måndag, maj 31, 2010

Israel attackerar Ship to Gaza, många döda och sårade

Ingen har väl missat att israelisk militär har bordat Ship to Gaza. Det rapporteras i nuläget om 19 döda och många skadade. Attacken skedde på internationellt vatten och fördöms över hela världen. Storbritannien har redan utvisat en israelisk diplomat. Den här typen av attacker är ett brott mot folkrätten. Att militärt attackera hjälpsändningar är något som diktatorer och skurkar brukar syssla med inte demokratiska stater. Protester mot Israels agerande kommer att hållas över hela världen. Ship to Gaza är en fredlig, opolitisk och icke-religiös organisation vars syfte är att samla in och transportera förnödenheter till den fattiga civilbefolkningen i Gaza som drabbats av Israels blockad. Man har ingenting med Hamas eller terrorism att göra.

Ytterst är det dom 1.4 miljoner civila som drabbas. Människor som är i behov av förnödenheter som nu troligen inte kommer att komma fram. Efter den här händelsen borde Israels blockad av Gaza komma upp till diskussion. En blockad som flera gånger fördömts av både EU och FN. Då blockaden inte gett önskat reslutat så finns det ingen anledning att inte häva den. Det är inte Hamas utan civilbefolkningen i Gaza som drabbas av blockaden och stoppade hjälpsändningar. Människorna i Gaza har lika stor rätt till ett anständigt liv som människor överallt i världen. Läs gärna vad professorn i religionsvetenskap Mattias Gardell skriver om blockaden
Artikeln finns här

Mattias Gardell är en av dom 11 svenskar som fanns ombord på konvojen när den attackerades. Andra är författaren Henning Mankell, riksdagsledamoten Memhet Kaplan, konstnären Dror Feiler, barnläkaren Henry Ascher. I nuläget vet ingen vad som har hänt med svenskarna. Bilden kommer väl klarna under dagen.

Att attackera och döda en hjälpkonvoj med förnödenheter till behövande kan aldrig anses okay var det än händer och bör fördömas över hela världen. Precis som nu sker.

Inga kommentarer: