fredag, juni 29, 2007

spansk film



Ikväll har jag äntligen sett Pedro Almodóvars film Volver (Att återvända). Det var verkligen på tiden för redan förra våren var jag flera gånger på väg att se den på bio i Madrid men varje gång kom annat mellan.

Jag tyckte mycket om filmen och kan rekommendera den. Den var varm och mysig på något sätt samtidigt som den innehöll obehagligheter som incest och mord. Jag noterade även att huvudrollsinnehavaren Penélope Cruz och jag sjunger lika dåligt eller iallafall halvdåligt. Ska det sjungas för ett födelsedagsbarn , allsång på en fest eller annat då vi är fler sjunger jag naturligtvis med och jag tror inte någon tar skada men världen är nog inte mogen för att höra mig sjunga solo. Jag sjunger ganska dåligt eller som jag skrev halvdåligt.

Jag ska väl inte avslöja för mycket av handlingen. På dvd-omslaget står "Tre generationer kvinnor överlever både solvindar, eld , vansinne, skrock och till och med döden tack vare godhet, lögner och en gränslös vitalitet. Raimunda är gift med en arbetslös arbetare och har en tonårsdotter. Hennes syster Sole livnär sig som hårfrisörska. Deras mor har precis omkommit i en brand tillsammans med sin make. Modern uppenbarar sig först för sin syster , sedan för Sole, även om de viktigaste och oavklarade frågorna hon lämnar efter sig berör Raimunda och Agustina, hennes granne i byn"

Spansk film i Sverige har ju på senare år blivit lika med Pedro Almodóvar Jag gillar honom men vissa av hans filmer tycker jag "bara" är oky andra tycker jag väldigt mycket om. Jag var inte så förtjust i La Mala Educacion (Dålig uppfostran) och en del av hans tidiga filmer är väl konstiga i min smak. Förutom Volver (att återvända) är Todo sobre mi madre (allt om min mamma) och Tacones lejanos (höga klackar) samt naturligtvis Mujeres al borde du un ataque de nervioso (Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott) mina favoriter. Speciellt i Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott finns många fina Madridmiljöer. Även filmen Hable con ella (Tala med henne) som nog inte hamnar på min Almodovar-favoritlista , men är en okey film , har fina Madridmiljöer.

Nu är spansk film väldigt mycket mer än Almodóvar. En annan känd regissör är Alejandro Amenábar som visserligen är född i Chile men uppväxt i Spanien. Han har bland annat gjot dom kända filmerna Abre los ojos (Öppna ögonen) och Lengua de las mariposas (Fjärilarnas tungor). Både sevärda. Hollywood gjorde en sämre variant på Abre los ojos för några år sen som heter Vanilla sky där bland annat Tom Cruise , Cameron Diaz och Penélpe Cruz är med. Se den spanska orginalversionen istället , mycket bättre. Penélope Cruz är även med i den förresten.

En annan känd och sevärd spanska film är Belle epoq som utspelar sig under spanska inbördeskriget på 30-talet. Här finns en 17årig Penélope Cruz i en av huvudrollerna. Även om Land och frihet av den brittiska regissören Ken Loach inte är någon spansk film är den en bra skildring av spanska inbördeskriget. Den lär ha berört många spanska biobesökare djupt när den visades på spanska biografer 1995.

Till sist måste jag nämna en ganska rolig film. Bajarse al moro som jag tyvärr inte har något svenskt namn på. Mycket fritt översatt kanske Åka ner och hämta en moro Det är en ordlek för här betyder inte moro , mor i betydelsen nordafrikan utan är slang för hasch. Det handlar om några hippies i Madrid och en av tjejerna åker till Marocko och smugglar hem hasch. En mycket ung Antonio Banderas sns i en mindre roll om polis. Antonio Banderas är för övrigt med i flera av Almodvars filmer bland annat Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott och Átame! (Bind mig! Älska mig!)

Tre andra kända och sevärda filmer är den vackra och erotiska filmen Lucía y el sexo (Sex och Lucia) samt Piedas (kanske Stenar på svenska om den har svensk titel) och Los Amantes del Círculo Polar (Dom älskande vid Polcirkeln) Densista är något så märkligt som en spansk film som delvis utspelar sig i norra Finland vid Polcirkeln.

Spanjorerna är stora filmälskare och att gå på bio är ett populärt nöje som bara kostar ungefär hälften mot i Sverige. Det görs mycket bra spanska film. Det här var bra ett axplock av några av dom mer kända filmer som gjorts på senare år. Tyvärr har man Spanien den tråkiga vanan att dubba film även på bio men dom flesta städer har en eller flera biografer som visar filmerna V.O (Version Orginal) och textade på spanska. Är man intresserad av spanska språket och kan lite är film ett roligt sätt att träna språket, öka sitt ordförråd, lära sig nya uttryck , höra verben i olika sammanhang och mycket annat.

Det blev extremt mycket länkar i det här inlägget för det hade blivit förlångt att beskriva handlingen i varje film. Istället kan den som är intresserad klicka sig vidare och läsa om filmen. Har ni som läser tips på fler spanska filmer som jag borde nämnt så tveka inte att lämna i kommentar eller sju.

officiella språk

I kommentarerna under mitt förra inlägg blev det lite diskussion om officiella språk. Tolken skrev att svenska är inte officiellt språk i Sverige däremot har vi sex officiella minoritetsspråk , finska, tornedalsfinska, romani, samiska, jiddisch och teckenspråk. Tolken skrev också "Att de är officiella minoritetsspråk betyder framförallt att man har rätt att få undervisning på det språket även om man också har svenska som modersmål."

Jag vet inte riktigt vad som är skillnad på officiellt språk och officiellt minoritetsspåk. Är det enbart att minoritetsspråket talas av en minoritet av befolkningen? Varför har man valt just dom här sex minoritetsspråken som officiella i Sverige och varför är inte svenska officiellt språk?

I Spanien har man fyra officiella språk , spanska , katalanska , baskiska och galiciska. Har man överallt i Spanien då rätt att få undervisning på dom språken? Kan en baskisk familj som bosätter sig i Malaga i södra Spanien eller på Kanarieöarna kräva att barnen undervisas på baskiska?

Jag har faktiskt ingen aning om vad det innebär att ett språk är officiellt språk. Borde man inte förutom undervisning kunna kräva att få information på ett av landets officiella språk i kontakter med myndigheter och likande? För skojs skull kikade jag in på PPMs (Premie pensions myndigheten) sida och den finns översatt till teckenspråk , finska, engelska , serbokroatiska, arabiska , persiska , spanska och turkiska.

När det gäller teckenspråket har jag förstått att det inte ser likadant ut i hela världen så en person som talar vårt svenska teckenspråk kanske inte kan kommunicera med en som talar indiskt eller chilienskt teckensspråk. Jag vet inte hur stora skillnaderna är och hur många olika teckenspråk det finns i världen. Antar att det är vårt svenska som är officiellt minoritetsspråk här i Sverige iallfall.

Som sagt jag kan inte riktigt svara på alla kommentarer i förra inlägget men om någon kan bringa klarhet här så är det välkommet.

Uppdaterat: Den som orka klicka på kommentarerna får ett bra och klargöranade svar skrivet av Tolken

Uppdatering : Läs Tolkens eget inlägg i frågan här , långt och bra

onsdag, juni 27, 2007

mer om tvåspråkighet

Vi är ju ett gäng bloggare som den 20de varje månad skriver ett inlägg om ett speciellt tema. Den här månaden skrev vi om tvåspråkighet. Om jag kan inte riktigt släppa ämnet Tolkens inlägg var som vanligt väldigt bra. Hon påpekade att dom flesta människor i världen är flerspåkiga. Hon skrev också att hon suttit mitt emot en rappare på pendeltåget i Paris och knappt förstått vad han sa till sina kompisar. Men att hon säkert kan mer "politisk/statsvetenskplig" franska än rapparen och hans kompisar.

Flerspråkiga människor behärskar kanske inte dom olika språken i alla situationer utan man har kanske ett språk som man talar med familjen , ett annat på jobbet eller i skolan. I Sverige har det ibland hörts klagomål på att engelskan fått så framträdande roll inom många ämnen på universitetet och därför kanske vetenskapliga termer på svenska saknas i många ämnen. Forskarna skriver på engelska och studenternas kurslitteratur är på engelska.

I Paraguay i Sydamerika har man två officiella språk som nästan alla behärskar , spanska och guarani. De lär finnas ett talesätt i landet som lyder "Vi gör affärer på spanska men förför på guarani". Spanskan används alltså i mer formella sammanhang men i privatlivet används guarani.

Många svenska familjer som bor utomlands kanske bara använder svenska hemma. På jobbet, i skolan och ute i samhället talar man landets språk. Har man inte bara svenska vänner kanske man även i stor utsträckning använder landets språk i sitt sociala umgänge.

Det går säkert att hitta många exempel världen över som påminner om Paraguay. Det här är något jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om. Men jag tänkte för en gångs skull skriva ett hyfsat kort inlägg

måndag, juni 25, 2007

bli ertappad som svensk

Ibland snöar jag in på något och då blir det en massa blogginlägg på samma tema. Kan inte släppa det här med kulturrockar och hur svenskar och spanjorer är. Tycker det är kul ämne även om det alltid blir väldigt grova generaliseringar när jag skriver om det.

