fredag, juni 22, 2007

japansk mat och Shinkasen

Jag är väldigt förtjust i japansk mat , ja egentligen gillar jag dom flesta asiatiska köken som japanskt , koreanskt , kinesiskt , indiskt , malaysiskt, thaimat och flera andra. När jag och min japanska kompis bodde i Madrid brukade vi ofta laga japanskt hemma hos mig av ingredienser han köpt på någon av Madrids tre japanska affärer. Kanske finns det fler än tre japanska affärer i Madrid men min kompis godkände bara tre som äkta japanska och det är bara dom jag känner till. En av dom var han särskilt förtjust i för där jobbade en vacker japanska.Naturligtvis tog han med mat nu när han kom till Sverige också. Vi åt god misosoppa. Jag fick 46 portioner i present så jag ska nog klara mig ett tag. Misosoppa är förresten en god och snabb frukost.Färdig misosoppa i såna här paket är både lättlagat , snabbt och gott. Häll bara portionsförpackningens innehåll i en skål ,slå på kokande vatten och det är klart. Om man vill kan man tillsätta tunna skivor purjolök eller gul lök och tofu skuren i små kuber. En annan god japansk frukost som min kompis bjudit på flera gånger är att man tar risi en skål. Ofta används överblivet ris från gårdagen. Över riset hälls grön te och sen toppas anrättningen med bitar av nori-alg. Låter kanske märkligt men är mycket gott och en populär japansk frukost.En sorts färdig röra som blandas i kokt ris blir en god risröra som till smaken påminner lite om sushi. Den här risröran kallas också sushi i Japan. Går snabbt och lätt att göra. Serveras ofta med äggsom stekts mycket tunt och sen strimlats i tunna strimlor. Med misosoppa till. Det vi kallar sushi i Sverige heter naturligtvis ocksåsushi i Japan. Ingen japan skulle dock få för sig att stå och forma små bollar och rullar hemma utan risröran är en sushi för hemmabruk. Sushi betyder bara at man hällt vinäger i riset och ar inget med formen på anrättingen att göra. Japansk sushi för hemmabruk är mycket gott. Fast någon gång ska jag försöka mig på att göra "vanlig" sushi hemma. Skulle vara kul att prova. Fast det är pilligt och tar tid så jag tänkte göra det tillsammans med någon eller några andra.

Nu är bilden ganska suddig så ätpinnarna med Hello Kitty kanske inte syns så tydligt.


Min vän hade naturligtvis med sig grönt te från Japan och det blev väldigt många koppar det dygnet han var här. Själv dricker jag nästan bara grönt te , föredrar faktiskt oftast det framför svart te även om jag dricker det också då och då.
Teet på bilden kallas genmaicha och är japanskt grönt te med rostat ris blandat i tebladen vilket ger det en lite speciell smak. Popcorn-te säger min japanska vän som liksom jag helst dricker det gröna teet utan rostat ris. En god grön japansk tesort är sencha. Här i Sverige säljs den smaksatt med olika smaker som lime , vanilj mm. Något min japanska kompis tycker känns märkligt och som inte förekommer i Japan. Där dricker man sencha som det är. Enligt min japanska vän är genmaicha ett te som i större utsträckning dricks av fattiga och arbetarklass medan mer intellektuella , medel- och över-klassen föredrar sencha till sin sushi.Sedan ett tidigare besök från Japan ar jag en flaska Suntory Whisky i skåpet där jag förvarar mitt spritförråd. Om någon skulle komma hit och äta sushi och inte tycka att det räcker med enbart grönt te som måltidsdryck kan jag absolut bjuda på en hutt. När min japanska kompis var här lämnades dock Suntoryn orörd. Whiskysorten är helt okey och blev ju känd över hela världen genom filmen Lost in Translation där Billy Murray spelar den avdankade skådisen Bob Harris som är i Japan för att göra whiskyreklam. "For relaxing times make it Suntory-times"Förutom ätpinnar med Hello Kitty på fick jag också ätpinnar med det kända japanska höghastighetståget Shinkasen på. Tåget som kör i nästan 400 km/timmen men är ganska dyrt. Min kompis bor 165 kilometer från sin flickvän som bor och arbetar i en annan stad. Till henne tar det 30 minuter med Shinkasen fast då kostar en enkel biljett nästan 300 kronor.


Shinkasen som kör förbi det vackra och kända berget Fuji utanför Tokyo.

4 kommentarer:

Per sa...

-make it suntory times!

Sâ fâr man väl säga -Kampai! dvs skâl pâ japanska. I japan har dom en förbjuden tradition som kallas icky-icky-icky, dvs grupphets för att nân skall dricka upp fort. Ungefär som "drick-drick-drick". En del dödsfall ledde till att traditionen förbjöds.

När ett gäng japaner var här i madrid sâ körde vi den pâ en kille som kallades "amöba-man" (han forskade om amöba och var lika lângsam i rörelser och tal som en amöba). Det var bara ett glas mujito sâ det var inte sâ farligt.

Thérèse sa...

Per - amöba-mannen lät som en skojig bekantskap. Icky-icky-icky låter inte som någon hälsosam lek , skulle säkert kunna bli populär även i Sverige. Haha min kompis pratade om hur lika svenskar och japaner är oh då tog han bl.a upp drickadet , kärlek till naturen och mycket annat.

Nu ska jag vara jobbigt bessewisseraktig och påpeka att skål heter Kanpai , på kantonsiska (den variant av kinesiska som talas i Hong Kong och södra Kina) eter det Ganbei

Shadow sa...

Kul! Men angående whiskyn, så är just den flaskan knappt drickbar. Suntory har säkert över 40 olika whiskysorter, och just den med gul etikett är den absolut billigaste. Blir alltid skitdålig när jag dricker den, så smutta försiktigt.

Thérèse sa...

Shadoe - det visste jag inte men det är inte den jag har hemma. Jag var för lat för att fota min flaska och snodde bilden på wikipedia. Den flaskan jag har hemma är absolut drickbar och jag har inte blivit dålig än iallafall