måndag, maj 24, 2010

Artiklar om Thailand

Tänkte tipsa om två bra artiklar om det som har hänt i Bangkok. Eller hänt, det är troligen inte över för missnöjet finns kvar och både gulskjortor och rödskjortor står långt ifrån varandra. Thailand har aldrig varit en demokrati med val och yttrandefrihet. På reportrar utan gränsers pressfrihetindex ligger Thailand på plats 134 av 175 (sista platsen har Eritrea och första har Danmark.
Hela listan finns här

Det kan vara svårt att få en tydlig uppfattning om vad konflikten i Thailand handlar om. Även om vi svenskar som besökt Thailand har bilden av ett vänligt och trevligt land finns det en annan sida också med diktatur, censur och korruption. Politiken i landet är verkligen en grumlig soppa och vad som kommer att hända i framtiden är väldigt svårt att gissa.

En god vän som sedan många år bor i Bangkok rekommenderade en artikel i Bangkok Post som han ansåg var det mest nyanserade som skrivits.
Läs artikeln här

En analys av den duktiga Asien-korrespondenten Bertil Litner som sedan många år bor i Thailand finns att läsa här

Rödskjortornas förgrundsfigur den förra premiärministerna Thaksin roade sig med att shoppa på Louis Vuittons butik i Paris när hans anhängare slogs mot militären på Bangkoks gator. Thaksin är en av Thailands rikaste män men han drev en politik där han hämtade en stor del av sitt stöd hos fattiga thailändare. Vid en militärkupp i september 2006 avsattes han och gick i exil. Sen dess har han tillbringat största delen av sin tid utomlands och militären styr fortfarande Thailand.

Inga kommentarer: