söndag, november 11, 2007

¡Por qué no te callas!Just nu pågår det 17de iberoamerikanska mötet , Cumbre Iberoamerican, som som samlar länder på iberiska halvön och Latinamerika , i Chiles huvudstad Santiago. Officiellt handla om hur socialpolitiken kan förbättras. Men det har varit en del motsättningar och gräl. Dels ett gräl mellan Argentina och Uruguay om finländska Metsä-Botnias nu startklara massafabrik nära de två ländernas gräns, dels öppna politiska motsättningar mellan den Venezuelaledda revolutionära vänstern och den mittenvänster som representeras av Brasilien och Spanien. Bolivias president Evo Morales klagade i sitt tal över att kolleger ser honom och Chavez som Latinamerikas vänstervariant av de senaste årens stående politiska skämt om Storbritanniens Tony Blair som USA-presidenten George Bushs knähund.
- På grund av kamrat Hugo Chavez ovillkorliga stöd behandlar de oss som djur - han är den store och jag är den lille, sade Morales.

Men det som har fått mest uppmärksamhet är när Venezuelas president Hugo Chavez Frias kallade Spaniens förra premiärminister José Maria Aznar för
en fascist och en rasist. Då ville Spaniens nuvarande premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero försvara sin företrädare och påpekade att Aznar åtminstone var demokratiskt vald. Men Chavez ville inte tillåta Zapatero att tala till punkt utan avbröt hela tiden och till slut ilsknade den spanska kungen Juan Carlos till och sa till Chavez ¡Por qué no te callas! Varför håller du inte tyst! Nu är ju det här med att avbryta inget ovanligt varken i Spanien eller Latinamerika utan snarare tvärtom fast inte på såna här möten så klart.

När Nicaraguas president Daniel Ortega senare höll ett anförande och sa en massa saker om Spanien lämnade kungen mötet i vredesmod. Men
mötesvärdinnan, Chiles president Michelle Bachelet lyckades lugna ner stämningen och gav ordet till Zapatero som sa
-
Man kan vara radikalt oenig utan att bli ohövlig.
Vilket möttes av en hel del applåder från övriga mötesdeltagare.

Nu tänkte jag inte gå in på någon politisk analys av det här. Man kan ju inte låta bli att tycka att Chavez ibland beter sig som en upprorisk tonåring , ja lite punk faktiskt. Som en tonårig punkare på släktmiddag som häver ur sig saker för att chockera släkten. Han slänger ur sig kommentarer som chockerar dom korrekta politikerna. Ofta helt odiplomatiskt och vid helt fel tillfälle. Det som funkar när han håller tal till sina anhängare är kanske inte lika smidigt på toppmöten och i FNs generalförsamling där han inför chockerade deltagare antydde att George Bush var djävulen. Men man kan ju inte anklaga den frispråkiga Chavez för att vara tråkig. Jag tillhör nog dom som iallafall hittills tycker mer positivt än negativt om Chavez.

Spanska kungen var inte heller särskilt diplomatisk som bad Chavez hålla tyst. Han är väl inte heller känd för att alltid säga dom mest diplomatiska saker och att han gillar att ta sig ett glas mer än han borde är också välkänt precis som hans älskarinnor är en offentlig hemlighet i Spanien. Även om han inte är lika punk och kommer med lika extrema uttalanden som Chavez är den spanska kungen inte heller tråkig.

Anna och Nadia har också skrivit om bråket mellan Chavez och spanska kungen.


Kung Juan Carlos stormar ut från mötet

6 kommentarer:

Nadia sa...

"En tonårig punkare på släktmiddag" tycker jag var en väldigt träffande beskrivning av Chávez. Han känns ibland väldigt obstinat och prepubertal, som om han gör och säger saker enbart för att väcka uppmärksamhet och hälften av det, egentligen bara är teater.

Thérèse sa...

Nadia - håller med om att han känns väldigt obstinat och pubertal ibland. Fast han vet ju hur man väcker uppmärksamhet och får rubriker. Så känns det lite som att han ibland inte fattar att det kanske inte är så smidigt och diplomatiskt att använda samma retorik i mer internationella sammanhang som när han talar till sina anhängare. Fast han är ju ganska rolig också när han inte följer normer...

Monica sa...

Fast jag blir nyfiken - vilka är de positiva sakerna runt Chavez? Du tycker mer positivt än negativt. Det vore oerhört intressant att höra!

