söndag, juni 10, 2007

köpa alkohol

För några dagar sen kom en dom i EG-domstolen som ger svenskarna rätt att beställa alkohol från utlandet på nätet. Det har ju länge varit oklara regler för vad som gällt och många svenskar som handlat på nätet har fått sina varor beslagtagna. Dock sas det att man skulle betala svensk skatt på drickat. Idag läser jag att det råder ett oklart läge hur skatten ska betalas in och tullen kommer inte att beslagta fler leveranser med alkohol. Så iallafall just nu innan skatteverket har bestämt hur dom ska lyckas få in skatten verkar man slippa den också.

Sen vi gick med i EU för 12 år sen har svenskarna kunnat släpa in nästan hur mycket alkohol som helst från andra EU-länder. Bara man tar det över gränsen själv. Ja , under några år hade vi övergångsregler då man bara fick ta in en begränsad mängd men dom har sen länge upphört gälla. Bor man i södra Sverige har man nära till både Danmark och Tyskland om man vill bunkra billig dricka. Folk i Stockholmsregionen kan åka till EU-landet Estland och köpa billiga bag-in-box med vodka , eller för den delen Lettland och Litauen men det är något längre än Tallin.Sen hur länge som helst har dom svenskar som önskat kunna köpa Rulles 7 dagars vin och andra vinsatser och på 7 dagar tillverka sitt hemgjorda vin. Även öl för hemtillverkning finns att köpa i vissa butiker. Jag tror inte bara specialbutiker säljer sånt här utan även större livsmedelsaffärer. Visserligen är hemgjort vin inte särskilt gott men det har ju inte med saken att göra och smaken är ju olika. På sju dagar har man 23 liter (äckligt) vin för en billig penning. Hittade det här vinet 119 kronor för 20 liter , färdigt på sju dagar. Säljs inte av Systembolaget.

Systembolaget har sedan vi gick med i EU också släppt sitt importmonopol. Eller för att vara korrekt var det bolaget Vin och Sprit som ägs av Systembolaget som hade monopol på import av öl , vin och sprit. Nu kan vem som helst starta ett företag och importera drickbart men det får bara säljas till Systemet och restauranger.Det känns som att Systemets monopol urholkas mer och mer och det är nog bara en tidsfråga innan vi får se vin och rom i hyllorna på ICA och Konsum. Egentligen inte mig emot även om jag gillar Systembolaget också. Dom har ju ett helt enormt utbud och kunnig personal. Lite höga priser men jag är ingen storkonsument så det kan jag ta dom få gånger jag köper något. Det utbudet kan ingen livsmedelsaffär hålla och dom kan snabbt ta hem allt som finns både i deras ordinarie katalog och i beställningssortimentet. Dom kan också hjälpa till om man vill importera något som inte finns. Fast då krävs det att man köper en hel låda. Den tjänsten verkar en aning överflödig nu när man själv kan importera för privat bruk.

Iallafall jag får känslan av att Systembolagets monopol sakta men säkert håller på att avskaffas. I morgon eller nästa år kan vi inte köpa vin på ICA , det kan dröja länge (eller gå ganska fort) men förr eller senare tror jag faktiskt vi kommer att kunna göra det oavsett om man gillr det eller inte.

På tal om något annat har vi haft väldigt varmt och skönt flera dagar nu. Jag som älskar värme kan absolut inte klaga. Mina barn har badat i en sjö både lördag och söndag. Själv tycke jag det var lite väl kallt i vattnet så jag nöjde mig med att bada fötterna men många andra badade. Nu faller ett vackert stilla sommarregn utanför mitt fönster och solen lyser.

12 kommentarer:

Per sa...

Det var länge sen nu jag gjorde rulles 7-dagars (med turbo-jäst). Minns att nästan alla sysslade med hemkört vin på 80-talet, där allt från maskros, rödbetor och lingon användes. Min ungdoms fyllor är kantade av hemkört vin som man kom övrer eller tillverkade själv.

Det billigaste ful-vinet man kan köpa här i Spanien är av samma smakkvalité som Rulles (1 liter tinto för ca 40 centimos, ca 3kr o 70 öre).

Anna Malaga sa...

Vad skönt att ni har en sâ härlig försommar. Med eller utan äckligt vin ;-)

Thérèse sa...