En svensk på semester i utlandet som blir tillfrågad av en lokalinnevånare om han/hon är svensk rycker ofta till som en ertappad brottsling. Syns de så tydligt? Inte ser jag väl SÅ svensk ut och inte beter jag mig heller särskilt svenskt , eller?

En svensk familj som upptäcker att det sitter en annan svensk familj på samma restaurang på semesterorten tycker nästan att hela middagen är förstörd och för viskande samtal för att inte bli avslöjade som svenskar.

Spanjorer, fransmän , amerikaner och många andra hade tagit det som en komplimang och hyllat lokalinnevånarens stora intelligens för att han/hon genast såg att dom var spanjorer , fransmän , amerikaner eller något annat.
Spanjorer , fransmän , amerikaner och många andra som i utlandet hamnar på samma restaurang som några landsmän börjar genast prata.

Kommer faktiskt att tänka på min japanska kompis. När vi besökte staden Segovia i Spanien och stod och beundrade stadens berömd akvedukt stod en grupp japanska turiser bredvid oss. Han blev genast nojig att bli "etappad" som japan.
Han har bott ett år i Sverige och brukar alltid dra paralleller mellan svensk och japansk mentalitet. Vet inte om hans beteende i Segovia kanses som typiskt japanskt men ganska svenskt är det onekligen.

Likheter han brukar nämna är tystlåtenhet , artighet , att det är rent överallt (när han bodde i Madrid upphörde han aldrig att chockas över servetter, fimpar och räkskal på golvet på tapasbarer) , kärleken till naturen och sättet att dricka alkohol.

Las 7 Maravillas del Mundo

Rubriken betyder världens sju underverk. Eftersom den spanska tidningen El Mundo just nu har en omröstning om Spaniens sju underverk som jag skrev om nedan tänkte jag ta upp Världens sju underverk. Det är sånt värdelöst vetande jag kan briljera med eftersom jag kan dom utantill. Under antiken fanns en uppfattning om vad som var världens sju underverk. Redan i Herodotos bok Historia som skrevs på 400-talet f.Kr finns underverken listade. Annars brukar Antipatros från Sidon som cirka 140 f.Kr skrev en dikt om underverken räknas som "upphovsman" till dessa.



Världens sju underverk är/var

Cheopspyramiden
Babylons hängande trädgårdar
Artemistemplet i Efesos
Zeusstatyn i Olympia
Mausollos gravtempel
Kolossen på Rhodos
Fyrtornet på Faros

Av dom här är det bara Cheopspyramiden som går att beskåda idag. Just nu pågår en omröstning om världens sju nya/moderna underverk. Man kan rösta fram till 7 juli. Den som är intresserad kan gå in och titta och rösta här

Las 7 Maravillas de España

Den spanska tidningen El Mundo har en omröstnig om Las 7 Maravillas de España det vill säga Spaniens 7 underverk. De som är intresserad kan gå in och titta och rösta här

För att se dom vackra bilderna i större version klicka Ver Álbum i högra hörnet.

svenskt umgänge

Ikväll såg jag reprisen av Fredrik Lindströms roliga och ibland träffsäkra program Världens modernaste land om svenskar och svenskhet. För er som inte såg det i vintras går programmen i repris på söndagkvällar och man kan också titta via svt.se. Rekommenderas!

I kvällens program förundrades en spanjorska över att svenskar inte tog med sina respektive på firmafester. Hon tyckte också att vi skulle umgås , festa och ha kul hela familjer , alla generationer, och klagade på att barn umgicks för sig, föräldrar för sig och äldre för sig.

För dom flesta är det självklart att frun/flickvännen/sambon/maken/pojkvännen stannar hemma när man går på firmafest. Fast varför då egentligen?

En tanke som slog mig är att vi svenskar ofta delar in vårt umgänge i grupper. Umgås jag med gamla barndomsvänner kan jag inte ta med en jobbarkompis , ska jag ut med dom jag spelar Korp-fotboll med kan jag inte ta med min kusin , ska jag träffa några gamla kursare från universitetet kan inte min barndomskompis följa med o.s.v

Många umgås kanske ensamma eller med andra par när dom är med sin respektive och träffar alltid kompisar utan respektive.

I dom flesta andra länder är det okey att ta med både barndomskompisar , fotbollskompisar , jobbarkompisar och respektive när grannen bjuder på fest. En kvinna som bott i Egypten berättade för mig att folk "alltid" kom försent och hade med tre kompisar när man bjöd hem dom. Vilket bara ansågs som trevligt , ju fler desto roligare.

Nu generaliserar jag naturligtvis enormt mycket. Självklart är inte alla svenskar så här. Men lite grann känns det som att umgås man med dom kan inte dom vara med. Ska man träffa några ute kan man inte bara ta med tre kompisar utan att det bestämts innan. Nu blev det här inlägget lite luddigt men jag hoppas ni förstår. Jag har inte kollat den här teorin med någon så jag kanske har helt fel. Protestera gärna i så fall!

lördag, juni 23, 2007

favorit i repris

Förra sommaren tror jag att jag skrev på min gamla blogg om språkliga felsägningar. Alla är vi ju nybörjare när vi lär oss ett nytt språk och för att lära sig måste man våga prata och i början gör dom flesta en hel del fel. Oftast ara småfel eller att man inte hittar ord men ibland kan de ju bli riktigt kul fel. Kanske inte just då men efteråt har man en rolig historia att berätta. Tänkte komma med några historier jag hört och sen hoppas jag att ni som läser fyller på med sånt ni hört eller själva gjort.

När jag pluggade i Sevilla var det en tjej på skolan som på en restaurang beställde una polla frita. Hon ville ha grillad kyckling. Kyckling heter pollo. Polla är spanska för mannens könsorgan.
En fransman som jag träffade i Madrid gjorde ofta om franska ord så dom lät lite spanska innan han kunde prata franska. Gateau är kaka på franska så han gick in på ett kafé och beställde un gato de chocolate. Det är bara det att gato betyder katt på spanska.

Andra ord jag hört folk som blandat ihop är cojon och cajon. Cojon betyder balle eller testikel cajon betyder låda. Det kan ju bli lite vulgärt i vissa situationer utan att det är tänkt så. Orde för kanin är också snarlikt det heter conejo på spanska. Så där finns möjlighet att röra till det ordentligt och jag har hört folk som gjort det också.

Maken som idag pratar väldigt bra spanska och bor och arbetar i Madrid använde sig förut av en variant att kunde han inte ett ord hittade han på något eller använde något ord han hört men inte visste vad det betydde. Därför frågade han för många år sen på ett hotell i Mexico efter el siglo när han ville ha nyckeln. Siglo betyder sekel, nyckel heter llave på spanska

Åter till Sevilla för längesen. Jag var yngre och hade färre barn och festade ganska rejält när jag pluggade där. En morgon kom jag tämligen rödögd och sliten till skolan och läraren frågade hur det var med mig. Jag svarade att jag var casado vilket betyder gift. Trött heter cansado på spanska.

En brittisk kompis pratade med en spansk kille i en bar och han berättade en tråkig grej. Hon skulle säga vad synd som heter que pena på spanska men sa istället que pene som betyder vilken penis.

På tal om gift tyckte en australisk utbytesstudent jag träffade för några år sen att dom två olika betydelserna ordet gift kan ha på svenska var otroligt roliga.

Min japanska vän som tvekar om han vill gifta sig eller inte med flickvännen hade otroligt roligt åt att esposas var handbojor på spanska och esposa betyder fru. Han drog en massa skämt och paralleller mellan fruar och handbojor.

En klassiker på franska är att man ber om gift på en restaurang Poisson med uttalet s är fisk och poison med uttalet z är gift... gift som man dör av.

Nu blev det mest spanska eftersom jag bott flera år Spanien och talar språket. Man kan ju göra bort sig på alla språk. Jag hoppas ni som läser kan bidra med kul historier på olika pråk.

midsommar

Jag vet att det här är lite tjatigt men nu är det sån där storhelg igen då alla festar och är glada. Jag hade mysigt på dagen med mina barn och dansade runt midsommarstången och sånt. Sen blev det som vanligt sitta hemma och glo och känna mig ensam. Åter börjar jag fundera på om jag gjorde rätt som flyttade tillbaka till Sverige och bosatte mig i en stad där jag knappt känner någon utom mina föräldrar. Visst , jag har bara bott här i tre månader och jag vet att det tar tid att lära känna folk och att jag mest skulle vara med mina bar hur många kompisar jag än hade. Oftast är det väl okey att vara lite ensam men ibland är det så fruktansvärt trist att det inte finns en enda person i närheten som jag kan ringa och fråga om en fika , bio , ta en öl med eller vad som helst. Mitt mesta umgänge med folk sker på telefon ,skype eller sms. Just dagar då alla festar och har kul känns det extra mycket att inte känna folk som jag förut skrev när det var sista april och alla festade i stan och jag satt hemma och tittade på TV.

