tisdag, september 25, 2007

frukosttips

När jag bodde i Spanien upptäckte jag hur dåliga spanjorerna är på att äta frukost. I Sverige smäller folk i sig enorma frukostar med gröt och kli och massa mackor och jag vet inte allt. Spanjorerna nöjer sig med en slät kopp kaffe eller möjligen en skiva rostat bröd för matvraken. Jag har själv alltid varit otroligt dålig på frukost och känner mycket mer spansk än svensk i det avseendet. Jag har verkligen svårt att få i mig nåt att äta på morgonen. Det är ett problem för jag blir så hungrig innan lunch. Tänkte efterlysa några tips på lättäten frukost som man håller sig lite mätt på. Något som till och med jag kanske kan få i mig för tanken på att äta på morgonen brukar göra mig smått illamående.Chocolate con churros (friterade bakverk) en inte helt ovanlig spansk frukost speciellt inte på helgerna.

5 kommentarer:

Per sa...

Det som är mest udda i spanien är deras enorma luncher! 2 hela tallrikar mat och efterätt. Det är utan att överdriva som att ta dubbel beställning på svensk lunchrestaurang. Nu har jag kanske vant mig, fast oftast blir jag däst och trött. Sen orkar man inte äta lite förrän på kvällen.

När jag är i Sverige äter jag gärna havregrynsgröt, mackor och kaffe. På lördagar gärna toppat med stekt ägg. En långdragen frukost framför TV:n eller med en bok! Här i Spanien äter jag en liten fjuttig yoghurt och kanske en rostad macka! Tacka vet jag svensk 1liters yoghurt (naturell light) som man kan fylla upp en hel djup tallrik med och sen toppa med crunch!

Trots den enorma lunchen som badar i fett (och efterätten i socker), så är inte spanjorer feta. Mycket intressant! Dom sitter inte och pillar i sig dillvippslunch som dom sen kompenserar med skräpmat och batterier av godis och mackor på kvällen. Kan det vara så?

Per sa...

Dom här churros ger jag för övrigt inte mycket för. Smakar mest inget utom frityrolja. Däremot finns det ett gott bakverk som heter Napolitana, som är som en sorts croissant med mycket chokladkräm i -gott!

barajagjohanna sa...

Jag blev jättesugen på de där friterade bakverken just nu... kommer nog inte vara det till frukosten imorgon dock. ;)

Thérèse sa...

Per - Churros som man doppar i choklad är jättegott. På helgerna funkar det förstås att äta frukost när man kan sitta länge och läsa eller prata. Fast gröt och stekt ägg låter väl mastigt även då

Johanna - dom är jättegoda , en traditionell frukost ute i Madrid efter en partynatt. Men så vilt festade inte jag när jag bodde där och dom är goda även om man inte festat innan. Det var såna jag satt och doppade i choklad när jag pluggade i södra Spanien och fick en kamera uppkörd i ansiktet och blev intervjuad om mina frukostvanor. Sen var jag TVstjärna några minuter på en lokal andalusisk kanal

Sofia sa...

Yoghurt är lent för morgon-trilskande magar tycker jag. Inte sâ spektakulärt kanske. Men till skillnad frân fil mâste man inte blanda i en massa flingor o annat som gör det svârare att smälta. Jag brukar ha flytande honung i naturell yoghurt, gott o mindre sött än de sötade yoghurtarna.