måndag, september 10, 2007

11 september

Idag är det dagen som vi alla förknippar med attackerna på World Trade Center i New York 2001. Tidningarna kommer troligen att skriva massor om det och nyheterna kommer att vara fulla av det. Troligen kommer bin-Laden eller någon av hans närmaste att göra ett uttalande precis som George W Bush och en del andra ledare.

Vi minns säkert alla var och när vi först hörde om 11-september attackerna. Själv satt jag hemma framför Tvn i Göteborg där jag då bodde och ammade dottern som den dagen fyllde en månad. Klockan tre blev det extra nyhetssändningar på TV och sen kunde man i direktsändning följa när nästa plan kraschade in i det andra tornet och hur båda tornen rasade. Skev ett mail till en kompis som bor på Manhattan för att höra om hon var okey. Fick svar några dagar senare att hon , hennes familj och vänner var okey.Nu har det ju hänt en massa annat just det här datumet. Alla minns säkert att det var dagen då dåvarnade utrikesminister Anna Lindh dog av dom skador hon fått vid ett knivöverfall dagen innan år 2003.

För alla chilenare är dagen för alltid förknippad med att Pinochet år 1973 störtade den folkvalda regeringen , mördade dess president Salvador Allende och införde en diktatur som skulle vara i 17 år och driva tusentals chilenare i exil , andra skulle mördas, hamna i fängelse eller försvinna.

Fast mycket annat har ju också hänt den här dagen. Till exempel

1609 blir Henry Hudson och hans mannar dom första europeer som landstiger på Manhattan
1922 brittiskt mandat proklameras i Palestina
1944 brittiska bombflyg förstör 75% av bebyggelsen och dödar 11500 människor i den tyska staden Darmstadt
1961 Världsnaturfonden grundas i Schweiz
1972 San Franciscos tunnelbana invigs
1978 Den svenska formel-1 föraren Ronnie Pettersson dör i en olycka i Milano , Italien
1987 Svenska punkbandet Imperiet gör sin sista spelning , på Ritz i Stockholm
2004 den 1000:de amerikanska soldaten stupar i Irak

Inga kommentarer: