onsdag, juni 13, 2007

Danska fördomar



Läste om två journalister som skrivit en bok om danskars fördomar om svenskar. Eller boken var riktad till danskar så den handlade mer om att ta bort danskarnas fördomar om svenskar. Enligt författarna har många danskar ett luddigt begrepp om hur Sverige fungerar och dom fem vanligaste fördomarna är:

1. Man får bara handla för en viss summa/en viss mängd per år på Systemet. Annars kommer socialen på besök.
2. Förbudssverige. I själva verket är Danmark mycket mer detaljreglerat och byråkratiskt än Sverige.
3. Svenskar super. I verkligheten är det danska ungdomar som toppar listan över vilka som super mest i Europa.
4. Svenskar är torra och tråkiga. Det finns inga belägg för att danskarna på något sätt skulle vara roligare.
5. Svensk mat är hemsk. Många danskar har bekantat sig med svensk mat på vägkrogar längs motorvägen mot Småland. Knappast representativt för svensk matkultur.

Eftersom jag tycker det är lite kul med kulturkrockar eller kulturmöten , skrattade jag gott när jag läste det här. Jag känner två danskar som har bott i Sverige i ganska många år. Dom har sagt till mig att den vanligaste fördomen är att svenskar super så himla mycket. Vi klarar tydligen inte av att dricka alkohol i lagom mängd. Det finns ett danskt skämt som låter ungefär "Håll staden ren , följ en svensk till färjan"

En annan sak som mina danska vänner har påpekat är att många danskar tydligen tycker att det svenska språket låter väldigt vackert.

Utan att ha hört mig för tror jag det finns fördomar i Sverige om att danskarna ska vara så otroligt gemytliga. Man ser Danmark som ett lite flummigt land av hippies som lever kvar i 70-talet. Man är så pacifistiska att fotbollssupportrarna under VM i Frankrike 1998 kallades "roliganer"till skillnad från brittiska huliganer. Danmark är landet där man alltid "hygger sig" med mat och dryck och gärna röker. Danskarna betraktas lite som Skandinaviens sydeuropeer fast mer flummiga och mer liberala och tillåtande.

Som alltid när jag skriver om kulturskillnader är det skämtsamt och med grova generaliseringar och inget som ska tas på för stort allvar.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, de var ju märkliga tankar de hade om oss svenskar. Men det där med att man får handla för en viss summa på Systemet kanske vore en bra idé, hehehe...

Det jag tänker när jag hör Danmark är Christiania, knark och röda korvar. Haha.

Thérèse sa...

Johanna - ha ha , förr fans det listor på Systemet med namn på folk som var spärrade. 14000namn har jag läst att dom hade som mest i sina listor. Då och då blinkade en lampa vid kassan och då skulle man kolla om den som handlade just då var med på en sån lista. Det var människor med alkoholproblem och sånt som hamnade på dom listorna. Fast det medförde ju ökad langning. När vi hade motbok i Sverige fick man ju bara handla en viss mängd i månaden/om året eller hur det nu var. Olika personer fick olika mängd tilldelat sig. Man fick ansöka om motbok och det var inte säkert man fick ansökan beviljad.

Tror inte du är ensam om att tänka på röda korvar , knark och Christiania och kanske ett grötigt språk...

Thérèse sa...

Johanna - som fortsättning på mitt svar
jag kikade lite i Nationalencyklopedin och hittade att det genomsnittliga tillåtna inköp på en motbok var 1.82 liter alkohol i månaden. I dessa bag-in-box tider känns det ju väldigt lite....

Unknown sa...

Jag tänker på Perikles som säger till Preben -Du, hven smaeger en Tuborg best? -Hver gang! (kankse inte ordagrannt återgivet).

Motbokens dagar upphörde väl på 50-talet för övrigt? Konstigt att danskarna tror att vi har kvar det systemet fortfarande, fast med tanke på alla fulla svenskar som åker till Danmark för och bunkra är det kanske inte så konstigt. Det är vidare ganska ovanligt att danskar besöker Sverige har jag hört. Vet inte om det stämmer?

Thérèse sa...

Per - haha den ölreklamen minns väl dom flesta. Står inte det fortfarande på Tuborgs burkar? Motboken fanns från 1917 eller 1919 - 1955 om jag inte har helt fel. Konstigt system. Inte minst väldigt orättvist då välbärgade med fina titlar hade en tendens att få mer ranson än fattiga utan titlar. Kvinnor fick mindre ranson än män mm. Min farmor hade faktiskt kvar sin motbok så jag har sett en iallafall. Hon dog för 10 år sen och jag vet inte var hennes motbok finns idag om den inte är kastad. Det sägs att när motboken avskaffades samlades mängder av människor för att kanske sina motböcker Stockholms ström och kanske även på andra platser i Sverige