onsdag, november 14, 2007

TårtanKände bara att jag måste dela med mig av det här avsnittet av barnprogrammet Tårtan.

Tårtan är ett klassiskt svenskt barnprogram från 1972. Programmet handlar om tre bröder – Frasse, Janos och Hilding – som lämnar sjömanslivet och av en händelse blir ägare till ett bageri.
De tre bröderna vill bara köpa något gott på Ellens bageri, men innehavarinnan har tröttnat på bageriet och skänker hela butiken till de tre sjömännen. De blir överlyckliga då de nu kan gå i land på riktigt. Ingen av dem kan någonting om bakning, men lyckligtvis har Ellen lämnat receptet på sin allra godaste tårta. Ingredienserna är "socker, grädde, nötter, mandelflarn, en liten ros av marsipan, smörkräm, krikon, snabbkräm, gott gelé, Frasses deg, en flaska saft och så en liten klick med sylt". Receptet tonsattes och blev en populär sång, och även seriens signaturmelodi.

De tre bröderna driver bageriet på ett sätt som inte når upp till gängse hygieniska krav. Detta är också anledningen till att myndigheterna i seriens sista avsnitt stänger bageriet, varvid de tre bröderna motvilligt blir tvungna att gå till sjöss igen.

Tårtan finns sen flera år att köpa på dvd.

18 kommentarer:

per sa...

Tååååårtan! En gammal kultklassiker! Carl-Johan de Geer gjorde även Dr. Krall, där han spelar gamla låtar som "gamle svarten" bla. Synd att konditoriet inte finns kvar på söder längre. Kommenterade den en gång på min gamla blogg (klicka länk)

Thérèse sa...

Per- Ja , tårtan är en klassiker. Kul att du också har skrivit om den.

Monica sa...

och jag minns att jag aldirg var särskilt entusiastisk! Jag såg det naturligtvis, det fanns ju liksom inget utbud...och inga videor, inga dvds, och inte ens dataspel, så man tittade snällt på vad som visades i tv!
(men, visst är nostalgifaktorn hög, även om jag inte gillar det så värst...)

Thérèse sa...

Moica - håller med om att det inte fanns nåt utbud. Jag var inte så förtjust i Staffan Westerbergs grejer och clownen Manne men ändå tittade man för det fanns inget och idag blir man lite nostalgisk eller kan iallfall skämta om såna program. Tror inte dagens barn som har större utbud skulle bli så enormt fascinerande av mycket vi såg.

Nadia sa...

Tårtan är lite före min tid så jag har noll koll. Jag ju förstått att du gillar den men det finns ju många andra som inte gör det. Varför är den egentligen så omdiskuterad? Varför är den så kontroversiell?

Cliff Hanger sa...

Du har helt klart blivit smittad av 70-talsper!

Per sa...

nadia: Hmm, var den kontroversiell? Den var ju ganska skoj, fast lite konstig ocksâ. Kanske en del tyckte att barnprogram skulle handla om sagor alá princessan pâ ärten eller barnen i bullerbyn, och inte nân skakig svart-vit dogma med vuxna som gör konstiga karraktärer? Det är alltid folk som klagar pâ TV, även nu...

cliff: Jag hoppas att jag smittat mânga!

Nadia sa...

Per:Kontroversiell var kanske att ta i lite i överkant men jag hittade inget bättre ord. Jag har emellertid fått uppfattningen att det finns en hel del som menar att tårtan inte var lämpligt som barnprogram och då är jag nyfiken på varför eftersom jag inte har sett serien.

Thérèse sa...

Nadia - jag vet inte riktigt varför den är så kontroversiell om den nu är det. Kanske för att den är ganska konstig , i svartvitt , bagarna är märkliga karaktärer som pratar dialekt. Den avviker ju en del från traditionella sagor. Kanske är det en sorts saga för vuxna eller parodi på barnprogram egentligen. Jag är gammal nog att minnas när den gick på TV men precis som Monica skriver i sin kommentar fanns det liksom inget utbud då. Man hade bara 1an och 2an , ingen video , dvd eller internet. Så alla såg dom barnprogram som gick. Det är nog därför jag blir lite nostalgisk och tycker Tårtan och Vilse i pannkakan och sånt är kul idag även om jag kanske inte var överförtjust som barn. Så avviker dom här programmen verkligen från dom barnprogram mina barn ser idag.

Thérèse sa...

Cliff hanger - det var han som skickade mig youtube-länken kan jag avslöja men han är dålig på att blogga numera.

Per - precis det är ett skojigt men lite konstigt barnprogram

Pumita sa...

Jag är ju inte uppvuxen med varken Tårtan eller Pannkakan så jag kan inte säga så mycket om det här men nu i dagarna har jag fått riktiga nostalgitripp när jag hört Astrid Lindgren läsa sagor. Hon är bäst!

Cliff Hanger sa...

Ja, Per är faktiskt extremt dålig på att uppdatera. Jag plockade därför bort honom från min länklista. Men om han skärper sig kommer han tillbaka på den.

Per sa...

Cliff: Jag har fått problem med den. den har transformerats in i nåt konstigt spanskt läge, så jag kan inte ens lägga in en vanlig bild. försöker fundera ut vad för konstiga ändringar som gjorts...

Per sa...

Ok threse och Cliff. Jag lyckades klura ut felet idag och har uppgraderat(!), med lite ny look osv.

Pumita sa...

Per: Klickade på din länk (namnet här ovan) men fick kalla handen. Är bloggen bara för vissa utvalda? :)

Pumita sa...

Längre upp i första kommentaren funkade det visst...

70-tals Per sa...

aha, nej det är nog att min användarprofil som jag använt förut var tillknasad på nåt sätt. nu skall den fungera

Tolken sa...

Nu kör vi månadens inlägg november om svenskhet.