torsdag, september 20, 2007

boktips och filmtips

När jag skrev inlägget 8 saker om mig så var Vickan i England snäll och kom med några boktips i kommentarerna. Tyvärr har jag inte hunnit kolla dom böckerna på biblioteket än. Men jag gillar verkligen att läsa och läser ofta , mycket och gärna. Jag har fått en känsla av att det är en hel del "bokmalar" som läser här. Så jag tänkte vi kunde utbyta tips om läsvärda böcker. Jag vill också gärna ha tips på bra filmer för jag gillar att se film även om det numera ganska sällan blir av att jag hyr film eller går på bio. Men får jag bara bra tips så. Jag ska kolla upp filmen Machuca som Nadia skrivit om på sin blogg.

Först ut med tips blir väl jag då och sen hoppas jag ni fyller på i kommentarerna.

Jag är mycket förtjust i den latinamerikanska magiska realismen och då främst Gabriel Garcia Marquez. Hans bok Hundra år av ensamhet är en av dom bästa böcker jag har läst. Gillar även fler av hans böcker som till exempel Kärlek i kolerans tid och Patriarkens höst och hans självbiografi Vivir para contarla som tyvärr ännu inte finns i svensk översättning.
Tycker att Vargas Llosas Bockfesten är väldigt otäck men väldigt bra.
Isabel Allende tycker jag är en ganska ojämn författare men jag rekommenderar Andarnas hus , Eva Luna och Paula av henne.

Jag är inte så förtjust i deckare men gillar Henning Mankells böcker om kommissarie Wallander.

Salman Rushdie är en annan favoritförfattare. Särskilt skulle jag rekommendera Midnattsbarn och Morens sista suck. Midnattsbarn är en av dom bästa böcker jag har läst. Tyckte även mycket om hans reseberättelse från Nicaragua som heter Jaguarens leende. Jag har inte läst den omtalade Satansverserna och är inte så intresserad av det heller.

Gillar även V.S Naipul och kan då rekommendera böckerna Ett hus åt Mr Biswas , Vid flodens krök och hans två böcker om Indien, Indien: ett sårat land och Indien: raseri och revolt.

Bland svenska författare tycker jag att Wilhelm Mobergs utvandrarsviten Utvandrarna, Invandrarna , Nybyggarna och Sista brevet till Sverige är otroligt läsvärda.
Gillar också Eyvind Johnsons Strändernas Svall och Hans nådes tid.

Trots att jag inte är så förtjust i fantasy-böcker har jag med stor behållning läst Sagan om ringen trilogin och samtliga böcker om Harry Potter.

Alla som har eller har haft en anhörig som har missbrukat kommer att känna igen sig i Katerina Janoch bok Anhörig. Ulf Lundell skriver också om att som alkoholist sluta dricka alkohol i sin bok En varg söker sin flock.

En annan bokserie som jag blev positivt överraskad av är Jan Guillous böcker om riddaren Arn. Jag har annars inte varit så förtjust i Jan Guillous böcker särskilt inte dom om Hamilton.

Per Anders Fogelströms boksvit om Stockholms (Söders) fattiga arbetare som börjar på 1700-talet och sträcker sig fram till 1960-tal är otroligt läsvärda. Först kommer och Vävarnas barn och krigens barn sen hela serien som börjar med Mina drömmars stad och slutar med Stad i världen.

Vill man läsa en bok om Spanien så rekommenderar jag Thomas Gustafssons bok Spanien sol och skugga som verkligen är jättebra , det är även hans bok om Kuba som heter Kuba salas och konflikt i Karibien.

För den som gillar dikter måste jag rekommendera två kända poeter spanjoren Fredrico Garcia Lorca och chilenaren Pablo Neruda

Tycker också om Vibeke Olssons böcker om romerska slavar. Dom är otäcka men väldigt bra. Hedningarnas förgård , Kvarnen och korset , Sabina , Sabina och Alexander , Krigarens sköld och En plats att vila på. Läs även hennes bok Vinden går över gräset. Kan även rekommendera Molnfri bombnatt som utspelar sig i nazityskland före och under kriget.

För den som vill läsa en bok om orättvisorna i världen mellan dom rika och fattiga länderna rekommenderar jag Hans Abrahamssons Det gyllene tillfället. En bra, sammanfattande och lättläst bok.

En bok om miljö som jag verkligen gillade är Pirkko Lindbergs reseskildring med ekologiska förtecken som heter SOS Tuvalu. En annan intressant reseberättelse från Polynesien är Anders Källgårds På Pitcairn.

