onsdag, augusti 22, 2007

Chetumal

Jag valde en bild från Chetumal i mitt inlägg ordlös onsdag. Chetumal är en liten stad i sydöstra Mexico på gränsen till Belize. Jag hamnade där för några år sen när jag skulle resa från Mexico till Guatemala via Belize. Jag hade bara tänkt mig ett kort stopp i staden men av olika skäl blev jag kvar 1.5 vecka. Egentligen är staden inte märkvärdig på något sätt men jag blev otroligt förtjust i den lilla staden. Under Mayatiden var det en av Mayaindiandernas främsta hamnstad. Staden har ett mycket fint Mayamuseum. Annars kanske det inte finns så mycket för turister. Staden strandpromenad är väldigt mysig och det finns en hel del trevliga restauranger men vill man bada i karibiskt hav får man söka sig en bit från staden. Tempot är lugnt och det finns en hel del innevånare från Belize som kommer för att handla och turista över dagen.

Landet Belize är förresten också en liten pärla som ligger inklämt mellan Mexico och Guatemala. Det har varit en brittisk koloni och därför talas här engelska med liknande accent som på Jamaica. Till skillnad från Mexico och Guatemala är en stor del av Belizes befolkning svart. Trots landets litenhet finns en hel del orörd regnskog med rikt djurliv och ett av världens största korallrev som är populärt bland dykare och snorklare. Landet har också en del Mayaruiner och det är relativt nära till den mest fantastiska Mayastaden Tikal i norra Guatemala om man vill göra en utflykt.

Chetumal och Belize är i dagarna aktuellt på grund av att det var bland dom platser som drabbades värst av orkanen Dean som nyligen svepte in över Yucatanhalvön i södra Mexico. Orkaner är vanliga i området under säsong.

Tänkte dela med mig av en liten bildkavalkad från Chetumal.


Chetumal från luften


stadens centrala delar


standpromenaden i bakgrunden skymtar man Belize


Museo de la Cultura Maya


Monumento al Mestizaje


förödelse i Chetumal efter orkanen Deans framfart


Chetumalbo i översvämning som följde av orkanen Dean

7 kommentarer:

Lisa sa...

Vad kul att läsa om Belize! Det är som många som inte känner till det landet.

Thérèse sa...

Lisa - Jag var bara där på ett snabbbesök på några dagar innan jag reste in i Guatemala men jag skulle gärna åka tillbaka , inte minst för att dyka som inte blev av när jag var där. På några dagar hann jag dock resa genom större delen av landet och se en hel del av både största staden Belize City och huvudstaden Belmopan och vackra stränder , små byar och regnskogen.

Lisa sa...

Någon gång lär jag också åka till Belize... Hur var Belize City och Belmopan? Barriärrevet ska ju vara otroligt vackert också, hoppas att du får dyka nästa gång.

Thérèse sa...

Lisa - båda städerna är ganska små och inte speciellt intressanta egentligen. Finns inte så mycket man MÅSTE se , Beliz City var större , roligare och mer affärer , restauranger och marknader än Belmopan som är väldigt litet. Till Belize kanske man inte främst åker för städerna utan för naturen , dykningen och mayaruinerna. Ja , jag åkte genom så snabbt för jag skulle träffa kompisar i Guatemla och ville hinna se Tikal på vägen så därför tyvärr ingen dykning. Men det är ett speciellt land mer karibien än centralamerika på något sätt , jag skulle gärna åa tillbaka. Hoppas du också kommer iväg dit ;)

Nilla sa...

Vilket fint inlägg!
Ha det bra.

Lisa sa...

Naturen verkar vara fantastisk och så förstås lämningarna efter Mayaindianerna. Det blir spännande att åka dit, när det nu blir...

Thérèse sa...

Nilla - tack , ha det bra själv;)

Lisa - åker du dit måste du göra en avstickare till Tikal i norra Guatemala , det är den största mest fantastiska mayastaden. Jag har besökt ganska många mayaruiner och förutom Tikal är Palenque i södra Mexico en favorit