tisdag, november 13, 2007

Dagens Chavez

Jag skrev ju i söndags om bråket mellan Chavez och spanska kungen under det iberoamerikanska mötet i Chile. Igår landade Chavez hemma i Venezuelas huvudstad Caracas. Han möttes av ett pressuppbåd och var som vanligt extremt frispråkig.

- När Juan Carlos de Borbón (spanska kungen) exploderade var det 500 års imperiemakt som exploderade sa Chavez.
-Debatten är igång herr kung uppgav sig Chavez ha sagt till monarken efter det TV-sända grälet i lördags.
-Kände ni till statskuppen mot Venezuelas demokratiska, legitima regering 2002? Det är mycket svårt att tänka sig att den spanska ambassadören skulle ha befunnit sig i presidentpalatset till stöd för kuppmakarna utan hans majestäts godkännande.

Vad kungen i så fall svarade förblir oklart men enligt Chavez var Juan Carlos "mycket arg som en tjur"
-Men jag är en storslagen tjurfäktare - olé! sa presidenten till pressuppbådets förnöjelse.

Säga vad man vill om Chavez men det blir inte tråkigt när han uttalar sig och han sticker ut bland många ganska trista och korrekta politiker.

Det här inlägget är absolut ingen seriös debatt om Chavez som politiker och hans politik. Det är ju också en viktig debatt men jag har valt att inte göra det här på bloggen. Säkert många andra som är mer insatta som gör det bättre.

Kuppen Chavez nämner och som jag länkar till ett inlägg om är en militärkupp ledde till att oppositionen tog makten 12 april 2002 men då de vanliga soldaterna och en majoritet av folket stödde Chávez kunde han återvända 14 april. När jag själv var i Venezuela för några år sen mötte jag människor som ogillade Chavez men som ansåg att en kupp mot en demokratiskt vald president var helt förkastlig och fel väg att gå för att få bort Chavez. Märkligt och obehagligt var att svenska tidningar , TV och radio mer eller mindre unisont applåderade kuppen mot en folkvald president. Men nu skulle det inte bli politik här. Fast i rättvisans namn kanske jag ska säga att 1992 ledde Chavez själv en militärkupp mot den då folkvalda regeringen. Kuppen misslyckades och hundratals personer dödades och Chavez fick tillbringa två år i fängelse.

Förresten sa en bekant i Spanien att kungens kommentar "¡Por qué no te callas!" nu finns som ringsignal till mobilen. Kungens agerande verkar uppskattas av majoriteten av spanjorerna.

2 kommentarer:

Tolken sa...

Jag har hört att de spanska kommunisterna är väldigt upprörda på sin kung. Inte så mycket sett utifrån dispyten utan för att han genom att säga så tog sig friheter gentemot det grundlagen säger att han får och inte får göra. Ett sånt "tilltag" får man inte göra om man är kung. Själv kan jag tycka att det är lite roligt när någon som aldrig tycker nåt eller säger nåt plötsligt brusar upp. Men det säger jag bara utifrån vår kung som är lika intressant som ett vattenglas eftersom han inte har rätt att någonsin tycka något. Den spanske kungen vet jag faktiskt inte så mycket om.

Thérèse sa...

Tolken - oj det har jag ingen aning om , jag har bara kikat som hastigast i spanska tidningar och vet inte vad kommunisterna tycker. Fast mitt intryck från tidningar är att ganska många spanjorer verkar gilla att han sa ifrån. Jag har inte så bra koll på spanska kungen heller men han är oerhört populär i Spanien och brukar hyllas för att han införde demokrati. Det var tänkt att han skulle ta över makten som diktator efter Franco men han valde att utlysa val och frige politiska fångar och ha dialog med alla partier (mycket kortfattad version av historien) och dr sig tillbaka för en symbolisk roll som dom flesta andra europeiska kungligheter har. Dessutom verkar han öppen och gladlynt och skämtar gärna. Han verkar betydligt roligare, öppnare och mindre stel än den svenska kungen.

Jag kan hålla med dig att det är lite roligt när politiker eller kungligheter bryter mot protokollet , brusar upp eller säger lite galna saker som Chavez ofta gör.