måndag, augusti 27, 2007

Tikal och Palenque


Tikal

För några år sen tillbringade jag några månader med att resa runt i Mexico och Centralamerika. I södra Mexico , Guatemala , Belize och Honduras finns en hel del lämningar från Mayaindianderna. Vet att det inte är riktigt korrekt att prata om Mayaindianer som något historiskt , mayas lever i aldra högsta grad i området och på många ställen , särskilt i Guatemala , hör man oftare mayaspråk än spanska. Om jag inte har helt fel talas 18 olika mayapråk i Guatemala och mycket mer än 50% av befolkningen är mayas


Tikal

Men nu tänkte jag inte skriva om nutida mayaindianer utan om dom otroligt vackra och intressanta ruiner man kan besöka i området. Dom flesta byggda någon gång mellan åren 600-900. Södra Mexico och Guatemala är verkligen fullt av gamla mystiska, vackra och intressanta mayastäder. Under vår resa i området hann vi besöka ganska många.


Tikal

Ska man bara besöka en enda mayastad ska man åka till Tikal i norra Guatemala. Det är den största och mäktigaste staden. Tikal ligger mitt ute i djungeln och är lite jobbigt att ta sig till. Buss till närmaste staden Flores. Från Flores tar det ungefär en timme med bil till Tikal. I Flores finns gott om boende i olika prisklasser. Stan är fin om mysig men väldigt liten och särskilt mycket att se och göra finns inte utan hit kommer dom flesta för att se Tikal över en eller ett par dagar. Det vimlar av arrangörer som ordnar bil- eller buss-resa till Tikal. Att åka tidigt på morgonen för att se soluppgången över ruinerna och djungeln är populärt och rekommenderas.


Flores

Den som inte vill bo i Flores kan också bo på djungellodge i Tikal. Väldigt mysigt även om sömnen blir störd av tjattrande apor. Det är fantastiskt att se djungeln och ruinerna i gryning och skymning då det vimlar av apor , papegojor och andra djur i träden. Det är jobbigare än man tror att gå runt i Tikal och klättra på pyramiderna. Den otroligt fuktiga värmen i djungeln gör att man blir helt slut. Att ha med sig mängder av vatten är att rekommendera. Tikal är stort och man hinner absolut inte se allt på en dag så man får prioritera eller stanna längre.


Tikal

Till Flores kan man ta sig med buss från södra Mexcio och Belize. Det innebär ofta väntan vid gränsen till Guatemala. I Mexico håller bussarna väldigt bra standard vilket inte gäller när man åker över gränsen till Guatemala. Att åka buss i Guatemala tar tid och kan inte påstås vara bekvämt. När vi lämnade Flores för att åka till huvudstaden Guatemala City/Ciudad de Guatemala eller bara Guate som dom flesta i Guatemala säger , tog det mer än en dag. Vi åkte tidigt på morgonen var framme väldigt sent på kvällen och bussen hann gå sönder och repareras ett par gånger. Att åka 10 mil kan lätt ta 2-3 timmar. Bussarna är ofta gamla och inte i bästa skicka men medpassagerarna är ofta underbara , pratar , delar med sig av sin matsäck , ville hålla bebisen som skickades runt i bussen.

Det går också att flyga till Flores iallafall från huvudstaden Guate. Dyrare , inte lika kul som buss men snabbt och bekvämt.


Palenque

En annan Mayastad som är en favorit är Palenque i Chiapas i södra Mexico. Det ligger inte lika avlägset ute i djungeln som Tikal utan är lätt att ta sig till med bekväma bussar från dom flesta städer i Chiapas och på Yucatanhalvön i södra Mexico. Palenque är inte så otroligt stort och lättare att överblicka. Det ligger inte lika djupt in i djungeln så värmen är något mer uthärdlig och mindre fuktig. Ruinstaden ligger någon kilometer från staden Palenque. Både i staden Palenque och vid ruinerna finns gott om boende. I staden Palenque fanns en del små trevliga restauranger också. Fast jag tycker generellt så är restauranger i Mexico mycket trevligare och serverar godare och mer varierad mat än i Guatemala. Att äta tacos på plats i Mexico rekommenderas.


Palenque

Palenque , Tikal och en hel del andra mayastäder för tankarna till Djugelboken med sina ruiner som växt över av olika djungelväxter. I träden ser man apor och papegojoer och andra färgsprakande fåglar.


Palenque

Befinner man sig i området och vill se något annat än Mayaruiner så får man absolut inte missa den mysiga och vackra staden San Cristóbal de las Casas. Staden ligger på 2500 meters höjd. Vi reste dit med buss från Tuxla Guitiérrez som ligger 400 meter över havet. Bitvis var stupen utanför bussfönstret hisnande och det kändes som att flyga när man hade molnen under sig.


