tisdag, november 13, 2007

kejsarsnitt

Jag måste rekommendera Nadias välskrivna inlägg om kejsarsnitt som affärside. Precis som Nadia skriver ses det i många länder i till exempel Latinamerika som nästan onaturligt att inte föda med kejsarsnitt om man har råd. Över och medel klassen har ofta privata sjukförsäkringar och vänder sig till privata kliniker för att göra snitt. För läkarna (och kanske även dom blivande föräldrarna) är det också bekvämt att kunna planera in tid och datum för förlossningen. Det är säkert också mer lönsamt rent ekonomiskt för en privat klinik att utföra ett kejsarsnitt än en vanlig vaginal förlossning.

Utan att ha några siffror på det har jag en känsla av att andelen kejsarsnitt är betydligt högre i Sydeuropa än i Sverige och övriga Norden.

Naturligtvis är kejsarsnitt nödvändigt i vissa fall. Men jag har intrycket av att det även i Sverige ibland betraktas som en sorts smärtfri förlossning. Personligen har jag ingen erfarenhet av kejsarsnitt men jag tycker det verkar lite läskigt och bättre om man kan slippa. Fast jag tycker alt som har med sjukhus och operationer att göra är lite läskigt. Visst tyckte jag att det var jobbigt och gjorde ont att föda barn men i teorin skulle jag nog kunna göra om det. Fast i praktiken det är absolut inte aktuellt. Jag är nöjd med två barn och ganska säker på att jag inte vill ha fler varken nu eller senare.

4 kommentarer:

Tolken sa...

Absolut!

Anna Malaga sa...

Hâller med. Antalet kejsarsnitt är högre pâ privata kliniker och det är minst dubbelt sâ dyrt som vanlig förlossning. Det innebär ocksâ större risker för bâde mamman och barnet.
Själv vill jag helst inte bli skuren i om det inte är nödvändigt.

Thérèse sa...

Tolken - instämmer!

Anna - håller med , jag vill inte heller bli skuren i om det inte är nödvändigt

Sara sa...

Det här är jätteintressant, eftersom det i vissa länder verkar som att det blivit en klassfråga. Den som har råd föder inte naturligt.
I Frankrike väljer fler och fler kvinnor att boka in tid för kejsarsnitt hellre än att "vänta in" en vanlig förlossning. Något som ju är vansinnigt när man tänker på riskerna med ett sådant ingrepp.