torsdag, juni 21, 2007

sommarsolståndet

Idag är det sommarsolståndet , det vill säga årets kortaste natt. Sen blir det bara mörkare och mörkare fram till Thomas-natten även kallad Alla Spökens natt eller vintersolståndet som infaller 21 december. Jag är lite kluven till dom här ljusa nätterna. Det känns ju liksom inte att det är natt. Samtidigt är det väldigt mycket svensk sommar över det. Personligen så gillar jag när det är mörkt men fortfarande väldigt varmt fast den där gassande ,brännande och nästan outhärdliga solen som sken hela dagen har försvunnit. Ändå blir man fortfarande smått svettig när man bara har sommarklänning på kvällspromenaden. Såna nätter är ju inte vanliga i vårt land utan man får väl bege sig till tropikerna eller sommartid till Sydeuropa.
Eftersom det är årets kortaste natt och jag inte har så mycket att skriva om det så tänkte jag sätta in en bild på natt över Galicien i norra Spanien. Mest bara för att bilden är fin.
Imorgon ska jag roa mig med att göra kransar och dansa runt midsommarstången. För ett år sen hade jag svenskmiddag i Madrid. Eller rättare sagt det var jag och dom enda två svenskarna jag kände i stan.Just den här natten som är kortast på året är det tydligen störst chans eller risk att råka ut för Näcken om man bestämmer sig för att ta ett nattdopp i någon flod , älv eller å.

5 kommentarer:

Carin sa...

Glad midsommar Therese! Hoppas du får en riktigt mysig dag! Kram

Per sa...

Trevlig midsommar imorgon då! Solen är faktiskt uppe ända till 10-11 tiden här i Madrid nu. Inget jämfört med Sverige förstås, fast varma sommarnätter är ju inte så dummt heller även om det är mörkt. Kommer ihåg en klyscha jag läste i en turistbroschyr en gång om Sevilla "rosor glöder i mörkret" - men alla rosor har ju torkat sönder när det är sommar!

Har i allafall inhandlat svensk sill, lax och köttbullar på ikea ikväll, samt en symbilisk burk norrlands guld. Fast jag skall testa att besöka två svenska barer i Madrid imorgon tillsammans med en tysk vän som är intresserad av svenkarnas galna kultur.

Thérèse sa...

Carin - tack , hoppas du också får en trevlig midsommar oavsett om du firar eller inte vid Medelhavet. Stor kram.

Per - ja , IKEAs hörna med svensk mat och godis är trevligt när man bor utomlands , speciellt vid midsommar , jul och annat då man vill ha tag i någon sorts traditionell mat. Hoppas du och tysken får kul imorgon då , jag ska ha lugnt firande med barnen så något barhäng eller större mängd dricka lär det inte bli men kransar i håret och dans runt midsommarstången står på programmet

Pumita sa...

Vilket fint inlägg! Ska kanske ut och spana efter Näcken. ;)

Jag gillar ljusa nätter även om jag kan ha svårt att sova då. Söderns mörka varma kvällar och nätter är också speciella.

Ha en fortsatt skön midsommarhelg!

Thérèse sa...

Pumita - tack , alltid kul att få beröm för sina inlägg , speciellt från en puma. Jag har också svårt att sova när det ä så här ljust och tidbegrepp blir lite konstigt , man tror inte klockan är så mycket som den är.

Hoppas du också haft och kommer att ha en skön midsommarhelg.
Inget kalasande för mig i år utan bara barnaktiviteter men det är också mysigt