onsdag, november 07, 2007

tankar om bloggande

Jag har funderat lite kring det här med att skriva blogg. När jag började hade jag nyss flyttat till Madrid och tänkte först skriva för vänner som var kvar hemma i Sverige. Fler än vad jag hade tänkt hittade till min utlandssvenska blogg och det var jättekul. När jag bodde i Madrid var allt ovanligt och konstig. Det var väldigt lätt att hitta saker att skriva om och en hel del som läste var nog intresserade av hur det var att leva i Spanien. Även om det nu gått ett år sen jag kom tillbaka till Sverige tycker jag det är knepigare att blogga från Sverige.

Ett tag lekte jag med tanken på att börja skriva blogg på spanska om alla svenska konstigheter. Som att man stoppar in bankomatkortet uppochner , får växelpengarna i en skål på ICA , inte kan köpa vin på mataffären men däremot köpa vin från dom mest konstiga länder på Systembolaget (Jag köpte ett indiskt rödvin häromdagen, ska bli spännande att prova och jag fick visa legitimation trots att jag passerat 30), att vi byter däck på bilar två gånger om året , att man inte får röka på svenska barer/caféer/restauranger utan måste gå ut i kylan , att man kan få pant på tomflaskor och burkar, att man kan betala bussbiljetter med sms , hur vi firar olika högtider speciellt Lucia , Valborg och midsommar finns inte i Spanien och säkert mycket annat.

Problemet är att jag är osäker på om jag skulle klara av att blogga på spanska. Visst pratar jag och läser spanska obehindrat men jag skriver väldigt sällan något. Så gillar jag min blogg som jag har idag och alla bloggkompisar jag har fått. Så jag kommer absolut inte att sluta blogga här även om idéerna då och då tryter.

Visst skulle jag kunna skriva mer om mitt vardagsliv men det känns så ointressant och internt att jag har tvättat , lagat mat , gått till parken med barnen , handlat på ICA, druckit kaffe med en kompis och sånt.

Har ibland tänkt att jag skulle skriva mer om min son som är autistisk men det känns också svårt och väl personligt på något sätt. Kan dock berätta en lite gullig anekdot som hände häromdagen. För er som inte känner till autism så bra så måste man vara väldigt tydlig mot en autistisk person. Helst korta meningar och dom tolkar ofta all bokstavligt. Ett exempel är en bekant som var hemma hos en vuxen kvinna med autism och ville ha lite vatten. Hon frågade "Har du glas?" Ja svarade den autistiska kvinnan och sen hände inget mer.
Jag bad min son lägga sina smutsiga kläder i tvätten. Han blev lite förvirrad. Ja , i tvätten i badrummet sa jag utan att tänka mig för. När jag km in i badrummet hade han lagt kläderna i tvättstället. För det är ju där man tvättar händer. Jag brukar annars alltid säga i smutstvätten och då lägger han kläderna i tvättkorgen i badrummet. Tyvärr glömmer man ibland att vara tydlig även som förälder.

Blev lite fulblogg med blandat svammel igen men det är väl okey då och då.

13 kommentarer:

Bandini sa...

Vill du skriva på spanska? då kan du till exempell titta på min blog och skriva någonting.

Jag skriver inte så bra på spanska och sämre på svenska men det är därför skriver jag litte grand, för att förbättra språket, bland annat.

Jag har precis posta ett foto på min blogg, kan du veta vilken stad kommer fotton ifrån?

Tolken sa...

Jag gillar din blogg som den är. Den handlar inte riktigt om samma saker nu som när du bodde i Spanien men den är fortfarande intressant och läsvärd och det är ju det viktiga!

Thérèse sa...

