Tänkte att jag borde skriva någon rad om att det är nationaldag i Sverige idag. Precis som dom flesta svenskar har jag inte firat utan bara tagit det lugnt och njutit av sommarvärmen. Jag ogillar inte på något sätt Sverige , tvärtom , bortsett från klimatet tycker jag det är ett bra land att leva och bo i. Fast någon större längtan efter att klä mig i folkdräkt, vifta med flaggan och sjunga nationalsången har jag inte. Inte heller att åka till Skansen och spana in kungafamiljen i folkdräkt och lyssna på tal känns särskilt lockande. Ett lågmält (typiskt svenskt?) firande med kaffe och tårta i syrenbersån lockar mer.
Vad är det egentligen vi firar? 1523 den här dagen valdes Gustav Vasa till svensk kung. Fast är det verkligen något att fira? 6 juni 1654 abdikerade drottning Kristina men det känns inte heller som något att varken fira eller sörja. 1809 den här dagen antogs 1809 års regeringsform som kom att gälla fram till 1975. Men fira en gammal regeringsform känns inte så spännande.
Dom flesta svenskar väntar nog två veckor med att fira ordentligt. Kanske borde vi istället göra midsommarafton till nationaldag. Där finns levande traditioner och svenskar går man ur huse för att fira. Bor man i stan ska man helst ge sig ut på landet , dansa runt midsommarstången , njuta av grönskan och titta djupt i flaskan.
Den 6 juni känns som en vid skrivbordet konstruerad och påtvingad dag utan några folkliga traditioner knutna till sig. Ville man skapa den hr dagen för att vi svenskar ska ha lika skojigt som norrmän , fransoser och många andra? Fast i väldigt många länder är man lika dåliga som vi på att fira.
onsdag, juni 06, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
14 kommentarer:
Den enda rätta nationaldagen är midsommarafton. Punkt slut! Men om kungen ordnar gratis gille med vintunnor och mat på gatorna till folket, som dom gamla kungarna gjorde vid sin kröning, så kunde jag väl ge mig ut för att fira loss.
Inget präktigt och äppelkäckt skansen-firande med flaggor, knätofs och vurmande för "tjabo" knugen kan få mig att gå ut och fira.
Smart, det är klart att midsommarafton borde vara vår nationaldagen. För självaste 6 juni känns ju liksom... trist... vad har vi att fira den dagen, liksom?
Per - ha ha det vore något , gärna vintunnor men dom helstekta oxarna klarar jag mig utan. Eftersom vi inte har haft någon kröning på över 100 år i Sverige kan ju kungen bjuda på gille den här dagen men då får vi nog göra även 7 juni till helg så folk hinner vila upp sig. Jag tror att sista kungakrönigen hölls i Sverige på 1870-talet och då var det Oscar II som kröntes
Johanna - ja iallafall om man vill ha spontant firande och ttraditioner så känns ju midsommar mer naturligt än idag. Idag är dom flesta hemma och tar det lugnt och njuter av en extra ledig dag , inte många klär på sig Sverigedräkten och ger sig ut och viftar med flaggan. Jag har bara firat 6 jui en gång och då var jag i en stadsparken i Västervik och lyssnade på en kör där några bekanta sjöng. En ganska avslagen tillställning och knappt någon publik om jag ska vara ärlig men vädret var fint
Det var ingen dum idé att ha midsommarafton som nationaldag! Men då vill jag ha kvar Annandag Pingst som helgdag så vi inte missar en ledig dag! ;D
Pumita - jag tycker annandag pingst var en bättre helgdag eftersom den alltid låg på en måndag och det då alltid blev en långhelg. Fast helst hade dom fått behålla annandagpingst och göra även nationaldagen till helg.
"Precis som dom flesta svenskar har jag inte firat utan bara tagit det lugnt och njutit av sommarvärmen" - Det är väl också att fira? Att "fira" nationaldagen behöver inte nödvändigtvis innebär att lyssna på kungens dravvel, utan helt enkelt att göra den (eventuellt) lediga dagen till en fin dag! (Midsommarafton som nationaldag vore för övrigt en katastrof, för just midsommarafton är överskattad så att det räcker och blir över! Då gäller det bara att fly landet för att slippa eländet!)
Usch vad grinig jag lät! Det var inte meningen alls. :)
Elisabeth - ha ha ingen fara , så grinig tycker jag inte du lät. Jo självklart att bara ta det lugnt , njuta av den vackra sommarvärmen och kanske umgås ed familj och vänner är förstås ett sätt att fira. Jag tänkte väl mer på parader , flaggviftande , nationalsången , folkdräkter och stora grupper som firar ungefär som i Norge när jag skrev det där.
Håller delvis med om att helger som innehåller stora förväntningar på hur det ska vara såsom midsommar lätt blir överskattade. Samtidigt gillar jag verkligen midsommar och det är något som nästan all svenskar i hela världen firar med entusiasm.
Jag håller med om att nationaldagen känns påtvingad, istället för att kolla på något tillgjort pinsamt firande satt jag mig i en park och läste en bok och lyssnade på lite musik. Firandet får vänta till midsommar som enligt mig är den trevligaste högtiden på året då jag träffar gamla vänner och har trevligt.
Joakim - jag håller helt med dig att midsommar är årets trevligaste högtid då man har trevligt med vänner och vädret förhoppningsvis är bra. Sitta i en park och läsa och lyssna på musik låter väldigt trevligt men dt känns ju knappast som något nationadagsfirande. Själv satt ag också ute i solen och läste en bra stund igår
Fransmännen är lite eljest i sitt firande också med tanke på att centrum för firandet är stora militärparader. Känns lite Sovjet. Men ser är det ju coolt med fest, fyrverkerier osv.
Tolken - ja militärparader känns ju inte som något lustigt firande , lite Sovjet men fest och fyrverkerier och glada människor ute på gatorna är ju trevligt. Jag har tyvärr aldrig varit i Frankrike 14 juli , firade lite 14 juli med några fransmän jag kände i Madrid förra året , eller firade och firade var väl mest en ursäkt att få dricka ett glas rött
Men Therese, klädde du dig inte i folkdräkt och hälsade på kungaparet på nationaldagen? Skäms på dig! ;)
Jag röstar förresten också för midsommar som nationaldag, där har vi ju redan ett naturligt firande och nationaldagsfirandet hade inte behövt kännas lika konstlat.
Nadia - visst blev du förvånad att höra att jag inte gjorde det ;)
Midsommar är ett bra val av nationaldag
Skicka en kommentar