Jag kan ordna barnvakt om jag vill göra något men det är inte så kul att gå på krogen eller bio ensam. Så problemet är att hitta sällskap till olika aktiviteter.

Jag ska väl inte klaga alltför mycket. Nyss hade jag besök från Japan och om två veckor får jag besök från Madrid. Det är ju dom här veckorna mellan besök som ibland känns lite tråkiga och ensamma. Det är över 8 månader sen jag var ute på krogen , på fest eller bio. Nu kommer det nog inte att dröja 8 månader tills nästa gång för mina barns pappa kommer att vara här i sommar och han och jag har pratat om bio och säkert kan vi fixa någon utekväll också. Dessutom kommer vi väl att göra en del kul saker tillsammans med barnen. Så har jag ju en bröllopsfest att se fram emot i oktober.

Fast jag vill ju ändå lära känna människor i min nya hemstad. Inte bara folk att festa med utan gärna någon eller några man kan göra olika barnaktiviteter med.

Såna här dagar kommer alltid tankarna på om det var rätt att flytta från Madrid. Innan jag flyttade hade jag lite funderingar på att kanske lämna Madrid men stanna i Spanien. Kanske söka mig till kusten och jobba med turism , husförsäljning eller något sånt. Kanske hyfsat lätt att få såna jobb om man pratar bra spanska och kan några andra språk. Jag kollade aldrig seriöst upp den möjligheten. Blir ibland sugen på att göra det. Eller kanske försöka flytta till något annat land.

Är övertygad om att jag inom tre månader i Spanien skulle ha någon eller några jag kunde ta en kaffe med ibland. Samtidigt vill jag inte hålla på och flytta runt för mycket med mina barn. Jag gillar min lägenhet här och min nya hemstad. Samtidigt är klimatet kyligt och iallafall just nu är det ensamt. Jag kanske borde vänta med Spanien-flytt tills mina barn blir äldre. Eller släppa tanken på det helt. När mina barn blir äldre har jag förhoppningsvis bott här så länge att jag känner mer folk.

Jerry Seinfeld sa i ett avsnitt av Seinfeld att "dom människor du känner när du är 30 år är den grupp av folk du får nöja dig med resten av livet". Så illa kan det väl inte vara. Visst måste det gå att lära känna folk även i Sverige.

Nu blev det här både väl långt och väl personligt. Gillar egentligen inte att skriva så här personligt samtidigt som det ibland kan vara skönt att skriva av sig lite funderingar och få respons. Det här om jag gjort rätt som flyttat till Sverige och om jag verkligen vill bo här är ständigt återkommande funderingar. Har redan ältat det och att jag känner mig ensam här i telefonen idag både med kompisar i Sverige och utomlands. Har också fått höra hur kul svenska kompisar hade igår. Innerst inne är det väl bara jag och barnen som vet vad som är bäst för oss men just nu vet vi ingenting. Förhoppningsvis känner vi oss mer säkra på vad vi vill i framtiden. Just idag är det regnigt och allmänt trist och jag är lite smått nere så det får väl förklara mitt inte alltför positiva inlägg

fredag, juni 22, 2007

japansk mat och Shinkasen

Jag är väldigt förtjust i japansk mat , ja egentligen gillar jag dom flesta asiatiska köken som japanskt , koreanskt , kinesiskt , indiskt , malaysiskt, thaimat och flera andra. När jag och min japanska kompis bodde i Madrid brukade vi ofta laga japanskt hemma hos mig av ingredienser han köpt på någon av Madrids tre japanska affärer. Kanske finns det fler än tre japanska affärer i Madrid men min kompis godkände bara tre som äkta japanska och det är bara dom jag känner till. En av dom var han särskilt förtjust i för där jobbade en vacker japanska.



Naturligtvis tog han med mat nu när han kom till Sverige också. Vi åt god misosoppa. Jag fick 46 portioner i present så jag ska nog klara mig ett tag. Misosoppa är förresten en god och snabb frukost.



Färdig misosoppa i såna här paket är både lättlagat , snabbt och gott. Häll bara portionsförpackningens innehåll i en skål ,slå på kokande vatten och det är klart. Om man vill kan man tillsätta tunna skivor purjolök eller gul lök och tofu skuren i små kuber. En annan god japansk frukost som min kompis bjudit på flera gånger är att man tar risi en skål. Ofta används överblivet ris från gårdagen. Över riset hälls grön te och sen toppas anrättningen med bitar av nori-alg. Låter kanske märkligt men är mycket gott och en populär japansk frukost.



En sorts färdig röra som blandas i kokt ris blir en god risröra som till smaken påminner lite om sushi. Den här risröran kallas också sushi i Japan. Går snabbt och lätt att göra. Serveras ofta med äggsom stekts mycket tunt och sen strimlats i tunna strimlor. Med misosoppa till. Det vi kallar sushi i Sverige heter naturligtvis ocksåsushi i Japan. Ingen japan skulle dock få för sig att stå och forma små bollar och rullar hemma utan risröran är en sushi för hemmabruk. Sushi betyder bara at man hällt vinäger i riset och ar inget med formen på anrättingen att göra. Japansk sushi för hemmabruk är mycket gott. Fast någon gång ska jag försöka mig på att göra "vanlig" sushi hemma. Skulle vara kul att prova. Fast det är pilligt och tar tid så jag tänkte göra det tillsammans med någon eller några andra.

Nu är bilden ganska suddig så ätpinnarna med Hello Kitty kanske inte syns så tydligt.


Min vän hade naturligtvis med sig grönt te från Japan och det blev väldigt många koppar det dygnet han var här. Själv dricker jag nästan bara grönt te , föredrar faktiskt oftast det framför svart te även om jag dricker det också då och då.
Teet på bilden kallas genmaicha och är japanskt grönt te med rostat ris blandat i tebladen vilket ger det en lite speciell smak. Popcorn-te säger min japanska vän som liksom jag helst dricker det gröna teet utan rostat ris. En god grön japansk tesort är sencha. Här i Sverige säljs den smaksatt med olika smaker som lime , vanilj mm. Något min japanska kompis tycker känns märkligt och som inte förekommer i Japan. Där dricker man sencha som det är. Enligt min japanska vän är genmaicha ett te som i större utsträckning dricks av fattiga och arbetarklass medan mer intellektuella , medel- och över-klassen föredrar sencha till sin sushi.



Sedan ett tidigare besök från Japan ar jag en flaska Suntory Whisky i skåpet där jag förvarar mitt spritförråd. Om någon skulle komma hit och äta sushi och inte tycka att det räcker med enbart grönt te som måltidsdryck kan jag absolut bjuda på en hutt. När min japanska kompis var här lämnades dock Suntoryn orörd. Whiskysorten är helt okey och blev ju känd över hela världen genom filmen Lost in Translation där Billy Murray spelar den avdankade skådisen Bob Harris som är i Japan för att göra whiskyreklam. "For relaxing times make it Suntory-times"



Förutom ätpinnar med Hello Kitty på fick jag också ätpinnar med det kända japanska höghastighetståget Shinkasen på. Tåget som kör i nästan 400 km/timmen men är ganska dyrt. Min kompis bor 165 kilometer från sin flickvän som bor och arbetar i en annan stad. Till henne tar det 30 minuter med Shinkasen fast då kostar en enkel biljett nästan 300 kronor.


Shinkasen som kör förbi det vackra och kända berget Fuji utanför Tokyo.

torsdag, juni 21, 2007

månadens inlägg - tvåspråkighet

Precis som förra månaden är jag sen med mitt månadens inlägg. Har haft besök från Japan och även gjort lite annat som gjort att bloggen inte fått så mycket uppmärksamhet.

Tvåspråkighet som är månadens tema tycker jag är väldigt intressant och skulle kunna skriva hur mycket som helst om. Jag har läst flera av dom andras inlägg och dom har varit mycket intressanta och välskrivna.

Ni som läser här regelbundet vet att jag ofta tjatar om att jag inte vill att mina barn ska tappa spanskan som dom trots allt lärde sig ganska bra när vi bodde i Spanien och dom gick i spansk skola. Tyvärr har dom tappat en del sen vi flyttade tillbaka till Sverige men dom pratar fortfarande en hel del och förstår väldigt mycket. Nu tänkte jag inte skriva om mina barn utan skriva ett mer allmänt inlägg.

Jag vet inte hur forskarna definierar tvåspråkighet eller när man kan ett språk. Ska man inte använda språket i sitt arbete som till exempel tolk , översättare , språklärare eller något annat behöver man faktiskt inte prata så perfekt. Huvudsaken är att man kan kommunicera med andra människor , göra sig förstådd och förstå dom. Om uttalet eller grammatiken är lite si och så spelar väl egentligen ingen roll om man bara sitter och pratar och har trevligt.