Listan har blivit väldigt lång redan så jag låter filmtipsen vara till en annan gång men hoppas att ni som läser delar med er av så väl boktips som filmtips.

Till sist vill jag rekommendera ett intressant blogginlägg om Amazonas som Per har skrivit här på min blogg. Ni som inte har läst det , gå in och gör det!

10 kommentarer:

Nadia sa...

Många bra böcker bland dina tips. VS Naipaul har jag dock aldrig fastnat för. Började med ett hus för Mr. Biswas men lade ner läsningen eftersom jag tyckte den var så tråkig. Har en bok till hemma av honom...kanske borde ge den ett försök.

Om jag skulle lämna några boktips (av de nyligen lästa böcker som jag har i huvudet nu) skulle det få bli Den besynnerliga händelsen med hunden av natten med Mark Haddon, en underbar och varm bok skriven ur en 12-årig autistisk pojkes perspektiv.
En annan favorit är Rasrisk av Mattias Gardell som handlar om olika typer av extremistiska grupperingar i USA (typ ku kux klan, nation of islam)helknäppt, superintressant och verkligen läsvärt!
En annan intressant bok som jag nyligen läst är Gustavus Vassa : afrikanen: en slavs berättelse
av Olaudah Equiano, en slav som levde på 1700-talet, reste världen runt och så småningom köpte sig fri.

Då det gäller spanska böcker gillar jag Javier Marias (speciellt manana en la batalla piensa en mi) och Javier Cercas.

Thérèse sa...

Nadia - Mattias Gardells bok har jag tänkt läsa. Var på ett väldigt bra föredrag med honom om Nation of Islam , den svarta muslimska rörelsen i USA som han skrev sin doktorsavhandling om.

Boken om den autistiska pojekn lät också mycket intressant. Har läst någon recension av Gustavus Vassa och tyckte det lät som en spännande bok.

Tack för bra tips. Jag borde läsa lite mer på spanska också för att hålla igång språket. Blir mest tidningar tyvärr.

Jove sa...

Har du några spanska boktips för den vars kunskaper inte sträcker sig längre än till steg 4? :)

Thérèse sa...

Jove - jag vet inte vad steg 4 är men den första bok jag läste på spanska var Cuentos de Eva Luna av Isabel Allende. Då var jag hyfsad men inte jättebra på spanska och det gick hur bra som helst att läsa. Det är en samling noveller , tror det är en bra bok att börja med. Isabel Allende skriver för övrigt väldigt lättläst spanska så börja med den och fortsätt med någon annan bok av henne är mitt tips

Anna Malaga sa...

Jättebra tips! Jag fâr nog skriva ett eget inlägg om jag ska ge dig nâgot tips..;-)

Thérèse sa...

Kom på att boken "Tillsammans är man mindre ensam" av Ana Gavalda som Barajagjohanna tipsade mig om borde ha varit med. Men jag har säkert glömt fler bra böcker. "Tillsammans är man mindre ensam" har förresten blivit film som har premiär nästa vecka.

Thérèse sa...

Anna - ser fram emot ditt inlägg med tips;)

Liam Wandi sa...

Hej. Ville bara rekommendera American Gods, Neverwhere, Anasi Boys och egentligen allt skrivet av Neil Gaiman. Am Gs ar kanske den basta boken jag nagonsinn last. Den handlar om hur invandrare till America (fran varldens alla hall) tog med sig sina gudar och gudinnor till nya landet, men glomde att halla dem vid liv. Otroliga berattelser om bl.a. Odin.

Per sa...

Jan Guillos Hamiltonböcker är ju bra tycker jag. Arn var jag däremot inte sâ förtjust i. Han har en härlig berättarstil och är mycket kunnig. Man kan nästan höra hans röst när man läser... Han gillar ju att avslöja och förnedra maktens män, särskilt säpo:)

Pumita sa...

Vad roligt att du nämner Vibeke Ohlssons böcker! Jag sträckläste dem för många år sedan, men hade totalt glömt bort dem. De är helt underbara!

Just nu håller jag på att läsa en bok som heter Brick Lane av Monica Ali. Den handlar om en ung flicka från Bangladesh som blir bortgift och hamnar hos en äldre landsman i London. Mycket intressant läsning om drömmen om att återvända till hemlandet, kulturkrockar och fördomar. Humoristiskt skrivet om intressant tema.