torsdag, augusti 30, 2007

Vegetariskt i Thailand och på andra ställen

Ronny som skriver bloggen Vegetarisk frågade mig i ett inlägg om vegetarisk mat i Thailand. Jag har bara varit 4 dagar i Bangkok och har inte jättekoll på Thailand. Om man ville äta billigt vegetariskt i Bangkok fanns det många ställen på gatan som sålde stekta grönsaker med nudlar. Mycket gott och mycket billigt. Bangkok är ju en storstad så där går det att hitta det mesta i matväg men hur funkar det att resa runt på landet och inte äta kött, fisk, kyckling eller ägg? Någon som vet?

Jag har hört att man i Thailand ofta får bara lite kött eller fisk om man ber om vegetariskt. Stämmer det?

Jag har varit vegetarian i 20 år och rest i Asien , Latinamerika , Europa och Afrika och egentligen aldrig haft några problem att hitta god mat men ibland kanske det inte finns alltför mycket variation på vegetariska rätter. Veg-paradiset måste nog ändå vara Indien där det finns hur mycket vegetarisk mat som helst. Även Hong Kong hade fantastiskt mycket fantasifulla och varierande kinesiska rätter för vegetarianer.

Jag har alltid upplevt det som att folk har varit väldigt tillmötesgående och det har alltid varit lätt att få även enklare restauranger att fixa något vegetariskt överallt i världen.

Enda nackdelen jag kan se med att äta vegetariskt när man är ute och reser är att man ofta missar för trakten typiska rätter som kanske kunde vara kul att prova. Fast jag känner en icke-vegetarian som nyss kom hem från Amazonas som blivit erbjuden både larver och piraya-soppa och tackat nej så även vissa köttätare hoppar över "typiskt-för-trakten-mat" ibland.

2 kommentarer:

christel sa...

Jag har varit en del i Thailand men är iofs inte vegetarian. Men på min första (och längsta) resa i Thailand åt jag mycket vegetariskt. (En amerikan vi träffade i Kambodja lurade i mig och min kompis att vi åt hund, eftersom vi tyckte att kyckling och fläsk smakade lika och såg likadant ut på ett ställe och efter den incidenten åt jag bara vegetariskt. Och i Kambodja finns det nästan inga lösspringande hundar som det finns i Thailand nästan överallt).

Hursomhelst, några av de vanligaste rätterna i Thailand är curry (gul, grön eller röd) med ris och det är inga problem att få vegetariskt. Stekta grönsaker med någon sås och ris är också lätt att beställa. Stekt ris eller nudlar med grönsaker och med eller utan ägg är lätt att bara köpa på gatan för några kronor precis som du skriver.

Det där med att få bara lite fisk eller kött om man säger att an är vegetarian har jag aldrig hört eller sett.

Thérèse sa...

Christel - tror också att det går utmärkt att leva helt vegetariskt i Thailand. Tror jag läste det där med bara lite kött och fisk i någon guidebok , kan ha varit Lonely Planet men jag är osäker. Vet att jag hört eller läst det någonstans.

Trots att jag inte äter kött tycker jag det låter lite spännande och lite äckligt att smaka hund.