Dom allra flesta svenskar som inte är lastgamla pratar utmärkt engelska. Generellt är vi svenskar bättre på engelska än dom flesta andra folk som inte har engelska som modersmål. Ändå är det som om många svenkar har komplex för sin engelska och många andra vill mästra med sin. När jag i min ungdom (nåja ungdom och ungdom men jag var yngre än idag iallafall ) pluggade spanska i Sevilla i södra Spanien blev det mycket umgänge med andra språkstudenter från hela världen och eftersom dom flesta av oss var nybörjare på spanska blev det mycket engelska. Svenskarna var den grupp som pratade bäst engelska av alla som inte hade det som modersmål. Ändå höll många svenskar på och korrigerade varandras uttal , trots att det bara var småfel och ingen engelskspråkig missförstod eller korrigerade. Svenskarna kunde också gräma sig över att dom inte hittade ett ord på engelska. Ganska fånigt att kunna sitta och prata obehindrat i en timme och sen bli upprörd och älta att man inte kommer på vad rivjärn eller något heter på engelska.

Ibland när någon använde en fullt begriplig synonym när det kanske egentligen fanns ett något bättre eller tydligare ord kom gärna en svensk och skulle rätta. En gång hörde jag till och med en kille säga att han inte kunde förstå när en tjej använde en synonym som inte var helt perfekt men fullständigt begriplig för dom från England och USA som var i rummet. Den svenska killen sa att om du använder det ordet har jag svårt att förstå , använd istället det här ordet.

Inga andra icke-engelskspråkiga personer höll på och rättade minsta småfel. Svenskarna i Sevilla kunde bete sig lite så här när det gällde spanska också men den var vi ju alla nybörjare i så där var det mer okey att göra fel och vi gjorde ju alla en massa felsägningar. Engelska skulle man kunna prata perfekt.

Kanske hade jag lite otur i Sevilla men jag tycker mig ha sett det här eller iallafall såna här tendenser när det gäller svenskar och engelska även i andra sammanhang. Det verkar som om många svenskar inte vill prata främmande språk, i synnerhet inte engelska , om det inte är helt perfekt uttalsmässigt och grammatiskt. Många är på något märkligt sätt rädda att göra fel och kanske då tror att dom ska uppfattas som korkade. Tyvärr går det ju inte att lära sig ett språk utan att prata och i början är det oundvikligt att göra en massa misstag men det brukar aldrig vara något problem ofta leder det istället till skratt , man får en kul historia att berätta och man lär sig hur man ska säga till nästa gång.

Svenskar som kan ett språk bra , då i synnerhet engelska, verkar gå in för att rätta andra svenskar så mycket som möjligt med en ofta ganska jobbig besserwisser-attityd.

Nu generaliserar jag naturligtvis. Jag är inte själv sån här och säkert inte du som läser heller. Jag tror också att även om beteendet är relativt vanligt så är det något dom flesta , men inte alla, växer i från när dom blir äldre och förhoppningsvis klokare och mer ödmjuka.

Väldigt många svenskar är så bra på engelska att vi skulle kunna kalla oss ett tvåspråkigt folk oavsett hur forskarna definierar tvåspråkighet och trots att vi då och då gör misstag. Dom flesta kan obehindrat följa en film , läsa en bok eller tidning , skriva ett mail och ha ett samtal på engelska. Naturligtvis ligger inte engelskan lika när som svenskan men det borde inte vara en definition på tvåspråkighet. Dom jag känner som har växt upp med flera språk brukar alltid säga att ett av språken ligger dom närmast.

Läs flera månadens inlägg hos Carin , Anna i Malaga , Barajagjohanna
, Agnes , Haydee
Tolken , Jove , Pumans dotter

sommarsolståndet

Idag är det sommarsolståndet , det vill säga årets kortaste natt. Sen blir det bara mörkare och mörkare fram till Thomas-natten även kallad Alla Spökens natt eller vintersolståndet som infaller 21 december. Jag är lite kluven till dom här ljusa nätterna. Det känns ju liksom inte att det är natt. Samtidigt är det väldigt mycket svensk sommar över det. Personligen så gillar jag när det är mörkt men fortfarande väldigt varmt fast den där gassande ,brännande och nästan outhärdliga solen som sken hela dagen har försvunnit. Ändå blir man fortfarande smått svettig när man bara har sommarklänning på kvällspromenaden. Såna nätter är ju inte vanliga i vårt land utan man får väl bege sig till tropikerna eller sommartid till Sydeuropa.




Eftersom det är årets kortaste natt och jag inte har så mycket att skriva om det så tänkte jag sätta in en bild på natt över Galicien i norra Spanien. Mest bara för att bilden är fin.
Imorgon ska jag roa mig med att göra kransar och dansa runt midsommarstången. För ett år sen hade jag svenskmiddag i Madrid. Eller rättare sagt det var jag och dom enda två svenskarna jag kände i stan.



Just den här natten som är kortast på året är det tydligen störst chans eller risk att råka ut för Näcken om man bestämmer sig för att ta ett nattdopp i någon flod , älv eller å.

onsdag, juni 20, 2007

japanskt besök



Insåg nyss att det redan är den 20de och dags för månadens inlägg. Jag har ett om tvåspråkighet i huvudet men det är tveksamt om jag hinner få ner det som ett inlägg idag , men troligen imorgon.

Jag har haft besök från Japan som precis gett sig av hem till Nagoya. Han bodde i Madrid samtidigt som mig och har flyttat hem till Japan men var i Sverige på konferens. Då passade han även på att hälsa på mig och barnen. Vi turistade lite här i Uppsala. Det var väldigt roligt för det blir så sällan av att man turistar i sin hemstad. Kände att det här borde jag göra oftare.

Han hade också med lite rolig japansk mat som ska tillagas i kväll. Jag har bland annat 46 portioner misosoppa , sushi för hemmabruk vilket är en sorts röra som blandas i ris , te och lite andra kul grejer. Fick också ätpinnar med Hello Kitty på och japanskt godis.
Ska få en gäst ikväll som kommer och hjälper mig och barnen att äta upp den japanska maten.

I går kväll var jag , min japanska kompis och en kompis till honom på restaurang. Väldigt trevligt och god mat men lite dåligt med alternativ för oss vegetarianer. Jag halvfuskade lite ska jag erkänna. Åt kycklingwok och skaldjurswok men petade bort kyckling och skaldjur.

Bilden ovan föreställer slottet i Nagoya , min kompis hemstad. Jag hoppas jag får möjlighet att besöka honom i Japan någon gång i framtiden. Jag vill verkligen åka till Japan och det är ju trevligt att ha någon att hälsa på.

måndag, juni 18, 2007

hemlagade spanska tapas

I lördags hade jag bjudit hit en vän på middag. Spanska tapas stod på menyn. Medan jag stod och fixade med maten tänkte jag , bloggskadad som jag är, att jag skulle fota maten och skriva om tapas här på bloggen. Fast tydligen är jag inte så bloggskadad som jag trodde för när maten väl stod på bordet glömde jag att ta fram kameran. Får väl sno lite bilder från spanska wikipedia och berätta vad vi åt. Tapas är väldigt lätt att göra hemma själv och brukar bli uppskattat att bjuda på. Många rätter serveras kalla och går utmärkt att göra i förväg. Har man flera olika smårätter kan alla gäster hitta något dom gillar , till och med dom kräsnaste.


Den spanska potatisomeletten tortilla fanns naturligtvis på bordet. Jag gör min med ungefär en halv gul lök som finhackas. Många anser inte att det ska vara lök i tortilla och i orginalreceptet ingår inte lök. Numera brukar man i spanska affärer sälja två varianter av färdig tortilla , med och utan lök. Jag tycker det blir mer smak på den med lök. Jag bukar till och med vara så djärv att jag ibland hackar i en vitlöksklyfta också. Tortillan blir absolut bäst om den görs på en mjölig potatissort. Recept på tortilla



en skål oliver är självklar på tapasbordet.



eftersom min vän tyvärr inte är vegetarian och jag hade lite Jamon Serrano hemma blev det lite spansk skinka på bordet också



samt en bit stark spansk chorizo

Jag gjorde även lite Patatas Alioli som är en sorts spansk potatissallad som alla tapasbarer brukar servera. Man blandar kokt kall potatis med majonäs , mycket vitlök och persilja , smakar av med salt och peppar.

Champinjoner som stekt i mycket olivolja med vitlök och kryddas med persilja är en annan god tapas som kallas champiñones al ajillo på spanska. Mycket enkelt att göra och går snabbt. Recept på champiñones al ajillo



Självklart fanns den andalusiska soppan gazpacho med i lördags. Den serveras iskall , oftast i glas som en juice. Mycket gott och svalkande en varm sommardag. Jag hade köpt färdig i tetra men det är enkelt att göra sin egen om man vill. Recept på gazpacho

Till dom här godsakerna gjorde jag en typiska spansk sallad som kallas ensalada mixta och består av sallad , tomat , lök , sparris , kokt ägg och tonfisk. Man brukar få en flaska olivolja och en flaska vinäger samt salt och peppar vid sidan av så var och en kan hälla på så mycket eller lite han eller hon vill ha. Recept på ensalada mixta



Eftersom jag hade en bit spansk ost , queso curado, kvar sen jag hade besök från Madrid ställde jag fram den på bordet också. Queso curado är torrare och hårdare än vanlig svensk ost och görs på en blandning av mjölk från ko , får och get. Oftast skär man inte den med hyvel utan skär tjocka bitar med en kniv och äter som tapas.

Så gjorde jag några tomater i ugnen fyllda med fetaost och färska örter men det kan nog inte kallas en typisk spansk tapa men gott var det.

