloggskadat att börja kalla någonvars blogg man läser för kompis. Även om jag aldrig har träffat Nadia i verkligheten känns hon ändå lite som en kompis för jag följer slaviskt hennes blogg och läser allt hon skriver. Genom hennes blogg har jag också lärt mig otroligt mycket om Chile (och Peru) , ja så mycket att det känns som en kompis har berättat och visat foton från sin utlandsvistelse. Även om jag aldrig träffat Nadia eller känner henne personligen tror jag att vi skulle kunna bli kompsiar även utanför bloggosären. Inte minst delar hon min kärlek till Madrid och bara en sån sak... Och ni som inte hittat till hennes intressanta blogg måste klicka på länken i det här inlägget.Blev lite sugen på att besöka Valencia när jag pratade med mannen. Har aldrig varit i Spaniens tredje största stad. Verkar var en mysig lagom stor stad vid Medelhavet. Härifrån kommer ju också den kända spanska maträtten paella. Paella är en risrätt för i trakten av Valencia odla mycket ris. Rätten har fått sitt namn av kärlet den tillagas i. Restaurang La Pepicia som ligger vid Valencias strand Playa de Levante lär servera en av Spaniens godaste paellor. Det finns olika varianter av paella men några är:

Paella Valenciana (från Valencia) anses vara den bästa och har förutom ris, kycklingkött, kaninkött, lite paprika , lök, vitlök, tomat, saffran, olivolja och garrofó (stora vita bönor). Man kan även lägga i en rejäl kvist rosmarin för att ytterligare höja smaken. Paella Mixta innehåller en blandning av kött och råvaror från land och hav: fisk, blåmusslor, kräftor och snäckor. Om paellan enbart innehåller kött från havet kallas den för Paella Marinera. Det finns även Paella Negra (Arròs Negre på valencianska, det lokala språket i regionen Valencia), som har svärtat ris med bläck från bläckfisken Calamares

Det finns naturligtvis en mängd andra varianter på paella som man kan hitta över hela Spanien. Bland annat brukar det på vissa ställen gå att få vegetarisk paella med ris , saffran och grönsaker.

6 kommentarer:

Nadia sa...

Ha, ha :) Ja, bloggskadad är du ju inte ensam om att vara, även jag sällar mig till den kategorin av människor.
Förresten tycker jag att "bloggkompis" är ett alldeles utmärkt ord. Måhända kan det inte förstås eller greppas av dem som inte själva bloggar, men det beskriver ju så bra vad det är!
Jag tror också att vi skulle komma alldeles förtfäffligt bra överens om vi skulle träffas i verkligheten ;)

Paella Valenciana tycker jag är den absolut godaste paellan. Jag minns att man kunde köpa färdiglagad paella valenciana i påsar i snabbköpen i Spanien, den var riktigt god och blev till en standardrätt för mig när jag inte hade tid eller ork att laga mat.

Kul att dina barn inte har glömt bort spanskan och att de ibland pratar spanska spontant.
Tyvärr är det ju så med språk att de glöms bort ganska fort om man inte använder dem.

barajagjohanna sa...

Det är ju roligt att barnen spontant börjar prata spanska ibland - hoppas de fortsätter med det och håller igång språket!

Anna Malaga sa...

Hihi, sâ där bloggskadad är jag ocksâ, kompis ;-)

Thérèse sa...

Nadia - jo bloggkompis är ett bra ord, fast som sagt bloggar man inte själv eller läser bloggar kanske man inte riktigt fattar vad som menas. Just i det här fallet med en lärare jag inte kände skulle det bli konstigt att förklara bloggar och att jag läser din blogg , du har varit i Chile mm.
Eftersom jag är vegetarian blir väl inte paella samma sak. Har köpt färdig vegetarisk paella på Caprabo några gånger men det var inte något särskilt. Tycker det verkar omständigt och pilligt med alla skaldjur man får sitta och skala. Barnen har glömt mycket även om dom pratar lite , läser barnböcker och ser filmer. Tror dom har ett ganska bra passivt språk men inte så aktivt. Får se hur det blir när dom kommer till Madrid i höst och ska hälsa på gamla skolan och sånt.

Johanna - dom har tappat mycket men förstår fortfarande spanska bra. Blir ju inte samma sak här när dom inte dagligen hör och pratar språket. Fast iallafall min dotter skulle nog klara sig ganska bra om hon tvingades prata spanska.

Anna - hi hi skönt att ha en bloggskadad kompis som förstår ;)

Pumita sa...

Hehe, de som inte bloggar... de förstår inte! Det är bara att acceptera. ;) Tycker också att bloggkompis är ett perfekt ord.

Nu blev jag hungring! En paella marinera, tack! :p

Thérèse sa...

Pumita - precis , dom som inte bloggar förstår inte ;) Nu vet jag inget om den här läraren så hon kan ju ha haft en blogg....
Tapas är godare och roligare än paella