Bandini - jag har tittat på din blogg och tycker den är läsvärd. Jag vet inte om jag vill skriva på spanska. Jag har ju den här bloggen och vill inte riktigt byta eller skaffa en till. Dessutom skriver jag nästan aldrig på spanska mer än nåt mail då och då. Jag kan ju prata och läsa obehindrat , kanske är det bara någon mental spärr jag måste komma över för att kunna skriva också. Det är ju skillnad på att skriva och skriva , visst kan jag få ihop ett mail till en kompis utan problem eller skriva korta grejer men sitta och blogga på spanska känns lite främmande

Tolken - tack för dina fina ord. Det värmde. Nej det blir ju på ett annat sätt att skriva om Spanien och Madrid när jag sitter i Sverige. Det känns svårare att blogga från Sverige , främst då att få idéer till bloggandet men det kanske du också har märkt. Jag gillar din blogg nu också när du skriver från Sverige istället för Frankrike , den är mycket läsvärd och en favorit

Sara sa...

Klart att intrycken inte blir samma när man är i sitt invanda hemland, men ditt "blandade svammel" är mycket roligt att läsa!

Linn sa...

Hejsan!
Hittade din blogg av en slump och tycker det är sà roligt att läsa!
Jag bor för tillfället i Aranda utanför Madrid och jobbar som aupair. Trivs jättebra och funderar pà att ta ett utbytesàr hit sàsmàningom.
De kulturella skillnaderna mellan Sverige och Spanien är mànga och ibland stora. Vissa saker är bättre här och andra hemma. Jag tycker i alla fall att Madrid är en helt underbar stad!
Kommer fortsätta följa din blogg, oavsett om du skriver pà spanska eller svenska:)
Lycka till!

Jove sa...

Vad roligt om du börjar blogga på spanska! Du kan ju varva spanska och svenska här på bloggen.:)

Pumita sa...

Thérèse: Det är superbra som det är, det vet du att jag tycker, men jag säger det iaf. Fortsätt i samma stil! :)

Intressant det där med "raka besked" till sonen. Jag måste säga att jag känner igen mig i det ibland. Vill inte alls göra mig lustig över hans sjukdom eller nåt, men ibland när jag är riktigt trött t.ex. så är det ganska skönt om någon säger till en: "ta ett glas från skåpet och häll i vatten i glaset" osv. :)

barajagjohanna sa...

Jag tycker att det kan vara rätt kul att läsa om vardagliga saker, det beror liksom helt på hur man skriver dem.

Och om din son är jätteintressant att läsa.

Thérèse sa...

Sara - visst du har helt rätt intrycken blir ju inte detsamma i ett land man är född och uppvuxen. Kul att du gillar mitt svammel.

Linn - Välkommen hit! jag kommer nog inte att skriva på spanska. Inte just nu iallafall. Kul att du gillar bloggen och jag håller helt med om att Madrid är en underbar stad. Jag bodde i Alcobendas som ligger norr om stan.

Jpve - nja jag tror det får bli en ny blogg om jag ska skriva på spanska. Alla som läser här kan inte spanska. Men just nu blir det nog bara svensk blogg för mig men vi får se i framtiden.

Pumita - jag håller med att det är skönt med så raka besked ibland. För min son är det väl mer nödvändigt för att han ska förstå tillvaron än bara skönt ibland. Jag upplevde det inte som om du gjorde dig lustig över hans sjukdom. Håller med dig;)

Johanna - jag håller med , det är ganska kul att läsa om vardagliga saker. Kanske bara jag som har någon spärr i huvudet att "det här går ju absolut inte att blogga om vem bryr sig" Får väl försöka komma över det.

Anna Malaga sa...

Therese - Du vet ju vad jag tycker. ;-)
Jag skrev pâ bâda sprâken ett tag, men det tog för lâng tid. Men annars är det säkert ett bra sätt att träna sig i att skriva spanska.

Thérèse sa...

Anna - jag håller med det skulle ta för lång tid att ha två bloggar. Jag vill ju inte sluta skriva på den här bloggen.

Helena sa...

Jag tycker du skriver jättetrevligt och är ofta inne hos dig och läser. Du får gärna berätta om autism, bara allmänt om du inte vill berätta om din son.

Thérèse sa...

Helena - tack , tack , sånt värmer. Jag ska kika in på din sida också