onsdag, augusti 22, 2007

lästips om Chavez och Venezuela

Hittade den här artikeln av John Pilger om Venezuelas president Hugo Chavez. Kan verkligen rekommendera den.

Naturligtvis kan man ogilla Chavez precis som man kan ogilla ledare i vilket annat land som helst. Det jag däremot reagerar på är att han ofta framställs som någon galen och maktlysten diktator. Det visar ju på stor okunskap och fundering vilka källor svenska journalister som skriver om Venezuela har. Att jämföra Chavez med Stalin , Hitler eller Castro som inte var/är folkvalda är absurt.

Chavez är vald i flera demokratiska val som godkänts av FNs valobservatörer. President Chavez har sitt absolut största stöd bland venezuelas fattiga och det är också dom som har märkt förbättringar under hans år som president. Man har genomdrivit en stor och framgångsrik analfabetiseringskampanj , vaccinationsprogram för fattiga barn , gratis läkarvård i fattiga områden , man har byggt nya hus istället för dom skjul många fattiga bor i , vissa matvaror subventioneras i särsklida affärer. Men främst har han gett venezuelas och latinamerikas fattiga hopp om en bättre tillvaro och att dom som styr landet faktiskt lyssnar på dom och försöker förbättra deras villkor. Till skillnad från tidigare presidenter kommer inte Chavez från den venezuelanska överklassen utan från ganska fattiga förhållanden. Känslan av att presidenten är en av dom är symboliskt viktig för många i den stora gruppen fattiga i landet. Naturligtvis finns det många och stora problem i Venezuela också som bland annat den utbredda korruptionen , höga arbetslösheten och inflationen. Många fattiga venezuelaner har otrygga jobb i den informella sektorn.Venezualas huvudstad Caracas

Chavez är speciell och säger kanske inte alltid dom mest smidiga och diplomatiska saker. Han har ett eget TVprogram Alo Presidente (på spanska) som sänds varje vecka. Det går också att se programmen på webben. Jag såg några avsnitt när jag för några år sen besökte Venezuala. Det är mer underhållande än man kan tro , Chavez är en lysande talare och riktigt rolig men visst är det propaganda.

Det går att skriva mycket om Chavez och han verkar beröra folk. Jag är ingen fanatisk och okritisk Chavez-supporter men försiktigt optimistisk när det gäller utvecklingen i Venezuela. Allt som görs för att minska fattigdom i världen är bra , alltför många regeringar bryr sig inte eller väldigt lite om fattiga i sina länder och i världen. Om Chavez bolivariska revolution verkligen kommer att minska fattigdomen i Venezuala får väl framtiden utvisa.

Om någon är intresserad av att läsa en intressant objektiv bok om Chavez och Venezuela kan jag rekommendera Richard Gotts In the shadow of the Liberator samt Hugo Chavez : The Bolivarian revolution i Venezuela av samma författare.
Den som vill läsa en blogg på svenska om Chavez kan gå in på Dagens Chavez

Ska påpeka att min kärlek till Venezuela har inget med Chavez att göra. Jag besökte landet för några år sen och reste runt och såg allt från Amazonas djungel till Andernas snöklädda toppar , mäktiga floder och vattenfall , storstäder , vackra koloniala städer , karibiska stränder och karibiska öar med underbara och färgsprakande korallrev, vänliga människor och överallt medryckande salsamusik. Dessutom är det ett billigt land att turista i , såväl resor som boende , shopping och restaurangbesök är billiga och ofta mycket prisvärda.

2 kommentarer:

Rob sa...

Tack, det var verkligen en välskriven artikel.

Jag håller med dig om att Chávez gjort bra saker för de fattiga i landet, men jag är lite orolig över hur han kommer att förvalta sitt nyvunna förtroende i framtiden.

Nåväl, vi får i alla fall hoppas på det bästa. Att den där "Busken" i USA bara snackar om liberalism, äppelpaj och annat strunt är ju ett välkänt faktum, så hans kritik av Venezuela får man väl ta med en nypa salt.

Thérèse sa...

Rob - tack , håller helt med dig , Chavez har gjort mycket bra och säger att han vill göra mycket för fattiga men framtiden får väl utvisa hur han kommer att förvalta sitt förtroende.