torsdag, augusti 30, 2007

La Tomatina och andra fiestor

Spanien är verkligen fiestornas land. Varje liten by har någon gång på året en fiesta. Då äter och dricker man och dansar hela natten eller veckan beroende på hur länge fiestan pågår. Är det något spanjorerna är bra på är det kul fester och fiestor brukar vara kul. Alla är ute och har roligt tillsammans från spädbarn till gammelmormor.
Vissa fiestor är väldigt lokala medan andra är kända över hela landet.

Igår hölls en av dom mer kända fiestorna , La Tomatina, i byn Buñol i regionen Valencia. Fiestan inleds med ett gigantiskt tomatkrig innan folk börjar äta, dricka och dansa hela natten. Igår kördes 111500 kilo tomater fram till torget i Buñol och sen var lyckan gjord för alla dom som väntat på denna årliga orgie i tomatkastning. Fiesta är en av världens stökigast och kladdigaste och i år deltog 40000 spanjorer och turister i tomatkastningen. Traditionen har sitt ursprung i en tomatkastningmellan två meningsutbytare under en karneval 1945. Myndigheterna ställde 500 duschar till förfogande men många brukar nöja sig med ett dopp i floden efter att ha genomlevt tomatorgien. Jag har varit på ganska många fiestor men tyvärr har jag aldrig besökt La Tomatina. Vore kul att göra åtminstone en gång.


La Tomatina 2005

Andra kända fiestor är Feria de Abril i Sevilla två veckor efter påsken som jag verkligen kan rekommendera. I augusti hålls också en fiesta i Malaga som jag har besökt en gång. Också den är hur kul som helst. I februari är det karneval och dom största och bästa lär vara den på Teneriffa och i Cadiz i södra Spanien. Jag har aldrig varit på Teneriffa men Cadiz-karnevalen kan jag definitivt rekommendera.

För den som gillar hästar är Feria de Caballo i Jerez i maj ett måste. Jag är inte någon hästgalning och hamnade där av en slump men hade hur kul som helst. I början av juni firas San Fermin med dom berömda tjurrusningarna i Pamplona i Baskien. I Valencia firas i mitten på mars La Falla där gigantiska pappfigurer så kallade nintos dras genom stan procession för att sedan brännas på kvällen.

En av dom mer ökända fiestorna är den i byn Manganeses de la Polvorosa som förut inleddes med att en get kastades från byns kyrktorn. Dagarna innan geten kastades ner från kyrktornet tog byns ynglingar med den på barrunda. 2001 förbjöds dock get-kastningen men fiestan firas fortfarande i januari varje år.

Jag har också hört att det i någon by vid kusten i norra Spanien firas en fiesta där grisar smetas in i fett och slängs i havet. Sen ska hågade personer vada ut och försöka fånga en gris. Fast om den här fiestan verkligen finns idag har jag inte kollat upp. Kanske är det bara en skröna.

I byn Romaria i Galicien i nodvästra Spanien, slog sig en del norska vikingar ner så där firas i augusti varje år en vikingafiesta. Ett gäng vikingar kommer seglande uppför floden Ulla i ett vikingaskepp. Hoppar ur och anfaller byn. Sen blir det stor fest i byn.

Det går att räkna upp hur många fiestor som helst i Spanien. Året om kan man hitta fiestor runt om i landet. Är det någon som tycker att jag har glömt någon spansk fiesta så säg gärna till. Har ni tips om någon kul fiesta som man borde besöka så tas det också tacksamt emot.

12 kommentarer:

Lisa Christensen sa...

Jag skulle gärna vilja uppleva en spansk fiesta. Det verkar väldigt kul och jag kan tänka mig att det bidrar till att människor lär känna varandra bättre. Men de där djurplågande inslagen som finns i Spanien tycker jag inte alls om.

P.S. Jag har en utmaning till dig på min blogg. Kika gärna in!

Anna Malaga sa...

Klart att Spanien är fiestans land!! Spanjorer kan verkligen ha kul, men jag föderdrar ocksâ att man inte blandar in djuren. Fâr skriva om det ocksâ...

Thérèse sa...

Lisa - ja en fiesta är verkligen kul , ska du bara besöka en rekommenderar jag feria de Abril i Sevilla. Håller med dig om att djurplågeri i fiestor inte är kul. Ska svara på utmaningen men vet inte om jag hinner i helgen , får se

Anna - visst är Spanien fiestornas land! Men precis som du föredrar jag när man inte blandar in djur.

Cliff Hanger sa...

Ikväll blir det kräftskiva för oss. Vi kanske ska kasta kräftor på varandra i stället för att äta dem?

becka sa...

Du är utmanad på min blogg!

Anonym sa...

Hej! Tack för intressant läsning! Jag ska flytta till madrid i vår och undrar om du har några tips på var man kan hitta jobb. Jag är utbildad socionom och vill gärna jobba med någon typ av socialt arbete.
mvh Emma

Thérèse sa...

Cliff hanger - hi hi , typisk spansk kräftskiva då? För ganska längesen var jag på en sån kräftskiva där folk kastade kräftor på varandra men det var nog inte i någon spansk anda utan mer under vissa dryckers inflytande. Hoppas ni hade kul på kräftskivan hur ni än gjorde med kräftorna

Becka- listan är ihopskriven och finns att läsa

Emma - kul att du ska flytta till Madrid. Det är en jättehärlig stad som jag saknar. Jag har ingen aning om hur lätt eller svårt det är att hitta socialt arbete i Madrid. Som utlänning som kan engelska kan man ganska lätt få jobb som engelskalärare men det är ganska dåligt betalt. Jobb på barer och restauranger är nog inte heller så svårt att hitta om man talar spanska men inte heller där får man särskilt bra lön.

Spanska arbetsförmedligen heter INEM och finns lite överallt i Madrid. Jag vet inte hur hjälpsamma dom är men det kanske kan vara idé att prata med dom när du kommer till Madrid. Så finns ju arbetsförmedligen utland i Sverige men jag vet inte hur bra dom är heller.

Jag letade själv jobb under det år jag bodde i Madrid och det kändes inte som det var jättelätt... Arbetslösheten är betydligt högre än i Sverige. Men det är absolut inte omöjligt att hitta något.

Lycka till!, och hör gärna av dig om jag kan hjälpa dig med något. Jag har kompisar i Madrid som jag kan fråga om det är något jag inte kan svara på

Anonym sa...

Coolt! skulle vara roligt att besöka Spanien:)

Ludde;)

Michael sa...

Finns numera resor till tomatfestivalen.

Anonym sa...

Hey! I understand this is somewhat off-topic but I had to ask.
Does managing a well-established website such as yours require a massive amount work?
I'm brand new to writing a blog however I do write in my journal on a daily basis. I'd like to start a
blog so I can share my experience and views online.
Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for new aspiring bloggers.
Appreciate it!
Also see my webpage > perfumes

Anonym sa...

Fantastic beat ! I wish to apprentice even as you amend your website, how could
i subscribe for a weblog web site? The account aided me a acceptable deal.
I were tiny bit familiar of this your broadcast provided vibrant clear concept

My web site ... maquillage

Anonym sa...

Aw, this was an incredibly good post. Spending some time and actual effort to produce a good
article… but what can I say… I put things off a
lot and never manage to get anything done.

My web page ... renals