Det här sköljdes ner med spanskt rött vin




eftersom min middagsgäst aldrig smakat fino som är torr spansk sherry och jag hade lite sånt hemma provsmakades även det grundligt. Fino är verkligen jättegott , en av mina favoritdrickor så ni som inte har smakat än måste göra det. Man behöver inte åka till Spanien för att smaka, flera kända sorter säljs på Systembolaget



Sen kunde jag inte låta bli att plocka fram rom och vi provsmakade några sorter. Inte så klokt kanske. Längesen jag drack så mycket. Jag var bra seg dagen efter. Har egentligen blivit så gammal och skötsam numera att jag inte är så förtjust i den där dagen-efter-segheten. Trots det en trevlig kväll och vi fick faktiskt i oss all mat. Det vi inte åt på lördagen blev en utmärkt frukost på söndagen.
Ska väl också vara ansvarsfull och påpeka att mina barn sov borta för i deras sällskap dricker jag väldigt lite.

Alla recept jag länkar till i det här inlägget finns på den utmärkta sidan Ett annorlunda Spanien. Där hittar man många andra spanska recept , fina bilder och information om allt möjligt. Rekommenderas. Jag ska lägga till den bland mina länkar.

Real Madrid

I går vann fotbollslaget Real Madrid spanska ligan. Personligen är jag väl inte så fanatiskt intresserad av fotboll även om det är kul att se en bra match ibland. Kan väl inte säga att jag bryr mig så mycket om vilket lag som vinner spanska ligan. Men i det fotbollstokiga landet Spanien gör man det. Där är fotboll något som verkligen tas på allvar och anses viktigt. Hela tiden hör man folk prata om fotboll och det finns en uppsjö av fotbollstidningar i kioskerna. TVsporten handlar nästan bara om fotboll och säger man att man är svensk brukar många spanjorer nämna några svenska fotbollsspelare dom känner till.


Fest är något som man är bra på i Spanien. I centrala Madrid samlades Real Madrid supportrar för att fira ligaguldet.




Vid Cibeles-statyn i centrala Madrid brukar Real Madrid fansen samlas och fira efter matcher, viktiga vinster och ligaguld.



Spelarna hyllas av Real Madrid supportrar.

fredag, juni 15, 2007

skolavslutning med spanska, bloggskada och paella

Var på skolavslutning på min sons skola idag. Vid fikat efter att barnen sjungit sommarsånger för oss satt jag bredvid en lärare från en annan klass. Jag har hälsat på henne förut men aldrig pratat med henne. Hon va från Chile och hade sin man från Valencia i Spanien med sig så det blev att damma av spanskan som jag alltför sällan pratar. Iallafall för en liten stund. Dom pratade ju båda utmärkt svenska. När jag var och mötte barnens pappa på Arlanda i början av juni pratade jag lite med en mycket spansk äldre dam som inte kunde svenska som väntade på sin man. Även min dotter pratade till min stora glädje spanska med den spanska damen på flygplatsen. Jag inledde med att jag bott i Madrid men numera så sällan pratar spanska så min spanska är usel. Så märkte jag när jag började prata att den faktiskt inte alls är usel utan jag kan säga vad jag vill och så gott som alltid grammatiskt korrekt. Damen förstod inte heller varför jag hade sagt att jag var usel på spanska men jag blir så osäker när jag så sällan pratar. Jag läser , ser film och skriver mail regelbundet på spanska men pratar inte så ofta.

Åter till skolavslutningen. Läraren som var född i Chile sa att hon ibland pratat spanska med min son. Han hade då svarat henne på spanska. Några gånger hade han till och med sagt till henne att han ville da un beso dvs. ge henne såna spanska kindpussar och sen gjort det. Gulligt tyckete hon. Eftersom jag inte vill att mina barn ska tappa den spanska dom ändå kan blev jag glad att höra det för han är ganska ovillig att svara mig på spanska om jag försöker prata hemma. Det är lättare att få dottern att göra det. Hon sjunger på spanska. I bilen vill hon ofta lyssna på salsa och sjunga med. Så läser vi barnböcker och ser på spanska barnfilmer och någon gång pratar vi spanska med varandra.

Hur som helst började den chilenska läraren berätta om att hon ofta åkte till släkten i Chile som fanns spridd mellan Santiago , Valparaiso och en liten by mellan dessa städer. Bloggskadad som jag är så tänkte jag direkt på Nadia Jag var på väg att säga att jag hade en kompis som varit ganska länge i Chile och att jag hört mycket om hennes intryck från landet. Visst är Nadia en av mina bästa bloggkompisar men det blir lite konstigt att förklara för en utomstående som inte är fast i "bloggträsket". Samtidigtkänns det verkligen bloggskadat att börja kalla någonvars blogg man läser för kompis. Även om jag aldrig har träffat Nadia i verkligheten känns hon ändå lite som en kompis för jag följer slaviskt hennes blogg och läser allt hon skriver. Genom hennes blogg har jag också lärt mig otroligt mycket om Chile (och Peru) , ja så mycket att det känns som en kompis har berättat och visat foton från sin utlandsvistelse. Även om jag aldrig träffat Nadia eller känner henne personligen tror jag att vi skulle kunna bli kompsiar även utanför bloggosären. Inte minst delar hon min kärlek till Madrid och bara en sån sak... Och ni som inte hittat till hennes intressanta blogg måste klicka på länken i det här inlägget.



Blev lite sugen på att besöka Valencia när jag pratade med mannen. Har aldrig varit i Spaniens tredje största stad. Verkar var en mysig lagom stor stad vid Medelhavet. Härifrån kommer ju också den kända spanska maträtten paella. Paella är en risrätt för i trakten av Valencia odla mycket ris. Rätten har fått sitt namn av kärlet den tillagas i. Restaurang La Pepicia som ligger vid Valencias strand Playa de Levante lär servera en av Spaniens godaste paellor. Det finns olika varianter av paella men några är:

Paella Valenciana (från Valencia) anses vara den bästa och har förutom ris, kycklingkött, kaninkött, lite paprika , lök, vitlök, tomat, saffran, olivolja och garrofó (stora vita bönor). Man kan även lägga i en rejäl kvist rosmarin för att ytterligare höja smaken. Paella Mixta innehåller en blandning av kött och råvaror från land och hav: fisk, blåmusslor, kräftor och snäckor. Om paellan enbart innehåller kött från havet kallas den för Paella Marinera. Det finns även Paella Negra (Arròs Negre på valencianska, det lokala språket i regionen Valencia), som har svärtat ris med bläck från bläckfisken Calamares

Det finns naturligtvis en mängd andra varianter på paella som man kan hitta över hela Spanien. Bland annat brukar det på vissa ställen gå att få vegetarisk paella med ris , saffran och grönsaker.

onsdag, juni 13, 2007

volontärmode?

Jag måste rekommendera alla att läsa det här som Anna skrivit om volontärarbete Mycket bra och träffande. Nu är det inte så att jag inte tycker det är bra att unga människor engagerar sig i situationen i fattiga länder utan tvärtom. Men många projekt som dom Anna skriver om kanske inte hjälper lokalbefolkningen särskilt mycket utan är mest en häftig resa för volontären. Visst kan jag se en poäng med att ungdomar som under en period lever en fattig by eller liknande kan få en annan bild av hur fattigdomen verkligen ser ut. Det kan säkert i många fall leda till ett större engagemang för världens fattiga. Samtidigt har Anna en poäng med att vill man verkligen hjälpa så kan man jobba en sommar hemma och skänka lönen till byn som för den säkert kan anställa någon byinvånare under ett helt år som kan göra volontärens arbete. Fast Anna ha formulerat det här så bra att jag känner att min text blir överflödig. Så klicka på länken och läs hennes inlägg.

Danska fördomar



Läste om två journalister som skrivit en bok om danskars fördomar om svenskar. Eller boken var riktad till danskar så den handlade mer om att ta bort danskarnas fördomar om svenskar. Enligt författarna har många danskar ett luddigt begrepp om hur Sverige fungerar och dom fem vanligaste fördomarna är:

1. Man får bara handla för en viss summa/en viss mängd per år på Systemet. Annars kommer socialen på besök.
2. Förbudssverige. I själva verket är Danmark mycket mer detaljreglerat och byråkratiskt än Sverige.
3. Svenskar super. I verkligheten är det danska ungdomar som toppar listan över vilka som super mest i Europa.
4. Svenskar är torra och tråkiga. Det finns inga belägg för att danskarna på något sätt skulle vara roligare.
5. Svensk mat är hemsk. Många danskar har bekantat sig med svensk mat på vägkrogar längs motorvägen mot Småland. Knappast representativt för svensk matkultur.

Eftersom jag tycker det är lite kul med kulturkrockar eller kulturmöten , skrattade jag gott när jag läste det här. Jag känner två danskar som har bott i Sverige i ganska många år. Dom har sagt till mig att den vanligaste fördomen är att svenskar super så himla mycket. Vi klarar tydligen inte av att dricka alkohol i lagom mängd. Det finns ett danskt skämt som låter ungefär "Håll staden ren , följ en svensk till färjan"

En annan sak som mina danska vänner har påpekat är att många danskar tydligen tycker att det svenska språket låter väldigt vackert.

