lördag, maj 22, 2010

Militärjuntan förbjuder NLD

Aung San Suu Kyi är kände som ledare för den burmesiska demokratirörelsen. Sen 1989 håller militärjuntan som styr Burma henne i husarrest. 1990 vann hennes parti eller paraplyorganisation för partier National League for Democracy 392 av 492 platser i parlamentet. Militärdiktaturen som styrt Burma sen 1962 förklarade genast valet ogiltigt och har sen dess fortsatt sitta kvar vid makten. 1991 fick hon Nobels fredspris men hon nekades utresetillstånd av militärjuntan. Hon sitter fortfarande kvar i sin husarrest i Rangoon i Burma. Många har kallat henne Asiens Nelson Mandela för hon förespråkar icke-våld och försoning.

Burma är ett av världens fattigaste länder trots att det är rikt på naturtillgångar. När landet blev självständigt 1948 var Burma fortfarande känt som "Asiens risskål" detta tack vare sina bördiga jordar, rika fiskevatten och stora naturtillgångar. Många förutspådde att det var en av dom gamla brittiska kolonier som skulle klara sig bäst efter självständigheten. Men 1962 tog general Ne Win makten i en militärkupp och sen dess har en liten klick militärer styrt landet med järnhand. Yttrandefrihet, pressfrihet, demokrati och en fungerande ekonomi finns inte. Idag är man världens näst största producent av heroin efter Afghanistan. Men här finns mineraler, ädelstenar, timmer, petroleum och naturgas.

Vi minns säkert alla munkarna som ledde stora protestmarscher under augusti september 2007 och många hoppades vi att att det skulle resultera i ett nytt demokratiskt Burma. Men militärjuntan gick fram hårt. Antalet politiska fångar fördubblades i landets fängelser och flydde landet efter tortyr och misshandel.

Nu har militärjuntan lovat att det ska bli val i oktober. Fast då har man passat på att upplösa National League for Democracy och förklarat dom olagliga. Så i praktiken kommer det bara att finnas militärjuntan att rösta på i valet om valet blir av. National League for Democracy manar till bojkott av valet som dom anser är ett sken val för att ge legitimitet åt militärjuntan.

Just nu verkar militärjuntan styra landet med järnhand. För fem år sen flyttade dom landets huvudstad från den största staden Rangoon till en helt nybyggd stad, Naypyidaw, 46 mil norrut mitt ute i djungeln. Varför vet ingen. Det har spekulerats i rädslan för folkliga upplopp och protester och att det haft med astrologer att göra. Burmas styrande militärjunta ärmycket vidskeplig och tar hjälp av astrologer och tror på "nat" olika andeväsen.

Jag hoppas liksom dom flesta andra att vi en dag får se ett demokratiskt Burma med Aung San Suu Kyi som premiärminister. Just nu verkar den dagen långt borta.Men saker kan ju ändras snabbt. Det jag tycker känns lite konstigt är att svenska tidningar, så vitt jag vet, inte nämnt att hennes parti förbjudits. Det borde väl vara värt någon eller några artiklar men jag kan inte hitta någonting. Detta hände för cirka två veckor sen så någon på någon tidning borde hört om det. Även om man tycker Burma känns avlägset är landet granne med ett av svenskarnas favoritresemål Thailand och deras legitima premiärminister har fått Nobels fredspris och sitter fortfarande i husarrest. Vi är dessutom många som hoppades och stödde munkarnas protester för tre år sen. Inte minst syns det på alla svenskar som gått med i facebooks-grupper i stil med Support the Monks Protest in Burma.

Dessutom tror jag att den dag Burma blir en demokrati blir det ett fantastisk turistland.

1 kommentar:

Stefan Jarl sa...

NLD ville inte delta i valet för att militären får för mycket makt.25% av platserna är reserverade för militären. Man har även tackat nej till att delta i arbetet med den nya grundlagen. Vad jag har hört är det dom själva som har upplöst partiet. Oavsett om Burma inte blir en riktig demokrati är det ändå en extreme makeover jämfört med innan då en slutet grupp styrde landet. Man kan inte strunta i folket hur som helst nu. Redan har man höjt löner och startat olika projekt för att vinna folkets förtronde. Vietnam är inte heller en demokrati. Tycker man ska ta detta i beaktning och kanske öppna upp för mer handel och dialog. Generalerna har pengar men befolkningen är fattig och skulle ha mycket att vinna. Irak sanktionerna ledde ingen vart. Det kommer det inte att göra i Burmas fall heller.