onsdag, augusti 15, 2007

Indien 60 år


Floden Ganges vid staden Varanasi (Benares)


Idag firar Indien sin 60de självständighetsdag. Den 15 augusti 1947 utropades det självständiga Indien. Dagen innan hade staten Pakistan utropat sin självständighet. Indiens första ledare blev Kongresspartiets dåvarande ledare Jawaharlal Nehru. Efter honom har hans dotter och dotterson Indira Gandhi och Radjiv Gandhi styrt landet och Kongresspartiet. I dagens självständighetstal i Delhi sa premiärminister Manmohan Singh att många utmaningar består trots dom ekonomiska framgångarna. Undernäringen är en skam för nationen sa Singh och satte som mål att åtgärda problemet inom fem år. Nästan vartannat barn under tre år berörs.

Indien är ett av mina absoluta favoritländer. Det är underbart rörigt och kaotiskt , maten smakar hur bra som helst och det är ett paradis för vegetarianer , det finns djupaste misär och ofattbar lyx , en otroligt rik kultur och historia. Kort sagt här finns allt. Indien är svårt att beskriva , det bör upplevas och jag hoppas att det inte dröjer alltför länge innan jag kommer att kunna besöka Indien igen. Någon har sagt att "Alla länder är annorlunda men Indien är mer annorlunda" och det stämmer nog.

SVT firar att Indien fyller 60 år som självständig nation med en indisk vecka. Massor av indiska filmer går att se på TV den är veckan. I måndags såg jag filmen "Följ ditt hjärta" som delvis är inspelad i Stockholm. Indien producerar otroligt mycket film och centrum för filmindustrin är Bollywood i Bombay eller Mumbai som det egentligen heter. Indisk film kanske inte är jättebra om jag ska vara subjektiv men det är kul att se annorlunda film ibland. Ofta innehåller filmerna många och långa och storslagna dans och sång nummer.

SVT har också under några måndagar sänt den underbara reseberättelsen En Noman i Pakistan Den charmiga Noman Mubashir är född i Norge av pakistanska föräldrar och reser runt och upptäcker föräldrarnas hemland.

För den som vill läsa en blogg om Indien på svenska rekommenderar jag Indien online En bra och informativ sida om Indien på svenska är Indien.nu

7 kommentarer:

Nadia sa...

En Noman i Pakistan harjag inte missat ett enda avsnitt av, han är riktigt kul. Roligt också att få nya (positiva) intryck av ett land som iaf jag aldrig tidigare har känt ngn direkt längtan att besöka.

Den indiska filmveckan är också ett trevligt initiativ, fattar dock inte varför dom köpte in den där filmen som utspelades i Sthlm (antagligen just därför), den var ju riktigt usel! Gårdagens film var däremot underhållande om än lite lång. Kanske inte konstigt att filmerna blir så långa när man brister ut i tio minuter långa dans- och sångnummer så fort tillfälle bjuds :)

Thérèse sa...

Nadia - instämmer att Noman i Pakistan är hur bra som helst och det är kul att få nya positiva intryck av ett land jag knappt vet något om eller har längtat att besöka. Det mesta på nyheterna om Pakistan är ju inte särskilt positivt så det är roligt att få en bild av vanligt vardagsliv i landet.

Visst är det kul när TV visar lite annorlunda film som till exempel indisk. Jag missade gårdagens film men såg Följ ditt hjärta. Håller med om att den inte var så bra , den kändes lite "såpig" tycker jag.

Pumita sa...

Stockholmsfilmen var verkligen usel, men den de visade igår (Tid av glädje tid av sorg) var riktigt underhållande med många typiska Bollywood-scener och sång- och dansnummer. Lite kul att se den levande legenden Amitabh Bachchan också.

På tal om Pakistan, visade Kunskapskanalen en dokumentär om Benazir Bhutto förra veckan. Den var superintressant. Se den om den kommer i repris.

Thérèse sa...

Pumita - synd att jag missade gårdagens film då...
Jag är ganska dålig på att titta på kunskapskanalen, synd för dom visar mycket bra. Jag får försöka skärpa mig. Hade gärna sett dokumentären om Benazir Bhutto. Ska väl erkänna att jag är ganska dålig på att titta på TV över huvudtaget...

Pumita sa...

Jag såg inte hela filmen igår. Precis som Nadia påpekar är de oftast ganska långa, men den är var iaf sevärd. Fast jag gillade Monsunbröllopet bättre.

Jag är ingen duktig tv-tittare heller, sitter mer framför datorn, men Kunskapskanalen tillhör favoriterna. Mycket sevärt där.

Karin sa...

Jag älskar Indien. Jag skall resa som volontärarbetare nästa år. tack för länktipset
kram Karin

Anonym sa...

Hejsan!
Jag har en fråga angående en dokumentär som svt eller kunskapskanalen visade i 2007 i indisk vecka. Den handlade om indiens modern historia. Mestadels handlade det om indira gandhi. Vet nån vad denna dokumentär hette. Hoppas nån vet, om ni vet så skicka en mail till naimat_ningrahari@hotmail.com Jag vill ha den för den var så bra.
hoppas ni kan hjälpa mig
tack och hejdå