Palenque

Om någon som läser det här är intresserad av Mayakulturen och funderar på att se Mel Gibsons nya film Apocalypto som handlar om Maya kan jag råda er att inte slösa tid på filmen. Jag blev faktiskt mycket besviken och jag förstår inte hur den har kunnat få så bra kritik av vissa kritiker.Ytterligare en Mayaruin som kanske inte är värt ett besök för att ruinerna är så otroligt intressanta utan mest för sitt otroligt vackra läge vid karibiska havet är Tulum på Yucatanhalvön i södra Mexcio.

6 kommentarer:

Nadia sa...

Fina bilder och kul att höra om din resa!
Måste emellertid säga att jag faktiskt gillade Apocalypto, knappast lämplig som lärofilm i historia men som actionfilm tycker jag dden är riktigt bra.

Per sa...

Fuktigt var det minsann i djungeln, men ganska häftigt med djuren och djuden. Inte varje dag man ser banan växa fritt och sen att färdas över moln i buss.

Vi får inte glömma dom mystiska olmekernas glömda kultur och stenstoder (skrev du inte om det i din gamla blogg?)

Ronny sa...

Hej, Fasen va kul o få lite positiv kritik på ens blogg, Jag har precis startat den så då blir man väl extra glad.
Jag läste en del i din blogg, Jag skulle vilja fråga dig hur de va att vara Vegitarian i Thailand. Kommer nog åka dit i januari. inte bara va i städer utan resa runt en del. Jag e orolig att jag kommer svälta, Öter ju inte fisk, int kyckling int ägg, Bara mjölk, Inte heller ost som inte har vegitabiliskt löpe. Jag e jävligt petig helt enkelt. Vad tror du som borde veta??

De här med dricksen som du skriver om har jag en stadig åsikt om. Jag tror den uppkommit för jag e vegitarian. Jag ger nästan Aldrig dricks. 90 % har de inte så mycket för oss att erbjuda, och när man får något så är det ofta inte en komplett vegetarisk måltid. Vvarför ska man då ge 10% i drficks..
??
De där gör mig lit upprörd..

Tack för ditt besök. Hehe,,
/

Carin sa...

Intressant reseberättelse och fina bilder! Åh, vad sugen jag blir på att åka! Jag har besökt tre ruinstäder i Mexico (Teotihuacán i Mexico DF, Monte Albán i Oaxaca och El Tajín i Poza Rica) framför allt ligger de ju ofta väldigt vackert, man förstår varför platsen valdes ut om de ville känna att de kom närmare gudarna.

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Ronny: Jag har upplevt hur det är att vara vegetarian i Sverige, Norge, Finland, Danmar, Tyskland, Frankrike, Spanien, Holland, Tjeckoslovakien, England, Wales, Skottland, USA samt Asien.

Aldrig någonsin såg jag fördelar med mitt kostval.

Det lär du inte heller göra när du är i Thailand.

Ute på den fattiga landsbygden i Thailand har befolkningen inte råd att rata mat "bara för att det verkar kul och intellektuellt".

Om du vill UNDVIKA att spotta den thailändska kulturen i ansiktet, samtidigt som du trampar ned densamma kulturen med dina rikemansstövlar - i så fall bör du frångå ditt vansinniga kostval.

Mvh Niklas

Thérèse sa...

Nadia - hm , du kanske har rätt , filmen kanske inte var så tokig som actionfilm men den var rysligt lång och bitvis ganska seg. Ingen favorit fast kanske inte helt usel ändå. Kul att dom pratade mayaspråk och inte som ofta engelska

Per- jag skrev om Olmekerna för väldigt längesen på min gamla blogg , kanske gör jag det igen. Djungel är häftigt med djur och ljud men den fuktiga värmen kan vara ansträngande

Ronny - jag gillar din blogg , kul med vegobloggar. Jag har bara varit 4 dagar i Bangkok men det funkade bra att vara vegetarian där. Jag har dock hört att man ibland Thailand kan få "bara lite" kött , fisk eller kyckling om man är vegetarian fast det var inget jag märkte. Thailändare är ju i allmänhet buddhister och bland dom finns en tradition att äta vegetarisk. Tror jag ska skriva ett inlägg om veg-mat och resor som svar på din fråga

Carin- Ja , Mexico är verkligen ett underbart land och precis som du skriver ligger ruinerna ofta vackert. Jag har också varit vid Monte Alban i Oaxaca men åkte tyvärr aldrig till Teotihuacán när jag var i Mexico City.

Niklas - bara en köttätare kan skriva något så vansinnigt. Jag har varit vegetarian i en rad länder bl.a Thailand och det har gått hur bra som helst och jag har aldrig spottat den thailändska kulturen i ansiktet, samtidigt som du trampar ned densamma kulturen med mina rikemansstövlar