Ikväll såg jag reprisen av Fredrik Lindströms roliga och ibland träffsäkra program Världens modernaste land om svenskar och svenskhet. För er som inte såg det i vintras går programmen i repris på söndagkvällar och man kan också titta via svt.se. Rekommenderas!
I kvällens program förundrades en spanjorska över att svenskar inte tog med sina respektive på firmafester. Hon tyckte också att vi skulle umgås , festa och ha kul hela familjer , alla generationer, och klagade på att barn umgicks för sig, föräldrar för sig och äldre för sig.
För dom flesta är det självklart att frun/flickvännen/sambon/maken/pojkvännen stannar hemma när man går på firmafest. Fast varför då egentligen?
En tanke som slog mig är att vi svenskar ofta delar in vårt umgänge i grupper. Umgås jag med gamla barndomsvänner kan jag inte ta med en jobbarkompis , ska jag ut med dom jag spelar Korp-fotboll med kan jag inte ta med min kusin , ska jag träffa några gamla kursare från universitetet kan inte min barndomskompis följa med o.s.v
Många umgås kanske ensamma eller med andra par när dom är med sin respektive och träffar alltid kompisar utan respektive.
I dom flesta andra länder är det okey att ta med både barndomskompisar , fotbollskompisar , jobbarkompisar och respektive när grannen bjuder på fest. En kvinna som bott i Egypten berättade för mig att folk "alltid" kom försent och hade med tre kompisar när man bjöd hem dom. Vilket bara ansågs som trevligt , ju fler desto roligare.
Nu generaliserar jag naturligtvis enormt mycket. Självklart är inte alla svenskar så här. Men lite grann känns det som att umgås man med dom kan inte dom vara med. Ska man träffa några ute kan man inte bara ta med tre kompisar utan att det bestämts innan. Nu blev det här inlägget lite luddigt men jag hoppas ni förstår. Jag har inte kollat den här teorin med någon så jag kanske har helt fel. Protestera gärna i så fall!
måndag, juni 25, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Helt sant! Så är det även i Finland. Jag som lärt känna folk i olika sammanhang har själv delat mina kompisar i "barndomskompisar", "skolkompisar från gymnasiet", "skolkompisar från folkhögskolan", "skolkompisar från sverige", kompisar från sverige" osv. Varför vet jag inte.
Det är först under de senaste två åren som jag medvetet börjat försöka blanda grupperna. Vilket i och för sig är svårt med tanke på att alla bor på olika håll....
TÄnker inte protestera, precis sâ tycker jag det är!
Jag håller också med och så är det även i Frankrike. Jag tycker att det är särskilt logiskt när det gäller firmafester, de är ju gjorda så att man kan umgås bland arbetskamrater!
Om man däremot är den som står för festen eller middagen eller motsv. så får man gärna blanda grupperna tycker jag.
Haydee - ja det är märkligt att människor umgås i så strikta grupper. Precis som du har jag mina vänner väldigt utspridda i Sverige och världen så det är svårt att samla alla. Jag har på gott och ont flyttat ganska mycket
Anna - skönt att få medhåll ;)
Fred - jo just firmafester tycker jag är för jobbarkompisar men man kan ju ta med en eller ett par jobbarkompisar när man ska träffa barndomsvänner eller något. Jag kan väl heller inte helt hålla med spanjorskan att man ska ta med respektive på firmafest. Fast inte helt säga emot heller. Man ka väl ha firmafester för bara kollegor ibland och ibland kan familjen vara välkommen kanske.
He-he, ta med familjen pâ firmafesten? Dâ kan man ju inte släppa loss, dvs om man har en Julia Cesar till fru som säger -Stopp Göte, nu räcker det! (självklart handlar det inte om mig utan om "andra" typiskt tystlâtna svenskar som kommer i islossning när det vankas gratis sprit som företaget betalar)
Mâste tillägga att svenska firmafester troligen är speciella pâ annat sätt. Har varit pâ firmafester (nâja Chalmers) där inte bara doktorer mm var närvarande utan även vaktmästare, verkstadsmekaniker och städerskor var med pâ julfesten. Svensk jämlikhet! Kan nog bara hända i Sverige.
Per - nja jag vet inte , kan varken hålla med eller säga emot. Men om ett mindre företag i utlandet har firmafest nog borde väl även vaktmästare och städare vara med då? Fast det varierar säkert myket mellan olika länder och kulturer
Skicka en kommentar