tisdag, september 25, 2007

lite spanienlängtan och spansk mat

Känner att jag försummat bloggen lite dom senaste dagarna. Egentligen inte av någon särskild anledning. Det känns mycket svårare att blogga från Sverige än från Spanien. I lördags skulle några vänner i Madrid gå ut och äta. Restaurangen som låg i centrala Madrid, nära Plaza Mayor, lät väldigt mysig. Tydligen skulle dom ha en fantastisk utsikt över stan och servera utsökt cocina española dvs. spansk mat. Här finns en beskrivning av stället på spanska och bilder

Personligen tycker jag att spanjorerna är lite väl mattraditionalistiska. Dom har inte alls tagit in lika mycket influenser från andra kök som man har gjort i Sverige. Jag gillar tapaskulturen då man går ut och äter lite smårätter och dricker något gott till. Enkelt men väldigt gott. Annars blev jag när jag bodde i Spanien ibland ganska less på den typiska spanska maten där man förutom vitlök inte använder särskilt mycket kryddor. Jag tycker inte spansk mat är så speciellt om jag ska vara ärlig. Naturligtvis finns det i en storstad som Madrid restauranger från hela världen om man vill variera sig när man går ut och äter. Fast nu när jag har flyttat tillbaka till Sverige kan jag verkligen längta efter att gå ut och äta på en äkta spansk restaurang och ännu mer efter att gå ut och ta några tapas. Vi hade en sån perfekt tapasbar där jag bodde som låg bredvid lekplatsen så när barnen lekte fikade vi föräldrar eller tog några tapas eller en öl eller ett glas vin. Eftersom jag knappt känner några där jag bor nu hade ett sånt ställe varit perfekt här. Det blir lite ensamt här när man ännu inte känner så många och visst undrar jag hela tiden om jag gjorde rätt som flyttade. Vet faktiskt inte , ångrar mig ibland eller saknar iallafall den spanska livstilen och det spanska klimatet och att bo i en storstad för det kan Uppsala inte ens med bästa vilja kallas.

Eftersom Spanien större delen av året har ett betydligt trevligare klimat än Sverige och det är okey att ha barer bredvid lekplatser känns det lättare att vara ute mer och träffa folk. Även om man kanske inte blir jättenära vänner träffar man ändå sina grannar på baren i kvarteret och pratar lite. På en spansk bar dricker man minst lika ofta kaffe som öl eller vin. I Sverige går alla hem och sitter hemma i sina lägenheter eller hus. Fast vädret lämpar sig inte alltid för längre utevistelser. Men idag har vi haft jättefint , soligt och varmt en sån här typisk vacker höstdag. Hoppas det håller i sig några dagar till.

3 kommentarer:

Nadia sa...

Jag har gått omkring med exakt samma funderingar och känslor hela dagen idag. Konstigt. Trodde faktiskt ett tag att min madridlängtan gett med sig men så idag så började jag tänka tillbaka på vänner, kompisar, hur underbart Madrid är, hur mycket jag tycker om staden och hur i allsinndar jag kunde flytta därifrån.
Och tapas barer..åh! Det är ju så himla gott men härhemma är det så dyrt och ofta inte ens hälften så välsmakande. I Chile hittade jag som tur var en riktigt bra tapasbar, den funkade ganska bra som substitut.

Idag kände jag att jag verkligen vill hinna med en resa till Madrid ihöst, vet dock inte om det är möjligt men så som jag kände idag var behovet akut.

Thérèse sa...

Nadia - Min Madridlängtan går lite upp och ner men ett visst sug finns alltid där. Jag hoppas också hinna med en resa i höst men vet fortfarande inte om och när jag kommer iväg.

Anonym sa...

hehe din mamma e hora:P