Utan att ha hört mig för tror jag det finns fördomar i Sverige om att danskarna ska vara så otroligt gemytliga. Man ser Danmark som ett lite flummigt land av hippies som lever kvar i 70-talet. Man är så pacifistiska att fotbollssupportrarna under VM i Frankrike 1998 kallades "roliganer"till skillnad från brittiska huliganer. Danmark är landet där man alltid "hygger sig" med mat och dryck och gärna röker. Danskarna betraktas lite som Skandinaviens sydeuropeer fast mer flummiga och mer liberala och tillåtande.

Som alltid när jag skriver om kulturskillnader är det skämtsamt och med grova generaliseringar och inget som ska tas på för stort allvar.

tisdag, juni 12, 2007

svensk sommar

Vi har verkligen härligt varmt sommarväder i nästan hela Sverige nu tror jag. Hoppas det håller i sig flera månader till. Jag ogillar verkligen kyla så mycket att en kompis för längesen påstod att jag hade "köldfobi"

Alla svenskar vet att svensk sommar är underbar. Fast det finns en baksida också. Den är för många fylld av stress och krav. På sommaren ska vi vara extra vackra och lyckliga och ha extra roligt. Helst ska vi vara nyförälskade och solbrända och hångla i gröngräset. Man måste hinna umgås med släkt och vänner man aldrig hinner (vill?) träffa annars.

Under några korta sommarveckor i bästa fall sommarmånader ska man verkligen leva livet. Varje solig dag måste tas tillvara. Är det 25 grader och sol spelar det ingen roll om man känner för att sitta in och titta på en film. Man måste ut. Filmen kan man titta på i höst eller kanske en regning dag. En gång ringde en granne på hos mig och frågade hur jag kunde sitta inne och titta på film när det var så fint ute. Jag kände inte ens henne speciellt väl.

Jag har förstås inget emot att vara ute och som det heter "utnyttja det vackra vädret" eller hångla i gröngräset . Fast det är jobbigt att det ska vara ett måste. Det är som om vi nordbor måste pressa in så mycket roligt som möjligt och vara så glada som möjligt under den korta sommaren.

Sverige är verkligen landet där folk är två olika personligheter. Sommarsvensken och vintersvensken. Sommarsvensken är glad och social och springer fram i gräset på solbrända ben. Vintersvensken är inbunden och mumlar något knappt hörbart om han blir tilltalad i kylan och mörkret. Av förklarliga skäl är folklivet ute på gator och torg helt annorlunda på sommaren än på vintern.

Hoppas det fina vädret håller i sig länge och att alla ni som läser här får en fin sommar. Jag tänker naturligtvis inte sluta blogga för att jag önskar alla en fin sommar utan jag kör på som vanligt , sommar som vinter.

bögbomb

I dagens Metro läste jag något riktigt bisarrt. Det verkar mest vara ett skämt även om det inte är något roligt skämt. Är det allvar är det riktigt sjukt.

Jag citerar en bit av artikeln
"Hittills hemliga dokument visar att höga chefer inom amerikanska militären planerat att framställa en "bögbomb", rapporterar CBS. Bomben skulle släppa ut kärlekshormoner som gör fienden till homosexuella och mer intresserade av varandra än att slåss mot U.S army, som bara skulle kunna sitta och titta på när fiendens förband upplöste sig själva.

– Idén var att en kemikalie skulle kunna spridas till soldaterna genom huden eller andningsluften och att de skulle bli bögar av den, säger Edward Hammond på Berkeley-universitets Sunshine Projekt, som tagit fram uppgifterna.

Enligt dokumenten begärde The Ohio Air Force lab 1994 7.5 miljoner dollar – ungefär 52 miljoner kronor – för att utveckla bögbomben."

Verkligen bland det dummaste jag har hört. Vilka idioter kommer ens på en sån här tanke och tror att det ska fungera i verkligheten?

måndag, juni 11, 2007

gräsligt ful

Nadias blogg hittade jag en länk till en bild på OS-loggan som ska används vid dom Olympiska spelen i London 2012. Den är så chockerande ful att jag bara inte kunde låta bli att publicera den. Precis som Nadia blir jag nyfiken på vem som gjort den. Helt klart en person utan känsla för färg och form. Riktigt gräslig är den iallafall.

mexikansk taxiresa

Vintern 2002 reste jag och familjen runt i Mexico och delar av Centralamerika. Mexico är ett av mina favoritländer och där tillbringade vi ganska många veckor. Jag såg vacka kolonialstäder , badade i både karibiska havet och stilla havet , åt tacos och quesadillas , besökt mayaruiner , såg djungel, små byar och brusande storstäder. Jag lärde mig att i Mexico heter majs elote och inte maiz och swimmingpool alberca och inte piscina och smörgås kallas inte bocadillo utan torta och krabba heter jaiba inte cangrejo eller buey de mar. Lite överkurs för er som är intresserade av spanska språket. Ska man resa i Mexico eller övriga Latinamerika är det bra att kunna säga några saker på spanska för engelska är inte så utbrett. Bra att kunna läsa och beställa från en meny och förstå siffror om man ska handla. Kan man inte så mycket spanska är ett litet lexikon med palör väldigt bra att ha med.

Jag trivdes otroligt bra i Mexico och hoppas kunna återvända dit någon dag. I slutet av resan hade vi tillbringat ganska många mysiga dagar med sol och bad i Acapulco. En väldigt trevlig kuststad vid Stilla havet där vi också träffade många trevliga men originella mexikaner.

Efter Acapulco bar det av till Mexico City eller Ciudad de Mexico som staden heter på landets språk. Det är en av världens största städer och det var fascinerande att resa in med buss i en stad som liksom aldrig tog slut. Vi hade bokat ett hotell nära Zocalo , alla mexikanska städer har ett torg som heter Zocalo ungefär som alla spanska städer har ett torg som heter Plaza Mayor och alla svenska städer har Stora Torget eller Stortorget. Förresten varförheter det Stora Torget i vissa städer och Stortorget i andra?

Vid busstationen tog vi en taxi och bad honom köra oss till hotellet. Vilket han lovad att göra. Med barn och massa packning ville vi verkligen bli körda fram till hotellets dörr.

Jag som talar bäst spanska i familjen småpratade lite med taxichauffören medan han navigerade genom Mexico Citys hysteriska trafik. Stämningen var god och chauffören vänlig. Så plötsligt slog han om och blev irriterad och sa att jag stannar här ni får ta tunnelbana sista biten, där är nergången till metro. Jag blev naturligtvis ur sur som helst och sa att vi ville bli körda till hotellet och han hade lovat det. Han sa att det var för mycket trafik och att han inte orkade köra dit utan ville äta. Vi blev mer eller mindre utslängda från taxin. Försökte en stund vifta in en annan taxi men alla verkade upptagna och vi var trötta så vi gick mer i tunnelbanan. Det var rusningstid och folk var på väg hem från jobbet. Man stod verkligen som packade sillar men vi pressade oss in med enormt bagage och barn. Ingen klagade utan folk var hjälpsamma men vi var ganska svettiga. När vi åkt en station insåg vi att vi tagit tunnelbanan i fel riktning. Bara att kliva av , trängas och pressa oss in i nästa tåg, byta och sen framme. Igen kul resa men Mexico City är en mycket trevlig stad där jag gärna skulle haft mer tid än dom 3-4 dagar jag tillbringade där.

Den här taxichauffören var inte representativ för alla trevliga taxichaffisar jag träffade i Mexico. Jag vill inte avskräcka någon från att åka dit tvärtom är det ett fantastiskt land och huvudstaden är väldigt spännande.

En kompis till mig råkade i Indien ut för en envis chaufför som inte ville köra henne till hotellet hon bokat utan körde henne till ett hotell som ägdes av en av hans släktingar. Ensam mitt i natten i en taxi i Dehli med en synnerligen envis chaufför var det inte så kul men till slut körd han henne dit hon ville.

Ofta tycker jag det är kul att småprata lite med taxichauffören när man kommer ny till ett land eller en stad. Dom är ofta väldigt trevliga och pratsamma. Fast många gånger i olika länder har jag agerat kartläsare då dom inte vekar hitta alls och jag hittar ännu sämre. Staden Madrids alla taxis är numera försedda med gpsnavigatorer så chauffören knappar in adressen dit man ska och får en vägbeskrivning.

vinresväska

Eftersom jag skrev om privatimport av alkohol måste jag presentera en i mitt tycke onödig pryl.




Stockholms etui och koffertfabrik säljer den här vinresväskan. 2900 kronor plus frakt kostar den och man kan ta hem sju flaskor vin i den. Den har ett stöttåligt hölje , hjul och handtag och väger drygt 5 kilo utan vinflaskor i. Nja jag vet inte. Köper jag sju flaskor vin på resan tycker jag det funkar att packa in dom ordentligt i min vanliga väska. Jag har iallafall aldrig råkat ut för att någon flaska jag har köpt har gått sönder. Priset på väskan känns ju också i häftigaste laget.