Per - jag har faktiskt inte druckit så mycket hemkört vin i min ungdom ,fast visst har det hänt. När jag pluggade i Sevilla blev det mycket 100 pesetas vin (ca 5 kr) i en liters tetra. Hade en kompis som köpte en hembränningsapparat i gula tidningen och vi drack en del bål på hans hembränt. Fast mest var det vanligt systemvin även i ungdomen , nu kanske jag köper såna sorter som kostar lite mer än dom jag drack i min ungdom

Anna - ja , det är jättehärligt , jag håller tummarna för en lång varm sommar men svensk sommar är som du vet inte alltid helt pålitlig. Livet är för kort för att dricka dåligt vin och jag har både Santa Teresa och fino hemma så jag behöver inget vin (har nog lite vin hemma också tror jag , har inte inventerat alkoholförrådet)

Pumita sa...

Underbart med sol och värme! Med eller utan vin... Caliguay är rätt gott när det är varmt.

Vet inte riktigt vad jag tycker om det där med näthandel. Är rädd för att konsumtionen ökar med tillgången och nästa tanke är vilka som drabbas av det, jo, kvinnor och barn. När jag tänker efter lite till, vet jag inte riktigt vilka som kommer att handla på nätet och hur billigt och bekvämt är det egentligen?

Det blev inte så mycket vettigt sagt, undrar bara...

Thérèse sa...

Pumita - nej jag vet inte heller vad jag tycker om näthandeln. Jag tycker det verkar smått sjukt att åka till Tyskland och fylla hela bilen med kartonger med öl , vin och sprit. Jag kommer själv inte att näthandla (skulle i så fall var ponche som inte går att få tag på här men det har jag hittills köpt på mina besök i Spanien). Jag tycker personligen det räcker med några flaskor av något speciellt gärna från just det landet jag besökt, som får plats i väskan när jag är utomlands. Tyvärr har du rätt i att ökad alkoholkonsumtion drabbar kvinnor och barn hårdast och det är ju ett bra argument mot höga priser och restriktiv alkoholpolitik

Thérèse sa...

Pumita - vad är Caliguay ?

barajagjohanna sa...

Jag känner folk som åker till Tyskland, handar vin, sprit, öl och åker hem igen. Det är billigt där nere, de kan sälja här hemma till vänner och bekanta, eller göra ett lager själva. Men bensinen blir ju dyr. Säljer man tjänar man dock på det och det blir väl en liten utflykt också.

Själv skulle jag aldrig komma på tanken. Att följa med till Tyskland är en sak, det kan ju vara en kul utflykt, men inhandla alkohol kan jag göra på hemmaplan om jag vill.

Thérèse sa...

Johanna - ja det känns lite överdrivet att åka till Tyskland och fylla en hel bil. Läste ett reportage om det för något år sen. Där intervjuades ett medelålders par som åkt till Tyskland och köpt drycker för drygt 10000 kronor , dom var så nöjda för på Bolaget hade det kostat 30000 kronor. Men vem har behov av ett sånt gigantiskt lager hemma och nä ska man hinna dricka det? Låter smått sjukt. Jobbade med en kille som regelbundet gjorde såna resor , hyrde släp och tog hem hur mycket som helst , han sålde ganska mycket till visa jobbarkompisar vet jag. Fast det är väl inte lagligt att sälja vidare egentligen?

barajagjohanna sa...

Nej, det är inte lagligt... Dessutom får man ju inte ta in hur mycket som helst och jag hörde ett reportage på TV att de hade så sjukt mycket trafik över Öresundsbron pga att vi åker till Tyskland och handlar, och att de stoppar så otroligt många med alkohol, att narkotikasmugglingen inte hinns med...

Thérèse sa...

Johanna - även om det inte är lagligt att sälja vidare och det finns någon begränsning för hur mycket man får ta in får man ta in väldigt , väldigt mycket. Det känns som om Systemets monopol mer och mer urholkas och så småningom kommer att vara borta. Jag har personligen inget emot att handla vin på ICA men jag har heller inget emot Systemet som det ser ut idag.

Thérèse sa...

Johanna - nu vill jag inte att du ska få intrycket av att jag är för obegränsat med billig sprit , jag är väldigt kluven och som Pumita skriver i sin kommentar kommer det att drabba främst kvinnor och barn

barajagjohanna sa...

Skulle monopolet försvinna ökar konsumtionen, det är ju helt klart, eftersom alkoholen blir lättare att få tag på. Det finns inget att diskutera om det - så är det. Ju lättare och ju billigare det är, desto större blir efterfrågan och därmed ökar konsumtionen. Konsumtionen har ju redan ökat med näthandel och att vi åker ner till Tyskland och handlar. Det är det som är lite läskigt, för i takt med att alkoholkonsumtionen ökar, ökar ju misshandel, alkoholrelaterade sjukdomar, barn som växer upp med alkoholmissbrukande föräldrar och så vidare och så vidare. Alkoholen kostar så fruktansvärt mycket för samhället.

Och någon ängel är jag ju inte själv - jag dricker ju. Dock sällan och ganska lite.