(jag hâller med en del vänster-"tyckare" här - kungen gjorde inte rätt, med man är glad att han gjorde det!) (jag hoppas ocksà att svenska medier visade hela episoden. Dessutom var det när Daniel Ortega satte igâng med div andra kommentarer om spanien som kungen gick ut i protest, inte vid Chavez, som överhuvudtaget inte hade ordet, därför hörs inte sâ tydligt vad han säger, han gapar under Zapateros inlägg, och hans mick är självfallet inte pâslagen eftersom han inte har ordet!)

Thérèse sa...

Monica - Alltså jag är varken mot eller för Chavez. Han är väldigt speciell och kontroversiell och uppför sig inte särskilt bra i såna här sammanhang. Det är extremt oförskämt att gapa när Zapatero pratar som han gör även om han inte hörs så väl.

Men det jag väl tycker är positivt med Chavez är ändå att han talar om fattigdomsbekämpning och analfabetisering. Vissa saker har också gjorts i Venezuela för att lära vuxna analfabeter att läsa, bygge av bostäder till fattiga och läkarvård. Tidigare presidenter i Venezuela har inte talat om den fattiga befolkningen alls.

Trots att Chavez kan uppträda maktfullkomligt och ibland i pressen framställs som någon slags halvdiktator är han folkvald , flera gånger. Han har också låtit hålla massor av folkomröstningar vid ändringar i lagar och konstitutionen.

Naturligtvis är inte någon automatiskt bra för att han är folkvald. Utan det är främst hans vilja , eller åtminstone säger ha att han vill , bekämpa fattigdomen i landet och genomförs det och fungerar så är det mycket bra. Nu vet vi ju ännu inte hur det kommer att gå för Venezuelas fattiga under Chavez så jag är väl försiktigt optimistisk. Men också medveten om att jag kan ha helt fel

Monica sa...

Jag är definitiv ingen venezuela-kännare, men, min åsikt är att han är - POPULIST. Med mycket stora bokstäver. Just mötet i Chile handlade om socialpolitik, där tydligen Chile och Brasilien försökte propagera för en form av socialdemokratisk politik, ant är Argentina med på samma linje, med just som målsättning att förändra den sneda sociala situationen. Spanien ses också som en företrädare för sådan politik - och flera europeiska länder. Chavez gillar det inte då han inte ger förslagen. Vet inte hur det är i venezuela till dagligdags,men jag bodde i Peru när fujimori var vid maktne, han var oerhört populär, folkvald, och gjorde diverse "fantastiska" insatser för landets fattiga. Men, sen vet vi ju hur det gick... Chavez har stängt den tv-station som var kritisk mot honom (licensen förnyades inte, och den hade kanalen haft en herrans massa år...) - jag uppfattar många av de omröstningar han gör som väldigt populistiska, och nu ska han ju göra en för att ändra konstitutionen så att han "surprise, surprise" ska kunna fortsäatta att regera typ hur länge som helst. Att spy galla över bush kan ju verka småmysigt, men, när man har ett så stort behov av att vinna politiska poäng på andras bekostnad så får det iallafall mig att dra öronen åt mig ordentligt. Tycker du inte som mig - är du knäpp i huvudet, det är ju hans devis, verkar det som. Ger mig inte så stora förhoppaningar att man lyckas lösa fattigdomen (samt, venezuela har i princip tömts på intellektuellt kapital - jag känner flera stycken som bor här i spanien och som har familjen i Miami - livet är inte enkelt där om man inte håller med regeringen....)
Men obs, jag har inte alls särskild bra koll...

Thérèse sa...

Monica - visst är han en populist. Som jag skrev så får väl framtiden utvisa om det blir någon förbättring för landets fattiga befolkning.

Att stänga TVstationer är inget jag stödjer på något sätt , jag träffade också en del venezuelaner i Madrid och vet att en del har lämnat landet. Samtidigt så ordnar ju oppositionen mot Chavez möten och demonstrationer och har platser i parlamentet , ge ut tidningar mm. så det går ju att vara emot Chavez och att rösta bort honom vid nästa val.

Jag har varit i Venezuela 1.5 månad för något år sen men bara som turist och badat vid fantastisk stränder ,snorklat vid korallrev , varit på utflykt i djungeln , besökt vackra gamla städer och naturligtvis besökt Caracas som jag gillar men som knappast kan kallas vackert. Visst är det en aning märkligt att se Chavez porträtt på husväggar och flagor överallt. Människor , speciellt i huvudstaden verkar också prata mycket politik och jag mötte folk som var både för och mot Chavez. Men jag såg inga demonstrationer eller besökte några politiska organisationer men jag letade inte heller efter sånt. Det gör mig förstås inte till någon Venezuelakännare för det är jag absolut inte.