torsdag, september 13, 2007

brist på nyheter från Spanien och andra delar av världen

Thomas Gustafsson skriver inte bara intressanta och bra böcker om Spanien och Kuba utan han har två läsvärda bloggar som uppdateras ganska oreglbundet. En Spanienblogg och en Kubablogg. I sitt senaste inlägg på Spanienbloggen tar han upp hur svensk nyhetsbevakning av Spanien lyser med sin frånvaro och hur anglosaxiskt präglade dm nyheter vi får i Sverige är. Ett exempel är bevakningen av rättegången kring terrorattentatet i Madrid 2004 som nästan inte fått något utrymmealls i svensk media. Man kan ju jämföra med det utrymme rättegångarna kring attentaten i New York och London har fått.

Min personliga uppfattning om varför Spanien och Latinamerika och måna andra länder som Frankrike , Tyskland , Italien ,Portugal , Grekland , hela Östeuropa och väldigt många länder utanför Europa knappt går att finna nyheter om i svensk media är svenska journalisters bristande språkkunskaper. Många talar , läser och förstår engelska utmärkt men få talar , läser och förstår andra språk.

Eftersom den anglosaxiska kulturen är så dominerande i Sverige när det gäller böcker , film , musik mm. har man kanske svårt att förstå andra kulturer som den latinska. Alla som liksom jag har vistats en längre tid i Spanien märker att man lever i en kultur där den anglosaxiska kulturen inte alls har samma dominerande ställning.

Kanske behöver våra nyhetsredaktioner fler spåkkunniga och fler invandrare eller andra generationens invandrare. Kanske är det ett nytt tankesätt och en ny kultur som behövs på nyhetsredaktionerna. Eller så är det vi tidningsläsare som bör kräva att läsa fler nyheter från andra delar av världen.

För den som kan spanska kan jag rekommendera tidningen Liberacion som ges ut av svenska latinamerikaner och har nyheter från hela världen även om man fokuserar på Spanien och Latinamerika. Jag tror papperstidningen ges ut varje vecka.

Läs Thomas Gustafssons inlägg här

3 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Just det, och din synvinkel var ocksâ intressant. Jag tror ocksâ att svenskar överlag har lättare att "förstâ sig pâ" nordamerikaner än sydeuropeer. Alla vet ju att spanjorer och fransmän är lite lustiga, eller hur?
Amerikanarna har vi ju "växt upp med" och vi vet hur man pekar med hela handen osv...

Trist att vi inte lägger märke till att vi är mer lika varandra än vi tror i Europa, när det gäller en del grundläggande värderingar bland annat.

Pumita sa...

Liberación kommer ut på fredagar, säger en trogen läsare sedan flera år tillbaka. :)

Thérèse sa...

Anna - precis jag tror också vi är mer lika varandra än vi tror i Europa

Pumita - tack , jag har varit trogen läsare för några år sen , jag kanske skulle ta en ny prenumeration