Den som vill kika på fler onödiga prylar kan surfa in på Bloggfrossa och se och beundra instruktionsfilmen för toapappersvikningsmaskinen.

söndag, juni 10, 2007

flaggstång

Eftersom det var Sveriges nationaldag för några dagar sen och människor hissade flaggan i sina flaggstänger i villaträdgårdar kom jag att tänka på att det är något väldigt svenskt. I väldigt få länder har människor en flaggstång i trädgården och hissar nationsflaggan vid flaggdagar , födelsedagar , studenten och andra högtider. I Spanien där jag har bott tror jag nappast det finns någon som har en flaggstång hemma på tomten. Flaggar gör man på torg och vid offentliga byggnader. I Spanien har varje region sin egen flagga så ofta har offentliga byggnader tre flaggor , regionens , landets och EUs.


IKEA i Madrid flaggar med svenska flaggan , spanska flaggan och regionen Madrids flagga

köpa alkohol

För några dagar sen kom en dom i EG-domstolen som ger svenskarna rätt att beställa alkohol från utlandet på nätet. Det har ju länge varit oklara regler för vad som gällt och många svenskar som handlat på nätet har fått sina varor beslagtagna. Dock sas det att man skulle betala svensk skatt på drickat. Idag läser jag att det råder ett oklart läge hur skatten ska betalas in och tullen kommer inte att beslagta fler leveranser med alkohol. Så iallafall just nu innan skatteverket har bestämt hur dom ska lyckas få in skatten verkar man slippa den också.

Sen vi gick med i EU för 12 år sen har svenskarna kunnat släpa in nästan hur mycket alkohol som helst från andra EU-länder. Bara man tar det över gränsen själv. Ja , under några år hade vi övergångsregler då man bara fick ta in en begränsad mängd men dom har sen länge upphört gälla. Bor man i södra Sverige har man nära till både Danmark och Tyskland om man vill bunkra billig dricka. Folk i Stockholmsregionen kan åka till EU-landet Estland och köpa billiga bag-in-box med vodka , eller för den delen Lettland och Litauen men det är något längre än Tallin.



Sen hur länge som helst har dom svenskar som önskat kunna köpa Rulles 7 dagars vin och andra vinsatser och på 7 dagar tillverka sitt hemgjorda vin. Även öl för hemtillverkning finns att köpa i vissa butiker. Jag tror inte bara specialbutiker säljer sånt här utan även större livsmedelsaffärer. Visserligen är hemgjort vin inte särskilt gott men det har ju inte med saken att göra och smaken är ju olika. På sju dagar har man 23 liter (äckligt) vin för en billig penning. Hittade det här vinet 119 kronor för 20 liter , färdigt på sju dagar. Säljs inte av Systembolaget.

Systembolaget har sedan vi gick med i EU också släppt sitt importmonopol. Eller för att vara korrekt var det bolaget Vin och Sprit som ägs av Systembolaget som hade monopol på import av öl , vin och sprit. Nu kan vem som helst starta ett företag och importera drickbart men det får bara säljas till Systemet och restauranger.



Det känns som att Systemets monopol urholkas mer och mer och det är nog bara en tidsfråga innan vi får se vin och rom i hyllorna på ICA och Konsum. Egentligen inte mig emot även om jag gillar Systembolaget också. Dom har ju ett helt enormt utbud och kunnig personal. Lite höga priser men jag är ingen storkonsument så det kan jag ta dom få gånger jag köper något. Det utbudet kan ingen livsmedelsaffär hålla och dom kan snabbt ta hem allt som finns både i deras ordinarie katalog och i beställningssortimentet. Dom kan också hjälpa till om man vill importera något som inte finns. Fast då krävs det att man köper en hel låda. Den tjänsten verkar en aning överflödig nu när man själv kan importera för privat bruk.

Iallafall jag får känslan av att Systembolagets monopol sakta men säkert håller på att avskaffas. I morgon eller nästa år kan vi inte köpa vin på ICA , det kan dröja länge (eller gå ganska fort) men förr eller senare tror jag faktiskt vi kommer att kunna göra det oavsett om man gillr det eller inte.

På tal om något annat har vi haft väldigt varmt och skönt flera dagar nu. Jag som älskar värme kan absolut inte klaga. Mina barn har badat i en sjö både lördag och söndag. Själv tycke jag det var lite väl kallt i vattnet så jag nöjde mig med att bada fötterna men många andra badade. Nu faller ett vackert stilla sommarregn utanför mitt fönster och solen lyser.

torsdag, juni 07, 2007

nationell identitet och språk

Hittade ett intressant inlägg hos Tolken där hon skriver att vissa forskare inom tvåspråkighet anser att efter fem års åldern är det för sent att lära sig ett nytt språk utan brytning. Jag tvivlar dock på den teorin utan tror det är mycket individuellt men som sagt jag är inte särskilt kunnig i forskning kring tvåspråkighet. Vidare resonerar Tolken att det kanske är där någonstans den nationella identiteten grundläggs. Det kan jag heller inte svara på. Jag tror att många som växer upp med två kulturer och två språk känner sig lite både och.

Jag har träffat svenskar som fötts och bott hela sitt liv i andra länder som känner sig väldigt svenska. Jag har också träffat människor som känner tvärtom som har växt upp i Sverige med utländska föräldrar men känner sig helt och hållet som svenskar. Jag har till och med träffat dom som inte kan föräldrarnas eller ena förälderns språk och haft svårigheter att kommunicera med släktingar i landet föräldrarna kommer ifrån. Det här är ju för övrigt ett känt problem i vissa Latinamerikanska länder där mor- och far-föräldrarna talar ett indianspråk och bristfällig eller ingen spanska och barnbarnen talar bara spanska. Jag tänker på länder som till exempel Guatemala , Bolivia , Peru och några till.

Fast jag tror att man kan känna nationell identitet till ett land dit man kommer som vuxen eller ett land man bara bott i några år. En svensk som flyttar till tillexempel Spanien , Italien , Frankrike , Australien eller vilket land det nu är kanske ganska omgående känner att han eller hon har "kommit hem" och även om personen flyttar tillbaka till Sverige ganska snart kanske han eller hon känner sig mer spansk , italiensk , fransk eller australisk. Fast det tror jag gäller för ett fåtal.

Naturligtvis tror jag att man även kan känna nationell identitet som vuxen. En vuxen svensk som kommer till ett nytt land och stannar där resten av livet eller iallafall väldigt länge kommer i många fall , men inte alltid , att känna sig mer som innevånare i det nya landet. Så beror det naturligtvis på hur man lever i det nya landet. Har man umgänge och arbetskamrater från det nya landet eller umgås och arbetar man mest med svenskar? Det spelar naturligtvis stor roll för hur nära det nya landet man kommer. Umgås man väldigt lite eller inte alls med svenskar och kanske skaffar familj i det nya landet borde ju med tiden det nya språket ligga en närmare än svenskan man nästan aldrig talar. Fast det vet jag ju inte och det är säkert också väldigt individuellt.

En otroligt viktig och självklar sak om man vill leva i ett annat lands kultur är språket. Behärskar man inte det så kommer man troligen alltid att känna sig utanför och såsom att man inte hör hemma.Trots att jag i flera år av och till har bott i Spanien och rest i spanskspråkiga länder har jag svårt att säga att jag talar flytande spanska. Visst jag kan säga allt jag vill , läsa böcker och tidningar , se film, skriva o.s.v Jag förstår både slang och "fint" språk. Jag känner igen dialekter och spanska från olika länder (i ärlighetens namn inte alltid vissa områden och länder har inte lika distinkt dialekt som andra och vissa områden är jag inte så van vid så jag direkt kan höra att dialekten kommer därifrån). Jag kan prata extremt propert och jag kan svära ohyggligt mycket. Men jag gör misstag när jag pratar, ibland hittar jag inte ord jag söker och får ta en sämre synonym eller fråga och jag gör grammatiska fel. Tyvärr hör jag mina grammatiska fel nästan samtidigt som jag har sagt dom. Det är oftast bara små petitesser och absolut inte jämt men det stör mig enormt när jag gör fel eller inte hittar ord. Jag tycker själv inte att jag har någon svensk brytning men det tror jag många infödda spanjorer tycker för jag brukar få höra att min spanska är utmärkt men sen få en fråga varifrån jag kommer.

Det här blev en utvikning om språk och det var inte riktigt meningen att det skulle bli så här långt. Min fråga var egentligen när och hur den nationella identiteten grundas och på vilka sätt man kan känna nationell identitet till ett land man inte växt upp i. Eller egentligen ville jag kanske bara kommentera Tolkens intressanta inlägg i frågan och hoppas på intressanta kommentarer här på min sida.

onsdag, juni 06, 2007

nationaldagen

Tänkte att jag borde skriva någon rad om att det är nationaldag i Sverige idag. Precis som dom flesta svenskar har jag inte firat utan bara tagit det lugnt och njutit av sommarvärmen. Jag ogillar inte på något sätt Sverige , tvärtom , bortsett från klimatet tycker jag det är ett bra land att leva och bo i. Fast någon större längtan efter att klä mig i folkdräkt, vifta med flaggan och sjunga nationalsången har jag inte. Inte heller att åka till Skansen och spana in kungafamiljen i folkdräkt och lyssna på tal känns särskilt lockande. Ett lågmält (typiskt svenskt?) firande med kaffe och tårta i syrenbersån lockar mer.

