torsdag, maj 27, 2010

Spänt läge på Korea-halvön

Dom senast dagarna har spänningen återigen stigit på den koreanska halvön. Detta på grund av att det nu är bevisat att det var en nordkoreansk torped som sänkte en av sydkoreanska flottans skepp och dödade 46 flottister. Tonen har varit hård mellan dom båda länderna. Sydkorea har beslutat sig för att upphöra med all handel med grannen i norr. Nordkorea förnekar att de hade något som helst att göra med sänkandet av båten och säger att anklagelsen är detsamma som ”en krigsförklaring” och hotar med ”skoningslös och sträng bestraffning” om åtgärder vidtas.

Den här typen av retorik är inte ovanlig mellan dom två staterna på den koreanska halvön. Halvön delades vid 38:de breddgradden och två koreanska stater skapades efter det tre år långa och mycket grymma koreakriget 1953. Man lyckades inte ens nå en uppgörelse om ett fredsavtal utan fortfarande idag råder vapenstillestånd. Gränsen mellan Nord- och Syd-Korea är mycket hårt bevakad och stängd. Det finns familjer som splittrades och hamnade på varsin sida om gränsen 1953 som ännu inte kunnat återförenas. Det har funnits tider då man sett mer öppenhet och närmande mellan de båda staterna men dom senaste åren har det varit relativt spänt. Sen sänkningen av fartyget har spänningen trappats upp ytterligare.

Efter Koreakriget utvecklades länderna åt totalt olika håll. Bland vanliga koreaner finns en känsla för att man är ett folk och egentligen inte borde vara två länder. Men en återförening ser just nu ut att vara mycket långt borta och hur en sån rent praktiskt skulle gå till är det nog inte som kan svara på. Att slå ihop två så olika länder till ett skulle definitivt inte vara smidigt och problemfritt.

Men det finns faktiskt en liten kontakt mellan länderna. I Nordkorea nära gränsen mot syd ligger den gemensamma industribyn Kaesong. Här arbetar folk från Nord och Syd Korea tillsammans och här har Sydkorea investerat i industrier. Det är inte en konstruerad stad för detta ändamål utan en gammal stad med drygt 300000 innevånare. I och med det nu skärpta läget på halvön så har Nordkorea beslutat att utvisa alla sydkoreaner från Kaesong.


Kaesong i södra Nordkorea

Nordkorea har en egen ideologi som dom kallar juche som innebär att landet ska vara oberoende och självförsörjande såväl ekonomiskt som militärt och politiskt. Man ska inte vara beroende av handel och allianser med omvärlden och man ska kunna producera den mängd livsmedel och andra varor landet behöver. Som alltid är inte ideologi och praktik samma sak. Nordkorea har starka band till Kina. Att man inte har så stor utrikeshandel och så mycket kontakter med omvärlden kanske inte enbart har med juche-ideologin att göra. Antagligen är sanktioner mot ett så slutet land som Nordkorea relativt meningslösa.


Juche-idéns torn i Nordkoreas huvudstad Pyongyang

Det här är ett ämne jag skulle kunna skriva mycket om och jag lär säkert återkomma till detta då det är aktuellt och just nu vet ingen om och när någon avspänning kommer att ske. Risken för verkligt krig anser dock dom flesta bedömare som mycket låg. Båda länderna har för mycket att förlora på det och i kulisserna när det gäller politiken på Koreahalvön finns USA och Kina som till varje pris vill undvika en väpnad konflikt i området.

2 kommentarer:

Erica sa...

Det känns så märkligt för mig, jag som är född på den halvön, att jag vet så lite om det landet. Du skriver fängslande Thérèse!

Thérèse sa...

Erica - tack vad snäll du är. Jag vet faktiskt inte heller så mycket om Korea, i synnerhet inte om Sydkorea för jag tycker det är mest Kim Jong-il och Nordkorea man läser om. Eller så är det sånt som fastnar för det sticker ut. Det är ju minst sagt en märklig situation som råder på Korea-halvön. Har du åkt tillbaka till Korea som vuxen? Jag tror det kan vara ett trevligt land att åka till och är man född där kan det nog vara både spännande och känslosamt att resa dit antar jag.