tisdag, november 13, 2007

böter för satirteckning och kunglig skilsmässa

Två serietecknare , Guillermo Torres och Manuel Fontdevila får betala 3 000 euro var i böter för tidningsomslaget där Spaniens kronprins Felipe och hustrun Letizia avbildades i sänghalmen. Guillermo Torres och Manuel Fontdevila dömdes på tisdagen för förolämpning av paret. I Spanien riskerar den som skymfar kungahuset upp till två års fängelse.
Satirtidningen El Jueves såldes raskt slut i juli när den omstridda bilden hade satts på omslaget.
Satirteckningen anspelar på den spanska bebisbonusen på 2500 euro till varje nyfött barn i Spanien som regeringenutlovade i juli.


På bilden säger kronprins Felipe "Inser du att om du blir gravid, så är det det närmaste jag någonsin kommit ett jobb i hela mitt liv"

Om bilden är rolig eller smaklös är väl upp till var och en att bedöma. Personligen tycker jag att i en demokrati bör tryckfrihet också råda och då bör man kunna publicera satirteckingar och kritisera kungafamiljen utan att drabbas av böter på 3000 euro eller riskera fängelse.

På tal om spanska kungahuset så meddelas idag att kungens äldsta dotter prinsessan Elena ska skilja sig från sin make Jaime de Marichalar. Paret gifte sig för 12 år sen i katedralen i Sevilla och utsågs i samband med bröllopet till hertig och hertiginna av Lugo. Paret bor i Madrid och har två barn som är 7 och 9 år gamla. Jaime de Marichalar drabbades för några år sen av en hjärnblödning och har varit ganska sjuk men nu tillfrisknat. Jag är inte så intresserad eller duktig på kungligheter och kungligt skvaller men jag har för mig att jag har läst någonstans att Elena är lärare och Jaime jobbar på bank. Båda är 44 år gamla har jag kollat upp.

Den som är intresserad kan läsa mer om skilsmässan och parets 12 år tillsammans här (på spanska)