Vad är det egentligen vi firar? 1523 den här dagen valdes Gustav Vasa till svensk kung. Fast är det verkligen något att fira? 6 juni 1654 abdikerade drottning Kristina men det känns inte heller som något att varken fira eller sörja. 1809 den här dagen antogs 1809 års regeringsform som kom att gälla fram till 1975. Men fira en gammal regeringsform känns inte så spännande.



Dom flesta svenskar väntar nog två veckor med att fira ordentligt. Kanske borde vi istället göra midsommarafton till nationaldag. Där finns levande traditioner och svenskar går man ur huse för att fira. Bor man i stan ska man helst ge sig ut på landet , dansa runt midsommarstången , njuta av grönskan och titta djupt i flaskan.

Den 6 juni känns som en vid skrivbordet konstruerad och påtvingad dag utan några folkliga traditioner knutna till sig. Ville man skapa den hr dagen för att vi svenskar ska ha lika skojigt som norrmän , fransoser och många andra? Fast i väldigt många länder är man lika dåliga som vi på att fira.

spelkort

Egentligen tillhör jag dom som tycker det är roligare att skriva om små vardagliga saker. Eller ska jag vara ärlig så vill jag nog ha en blandning av både små vardagliga saker och lite mer seriösa ämnen. Nu när jag inte längre bor i Spanien är det svårare att komma på och se dom där små skillnaderna mellan Spanien och Sverige.

Idag slog det mig att spanjorer som spelar kort använder en helt annan kortlek än våran svenska. Jag är själv ingen inbiten kortspelare men vid poolen i mitt hus i Madrid satt en hel del grannar och spelade kort. Jag tycker att dom spanska spelkorten är väldigt vackra.




Kortlek heter baraja de cartas på spanska och dom fyra färgerna i den spanska leken kallas oro, basto, espada och copa. Det finns även andra länder än Spanien som har egna kortlekar som till utseendet skiljer sig från den svenska som vi är vana vid.



Om jag inte minns fel är våran typ av kortlek en så kallad engelsk-fransk lek som är vanlig i Nordeuropa och Anglosaxiska länder. Man tror att spelkort användes redan på 800-talet i Kina. Till Europa kom dom på 1300-talet via det muslimska väldet. Bland morerna i Spanien var olika kortspel populärt och därifrån spred det sig till övriga Europa. I Sverige blev det inte populärt förrän på 1700-talet.

tisdag, juni 05, 2007

text till nationalhymn

I morgon är det ju Sveriges nationaldag. Jag tänker inte fira med flaggviftande och nationalsången utan ha en lugn och skön dag i det soliga vädret med mina barn. Spaniens nationaldag infaller 12 oktober och man har en av världens äldsta nationalsånger. Den komponerades under 1700-talet. Men Marcha Real (betyder kunglig marsch och har inget med fotbollslaget Real Madrid att göra) saknar text. Det är faktiskt en av dom få nationalsånger i världen som inte har någon text. Så när dom brittiska fotbollssupportranran stämmer upp i God Save the Queen eller om svenska sjunger Du gamla du fria är det tyst på den spanska supporterläktaren när nationalhymnen spelas.

Idag läste jag att man har tillsatt en grupp som ska skriva en text till den spanska nationalhmnen. Under Francoåren gjordes ett liknande försök men den texten blev aldrig populär. Det sägs att inte ens Franco gillade den. Vi får väl se hur det går den här gången.

ETAs vapenvila är över

Jag har inte skrivit särskilt mycket om ETA. Dels saknar jag kunskap om dom och dels är jag som många spanjorer och utlänningar som bott i Spanien och följt spanska nyheter väldigt less på dom. Förra året inledde dom dock en vapenvila. Något som fick många spanjorer att jubla. I december genomförde dom sen ett bombattentat vid Barajas , flygplatsen i Madrid. I morse kom ett pressmeddelande att vapenvilan är över. Så för att citera Anna i Malaga har människor i Spanien en liten "sommarkampanj" att vänta.

Jag har ganska dålig kunskap om ETA men namnet är en förkortning av Euskadi Ta Askatasuna vilket är baskiska och betyder Baskernas land och frihet. I Baskien har man ett gammalt och säreget språk som inte är släkt med något annat språk och man har en väldigt egen kultur om man värnar. Det är synd att ETA ibland blivit synonymt med Baskien som är ett underbart vackert landskap med Spaniens godaste kök och en intressant kultur. Staden San Sebastian är en verklig pärla som jag rekommenderar alla som har möjlighet att besöka.

ETA som bildades 1959 hade om jag förstår det rätt ett visst stöd under Francos diktatur. Trots Francos effektiva säkerhetspolis lyckades man under diktaturens sista år genomföra en rad mord och attentat. Det mest kända skedde i december 1973 då landets premiärminister amiral José Carrero Blanco sprängdes till döds av en bilbomb i Madrid. Bilvraket finns än iag att beskåda på armémuséet i Madrid. Franco som redan då var sjuk (han dog i november 1975) hade planer på att låta JoséCarrero Blanco ärva makten och låta diktaturen leva vidare. Därför fick just det här attentatet en hel del stöd av spanjorer som var trötta på diktaturen.

Idag ser ju Spanien annorlunda ut. Det är ett demokratiskt land man är medlem av EU, NATO och diverse andra internationella organisationer. Man har regelbundet demokratiska val , åsiktsfrihet och religionsfrihet råder.

ETA borde också kunna anpassa sig till dom nya tiderna. I en demokrati kan man väl med demokratiska medel driva sina frågor om det nu är självständighet för Baskien , Lappland , Skåne , Gotland eller något annat. Istället för bomber får dom väl demosterar , skapa opinion , skriva insändare , affischera , bilda oganisationer och parti eller vad dom nu vill. Ett parti finn faktiskt. ETAs politiska gren Herri Batasuna. Fast deras inflytande är litet och idag verkar ite majoriteten av innevånarna i Baskien intresserade av ett självständigt Baskien.

Trots att jag inte är rojalist utan snarare tvärtom vill jag citera en bit av ett tal spanska kungen Juan Carlos höll för några år sen "Det enda som inte ändrats i Spanien under dessa 25 år av demokrati är att ETA fortsätter mörda. Terrorismen är det allvarligaste problemet för Spanien nu men tillsammans kan vi genom att försvara demokratin lösa även detta"

Läs också vad Carin och Anna och Thomas Gustafsson skriver om att ETAs vapenvila är över.

måndag, juni 04, 2007

tzay

Idag har jag premiärätit tzay Genom Barajagjohannas blogg hörde jag för första gången talas om vegetariska grillspett av sojaprotein vid namn tzay. Dom var ganska dyra. Jag betalade 13.50 styck för marinerade grillspett. Dyra men väldigt goda. Fanns två marinader så jag köpt ett av varje och caribean curry var betydligt godare än texas honey. Lite knepiga att få tag på var dom också. Letade i flera affärer. För den som bor i Uppsalatrakten och vill prova finns dom på ICA Kvantum i Gränby centrum , i delikatessdisken.


Bilden är från Barajagjohannas blogg

Helgen har varit bra. Familjeutflykt med barnen och deras pappa som är på besök från Madrid. Jag har fått födelsedagspresenter igen och spanska godsaker som t.ex god spansk ost , fino mm. Ett femårskalas har jag och dottern också hunnit med. En kompis till henne fyllde fem. Jag har hunnit plugga en del och fått två sovmorgnar. Något jag ofta saknar för jag avskyr att gå upp på morgonen men måste även på helger eftersom barnen vaknar. Vi är skilda , bor på olika ställen men är inte ovänner och då och då är det trevligt att göra något tillsammans med barnen som vi faktiskt har ihop. Något som barnen också uppskattar.

Dessutom har ju sommaren äntligen kommit till Sverige. Väldigt trevligt med sol, värme och blå himmel. Jag har till och med lyckats få en svag solbränna trots mycket innesittande över böcker.

Hade lite planer på att göra något roligt barnfritt i helgen när jag hade någon som tog hand om barnen men jag känner fortfarande ingen att ringa och föreslå bio eller utekväll. Har bara bott här i två månader så någon gång ska jag väl lära känna folk men ibland känns det lite ensamt och svårt att lära känna nya människor. Så istället för bio eller utekväll på egen hand tyckte jag det var ganska trevligt att ha en annan vuxen på besök att umgås med. Jag komme ju att ha barnvakt fler gånger och möjlighet att göra trevliga saker. Får bara lite utekvällssug när värmen kommer , uteserveringar öppnar överallt och jag inser att jag inte varit på fest eller haft en utekväll sen oktober.

Fast nu skulle det här inte bli så personligt , även om alla tips på hur man lär känna folk är välkomna, utan jag skulle ju skriva om vegetarisk grillning. Ni som inte har provat tzay borde verkligen göra det. Mycket gott. Man behöver absolut inte vara vegetarian för att uppskatta det. Tyvärr lite dyrt men någon gång kan man väl unna sig såna läckerheter. Jag kommer absolut att göra det igen.